Gyurkity Péter

A Toshiba 45 GB-ra növelte a HD DVD kapacitását

Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a vállalat korábbi hirünkben bemutatott 45 GB-os lemezéről. A jelek szerint a vállalat mégsem adta fel a DVD örökségéért folytatott küzdelmet, igaz, a speciális összetétel miatt az előállítási költségek is növekednek.

A HD DVD új változata másfélszer nagyobb kapacitást kínál. A Toshiba közleménye szerint a 45 GB-os kapacitású korongok három rétegből állnak, amely nem más, mint a korábban ismertetett dupla rétegű lemezek további foltozása. A dupla rétegű lemezre ugyanis még egy további réteget ragasztanak, és így érik el a 45 GB-ot - a kapacitás így megközelíti a Blu-ray szabvány által ígért 50 GB-ot, de a harmadik réteg alkalmazásával a gyártási költségek is megnövekednek, mivel az új megoldás megköveteli a jelenlegi gyártósorok átalakítását.

A vállalat közleménye szerint az új lemezeket a Las Vegasban megrendezésre kerülő Media-Tech Expo-n mutatják be, egy hibrid megoldással együtt, amely a HD DVD és a hagyományos DVD előnyeit ötvözi. A hibrid lemez egy dupla rétegű HD DVD, illetve egy szintén dupla rétegű DVD-ROM lemezből áll össze, és a megszokott 8,5 GB mellett további 30 GB tárhelyet kínál a high definition tartalmaknak. A megoldás az új szabványra történő átállást hivatott megkönnyíteni azzal, hogy a régi és az új technológiával egyaránt kompatibilis.


A Toshiba tehát a jelek szerint mégsem adta fel a DVD örökségéért folytatott küzdelmet, és dacára a közeli megegyezést sejtető híreknek, új megoldásokkal igyekszik bebiztosítani végső győzelmét. Ezek az újítások azonban tovább növelik a gyártási költségeket, így hamarosan akár teljesen elenyészhet a vállalat korábbi előnye, amit az eredeti HD DVD lemezek alacsony előállítási költségeinek köszönhettek.

A drágábban előállított lemezek ugyanakkor még mindig nem tudják megelőzni a rivális Blu-ray szabvány kapacitását, így nem csoda, hogy a vállalat hibrid megoldásokkal is kísérletezik. Igaz, ez utóbbi elnyerheti a hollywoodi filmstúdiók támogatását, de könnyen lehet, hogy a felhasználók többsége végül mégis a nagyobb kapacitás mellett dönt majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #24
  Fordítva.
 • rosemberg #23
  Arra gondolsz hogy amit te otthon égetsz lemezt az tovább bírja amit gyárilag nyomnak???
 • dez #22
  Valószínű az a műsoros ("nyomtatott") lemezre vonatkozott... (Szal "elfelejtették" közölni, hogy az írhatóra nem vonatkozik...)
 • rosemberg #21
  Szerintem meg az élettartamon kellene egy kicsit változtatni.
  KB 2 hete halgattam a rádióban egy műsort ahol az arhiválásról volt szó és ott mondták hogy nem akarják cd-re ill.dvd-re menteni az adatokat mert 10 éven belül egyszerüen az álástól fizikailag sérül a lemez.-D
  Azért elég gáz hogy amikor bejött a cd ill dvd azt monta mindenki hogy 100 év élettartam aztán most kiderül hogy mégse nem se. hát nem irigylem aki a vhs gyüjteményét kisebb vagyonokért átmentette dvd-re.
 • Inquisitor #20
  Százszorosára növelhető a jelenlegi DVD-k tárolókapacitása
  "A tárolóeszközöket gyártó és forgalmazó vállalat bejelentése szerint a költséghatékony médiákon akár a jelenleginél százszor több, 800 gigabájt adat is eltárolható egy új módszerrel, melyet ezt követően sokkal gyorsabban olvashatunk vissza a lemezről."
  ...
  "Az Iomega kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalának benyújtott szabadalomnak megfelelően a jelenlegi 8,5 gigabájtos kapacitású lemezeket akár 800 gigabájtosra lehet "turbózni" egy új adatrögzítő eljárás segítségével. A kapacitás legalább negyvenszeres növekedése minimálisan elérhetőnek tűnik, miközben az adatátvitel sebessége akár a harmincszorosára is növekedhet."
  ...
  "Mivel az Iomega a jelenleg már jóformán fillérekért gyártott DVD-lemezeket használja új adattárolási megoldásához, ezért egyáltalán nem lenne meglepő, ha több neves cég állna a frissen benyújtott szabadalom mellé."
  Értsd: Nem vagy alig kerül többe, mint a sima DVD. Hát ez Lol, amíg ezek itt vitáztak a 2, meg 4 rétegű lemezekről, meg 45-50GB-os HD-DVD vs Blu-Ray témáról, jött valaki más, és oldalról beelőzte őket.
 • concrete #19
  izé, a 2 rétegű dvd-k emberi áron mikor lesznek?
 • acdc #18
  Úgy legyen!

  (nekem mindegy melyik csak "olcsó" legyen)
 • dez #17
  Eddig a 25(?) gigájával olcsóbb volt a HD-DVD lemez gyártása (de azért gondolom, pl. nem a fele volt), de ezzel az új réteggel, amivel felvitték 45-re, már inkább drágább. Milliárdokat biztos nem kell költeni az átállásra. (Akkor itt sem vezették volna be az új réteget.) Attól, hogy a Sony csinálta a BD-t, még nem fogják sem ők, sem mások is drágábban gyártani, mint amit a piac diktál. Azaz a gyártók egymással versenyezni fognak ezentúl is, még ha ugyanazt gyártják is.
 • Supremo #16
  Blu-Ray Rulez! Nem kell itt bonyolítani a dógokat, 2 réteg azt kész!
 • acdc #15
  miért nincs?

  A sony blu-ray 50gb a hd-dvd 45gb
  a blu-raynél müanyag védőtok is van és a gyártosok modositására milliokat milliárdokat kell költeni (meg eleve sony.... pl mennyi egy sony laptop meg egy toshiba)
  akkor melyik lenne a drágább?????

  Arty szerinted??????