Gyurkity Péter

Tovább gyűrűzik a Microsoft-Google per

A szoftvercég arra kérte a bíróságot, hogy akadályozza meg egykori alelnökének átigazolását, miközben egy korábbi alkalmazott Steve Ballmer vezérigazgató minősíthetetlen magatartásáról számolt be.

A Reuters arról számolt be, hogy a Microsoft a bíróság segítségével szeretné megakadályozni az egykori vezető átigazolását, mégpedig azért, mert Kai-Fu Lee meglehetősen jól ismeri a cég Kínával kapcsolatos terveit. A vállalat legutóbb azt állította, hogy perdöntő bizonyítékokra bukkant Lee számítógépének lomtárában, amelyek szerintük igazolják, hogy Lee új poziciója sérti a céggel kötött korábbi szerződését, valamint azt, hogy a Google támogatta őt, amikor kínai részlegének vezetésével bízta meg. A bíróság akkor nekik adott igazat, és úgy határozott, hogy Dr. Lee szeptemberig nem kezdheti meg a munkát a Google-nál.

"Ha megengedjük, hogy Dr. Lee átigazoljon, könnyen felhasználhatja a rendelkezésére álló bizalmas üzleti információkat, és ezzel semmissé tenné a Microsoft-nak tett korábbi ígéretét" - hangsúlyozza a szoftvercég a most benyújtott dokumentumban. A Google természetesen nem ért ezzel egyet, és azt kifogásolja, hogy a Microsoft saját tulajdonaként bánik az egykori alelnökkel. "Kai-Fu a Google-nál akart dolgozni, ezt közölte velünk, és mi elfogadtuk a jelentkezést. Ez nem illegális, abszolút fair dologról van szó. Semmilyen olyan munkát nem kínáltunk számára, amely összeütközéshez vezetne a Microsoft terveivel" - jelentette ki Nicole Wong, a keresőóriás tanácsosa.

A döntés januárban várható, addig is mindkét fél újabb bizonyítokkal támaszthatja alá saját igazát. A napokban nyilvánosságra került iratok szerint némileg a Google áll jobban, míg a Microsoft rossz fényben tűnik fel. A bíróságon lefolyt meghallgatások során ugyanis a Microsoft egy mérnöke felidézte, hogyan reagált Steve Ballmer vezérigazgató arra a bejelentésére, hogy a Google-nál kívánja folytatni karrierjét. Mark Lucovsky, aki 2004 novemberében hagyta ott a szoftvercéget, elmondta, hogy Ballmer ízléstelen kifejezésekkel illette a Google-t és kijelentette, hogy "kinyírja" a céget. A vezérigazgató pénteken válaszolt a mérnök kijelentésére.

Elmondta, hogy Lucovsky csúnyán felnagyította az esemény jelentőségét, és rosszul emlékszik a történetre. "Mark döntése elszomorított, és minden lehetséges módon megpróbáltam meggyőzni, hogy változtassa meg véleményét. De leírása az eseményről egyáltalán nem állja meg a helyét" - jelentette ki Ballmer.

Mindeközben a szoftvercég lehetőséget kapott a fellebbezésre egy másik ügyben, amelyet a Novell folytatott, mégpedig a WordPerfect szövegszerkesztőnek a Microsoft által okozott veszteségek miatt. A Baltimore-i szövetségi bíróság ezzel megkérdőjelezte a két megmaradt vádpontot, ami némileg meglepő, hiszen J. Frederick Motz bíró korábban úgy nyilatkozott, hogy a Novell trösztellenes szempontja egyértelmű. Az ügy tehát - a Google-perhez hasonlóan - folytatódik, és egyelőre nem tudni, hogy mikorra várható döntés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fie #49
    "perdöntő bizonyítékokra bukkant Lee számítógépének lomtárában"
    Lomtárában.
    Kicsit olyan, mint a filmekben mikor a gonosz rendőrök: "nézd már, mi van a kesztyűtartóban; kápszer"
  • BlackRose #48
    A Google kezdetnek fantasztikus, peldátlan, de azért az MS-hez hasonlítani nevetséges, kb. 1:100 a tőkeerejük (a kapitalizáció mondjuk 1:5, de annak semmi köze a tőkeerőhöz), az emberállomány 1:20, az értékesítési terület összemérhetetlen, és még az MS szétszort özletállománnyal rendelkezik, addig a Google tisztára csak search, a többi téren még gyenge, na de a search területén sincs azért annyira nagy fölényben, sőt az USA-ban a Yahoo a mult hónapban elébbe volt. Az viszont ami fontos, az nem más mint hogy a Google óriási potenciállal rendelkezik a jövőben és ez az amit az MS meglátott és ezért tartja veszélyesnek, de jelenleg a Google majdnem jelentéktelen a piacon (kivéve a search területen). Na persze itt nem vagyok Google ellenes (én is legtöbbször azt használom), de ez az igazság. Az üzleti világban nem lehet megverni a tapasztaltabb játékost soha, ezt jegyezd meg. Amikor a tapasztaltabb játékos kikap (ez sokszor megtörténik) az mindeég azért van, mert megengedte. Ha az MS úgy dolgozik ahogyan szokott akkor a Google-nek semmi esélye, de ha viszont elalszanak a babérokon akkor a Google eltemetheti őket, nem most de valamikor a jövőben.
  • Inquisitor #47
    ReactorOS? ;)
  • Inquisitor #46
    Azért annyira nem is kis falat:
    "A Google jelenleg a világ vezető keresője, és a legértékesebb médiavállalat is egyben, piaci kapitalizációja 77,8 milliárd dollár."Izmosodik a Google: 4 milliárd dolláros tőkebevonás
  • NEXUS6 #45
    Egyet biztosan;)!!!!

    (Persze kérdés mit értessz hacker alatt?)
  • [NST]Cifu #44
    A hackerek eddig hány működőképes operációs rendszert írtak?
  • [NST]Cifu #43
    Azért meleg lenne, ha a Google olyan tőkeerős lenne, mint az M$... Mindkettő óriás, de azért ez még mindig Dávid és Góliát esete...
  • FTeR #42
    te is sokat tudsz a munka pszichológiáról :)
  • NEXUS6 #41
    Wow, ezt a témát szeretem;))))!!!

    Az általad beidézett sorok nekem egy árnyalatnyival mást jelentenek. Azt írod:
    "és ezek nagyon igaz mondások, a természetben az erősebb győz, de a természet senkit sem favorizál (se gyengét sem erősett), és ez így kellene legyen az életben, persze meg kell szerkeszteni az alaptörvényeket, de nem szabad túltekerni semmit sem..."

    Na most itt egy mondaton belül sok mindennnel egyetértek és egyetlen dologgal pedig nagyon nem. A természet szerintem sem favorizál, sem a gyenge sem az erős felé, olyannyira hogy a természetben nincs erős vagy gyenge sem!!!!
    Viszont van egy szelekciós "rés", amin belül a különböző változatok jobban vagy kevésbé jól képesek a szaporodásra, a túlélésre. De ezen belül mindenki képes rá és ez egy általában egy elég jelentős változatosságot enged meg.
    Az olyan esetekben amikor ez a szelekciós rés tűl szűk, akkor valóban leszűkül a megengedett tulajdonságok száma egy "legerősebb" szerint. Majd amikor már tényleg egy marad, akor ez az élettér hamarosan megszűnik, mert az egyetlen genetikai állománnyal rendelkező nagyon kevésbé változatos rendszerek, eszméletlenül érzékennyé vállnak a betegségekre (vírusokra, ismerős a téma;).
    Az ilyen esetben valóban a legerősebb győz aztán ő is eltűnik!!!!!!

    A biológiától elvonatkoztatva ez igaz itt is. Miért szarab az egypártrencer, a demokráciához képest?
    Mert végletesen specializált és érzékeny, mert semmi változatosság, alkalmazkodóképesség nincs benne!

    A demokrácia úgy tűnik pazarlóbb, mert egyetlen kérdésre számtalan választ dolgoz ki párhuzamosan, de ezekkközül az aktuális kérdésre mindíg ott lessz a legoptimálisabb is!
    Az egypártrendszer mindenre egy választ ismer, ami aktuálisan viszaont soha nem tud optimális lenni, ezért aztán lehet hogy alapvetően a sokszínűség pazarlónak indul, viszont mindíg többet tud a végén felmutatni.

    Amerikában manapság a monopóliumok uralják a gazdaságot, és ezen belül az IT szektort.
    Mi a jó döntés kritériuma, ezekkel kapcsolatban?
    Ha egy bírósági döntéssel növelik a változatosságot akkor helyesen döntenek. Ha a döntéssel, vagy a döntés elmulasztásával továb szűkül a változatosság akkor rosszul döntenek.

    Szerintem
  • GulaSoft #40
    Igen, ez a videó nagyon jó volt, kb. egy éve láttam, azóta tudom, hogy ettől a cégtől jót nem lehet várni. Nem is a Balmer a gáz, mert annyi pénzért amennyit ő kap, én is körbeugrálnám a színpadot, és még szeretném is a cégemet ha ennyi pénzt adnának, hanem a közönség miatt, akik az ott dolgozókból állnak, és nem kiröhögik az isten barmát, hanem ott örjöngenek a háttérben. És ezek írják a windowst. Aztán mikor elmennek a hacker találkozóra, ahol nem csak örjöngeni, rajongani, meg legókból szeméthegyet gyártani kell, akkor jönnek rá, mennyire szarok!