Gyurkity Péter

Lelassíthatja a PC-piacot a Windows Vista

Egy héttel a következő generációs Windows előzetesének megjelenése után meglehetősen vegyes fogadtatásról beszélhetünk: az általános megítélés kedvező, ám egyesek a hardverkövetelmények miatt a piac lelassulásától tartanak.

A legfőbb félelem a különálló grafikus kártya igényéből fakad. A Vista új vizuális effektjeihez, funkcióihoz ugyanis egy legalább 64 MB-os, DirectX 9.0-t támogató grafikus kártya szükségeltetik, így aki teljes pompájában szeretné élvezni az új operációs rendszert, az eleve lemondhat az integrált vezérlőkről. "A Windows Vista által nyújtott új lehetőségeket - mint például az Aero Glass kinézet - csak erőteljes grafikus vezérlővel használhatjuk ki. Ennek érdekében tartózkodnunk kell a jelenlegi belépő szintű vezérlőktől, és be kell szereznünk egy legalább 64 MB memóriát magában foglaló, DirectX 9 kártyát" - olvashattuk a Microsoft oldalán közzétett írásban, amelyet azóta eltávolítottak.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Nyilvánvaló, hogy az operációs rendszer ezen új funkciók nélkül is problémamentesen használható, mégis, az integrált vezérlők háttérbe szorulása kellemetlen következményekkel járhat. Ehhez társulnak az egyéb hardverkövetelmények: az X-bit Labs cikke szerint a szoftvercég a problémamentes futtatáshoz nagy teljesítményű AMD, vagy Intel processzort, 1 GB memóriát, valamint SATA merevlemezt ajánl, ami szintén visszafoghatja a vásárlásokat. A felhasználók és a vállalatok egy része ugyanis - teljesen jogosan - úgy dönthet, hogy az új konfiguráció vásárlását elhalasztja, és megvárja a Vista megjelenését. Ez pedig a generációváltás lassulásától tartó gyártók szerint további visszaeséshez vezethet, nem beszélve a laptopokról, amelyeknél több kérdés is felmerülhet a bépített vezérlőkkel kapcsolatban.

Egyelőre azonban a Vista nem a hardverkövetelemények, hanem a meghajtók terén okoz bosszúságot. Bár az előzetes eredetileg zártnak indult, már meglehetősen széles körben elterjedt, és itthon is sokan szemügyre vehették a Vista Beta 1 változatát. Visszajelzéseik alapján elmondhatjuk, hogy jelenleg a kompatibilis programok kiválasztása zajlik, és a vírusirtó és egyéb biztonsági alkalmazások - ugyanúgy, mint a 64 bites Windows XP esetében - nem állnak valami fényesen ezen a téren. A hardverkövetelmények viszont már nem jelentenek nagy gondot, igaz, az új funkciók integrálására még a következő előzetesig várnunk kell. A Beta 2 megjelenése után derül majd ki, hogy a jelenlegi konfigurációk mire is képesek valójában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #340
    "Amikor az Xp kijött én még a 266 Celeronommal robogtam előre, és a vadiúj gépemre sem ez került fel hanem a Windows 98 Se"

    Én meg az XP hivatalos megjelenése ELŐTT 2 hónappal már azt használtam, és a kezdetektől elégedett vagyok vele.
  • dcyrax #339
    Nekem az a véleményem, hogy 2006 ig még bármi megtörténhet, és én sem váltottam azonnal amikor kijött egy új oprendszer. Amikor az Xp kijött én még a 266 Celeronommal robogtam előre, és a vadiúj gépemre sem ez került fel hanem a Windows 98 Se . Szerintem jó oprendszer lesz a Vista a Linuxról meg az a véleményem hogy az apple és a Windows után kullog. Jómagam is használtam linuxot régebben, de a multimédiás programok telepítése közben mindíg összeomlott a rendszer. Az a másik dolog hogy a linux és a böngészőji nem ismerik a Veranda betűtípust, ami elég idióta kinézetet kölcsönöz a böngészett weboldalakra, persze én mindenre nyitott vagyok ha egy napon otthagyja a linux a windowst én is azt fogom venni, és küldöl pénzt gates bácsinak, hogy azért mégse haljon éhen.
  • NuCLEARScoRp #338
    "bérember"? Nem vagyok az MS embere, csak már elegem van a sok fikázóból akik a
    saját lámaságukat is a MS-on akarják számonkérni.... Fröcsögő szájjal üvöltik hogy a Win milyen szar...stb stb

    Bill Gates 20 dollárból kezdte egy rozzant garázsban... most a világ legnagyobb szoftvercégének az elnöke... lehet emiatt utálni... de egyet nem tagadhat senki nem kis üzleti érzékkel rendelkezik!!
  • BiroAndras #337
    Egy fontos dolgot találtam, amit kiemelnék :

    "For example, Windows Vista supports synchronous cancellation of I/O requests. This feature enables applications to recover when a required resource is in use by another application, thus eliminating a common cause of unresponsive applications."

    Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy végre nem fog percekre leakadni egy program (vagy az egész rendszer) egy hibás CD, vagy egy bizonytalan hálózati kapcsolat miatt.
  • BiroAndras #336
    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29556&count16=1
    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29501
    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29457
    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29446&count15=1
    http://www.microsoft.com/windowsvista/default.mspx
  • NuCLEARScoRp #335
    "Tehát mondj néhány "ficsört" de ne azt,hogy igy csillog meg úgy csillog,hanem valódi előnyt a régebbi rendszerhez képest."

    Javaslom a #284-es hsz-t....
  • Derapo #334
    Igen 42,43. Hozzászólás.Szófecsérlés...
  • Derapo #333
    Te biztos itt a májkrémszoft embere vagy.Arról meg nem én tehetek,hogy sok olyan ebmer van aki csak próbál villogni,hogy mindenféle hülyeséget írogat mint például te.Én igaz nagyon kevés témához szoktam hozzászólni,ha megfigyeled csak akkor szoktam szólni ha valami nagyon bassza a csőrömet.Például én néha szoktam dolgozni is és nem mindig érek rá a gép előtt csücsülni mint te.De a szabad véleményformálás mindenkinek a joga.Ha az ilyen bér emberek mint te nem tudnak normálisan( ismered a szót? ) Reagálni egy véleményre,akkor szerintem itt ők az ugatógépek.És ha elolvastad volna a hozzászólásomat( igen az az volt nem mint a tiéd )akkor kitűnne belőle,hogy a kérdésem komoly volt. Tehát mondj néhány "ficsört" de ne azt,hogy igy csillog meg úgy csillog,hanem valódi előnyt a régebbi rendszerhez képest.
  • NuCLEARScoRp #332
    Derapo.... hm 41 hozzászólás 1 év alatt.... (újjabb ugatógéppel gazdagodtunk)

    Derapo az ilyen embereknek mint te ugyis hiába magyarázná az ember... a tájékozatlanságodat meg inkább szégyelni kellene nem dicsekedni vele..

    Egyébként azon a konfigon nem létezik hogy lassú volt.... ennél "szerényebb" gépem van és mágis tökéletesen fut rajta
  • Derapo #331
    Mondj néhányat!És azért a telepítőképernyőt nézegetni majd két órán át...hááát nemtudom.Akkor is ez egy kul ha még béta is.