31
  • Cat #31
    hogy a jelenlegi DVD gyártosorokon is elkészíthető, némi átállítással
    a blu rayhez teljesen uj berendezések kellenek, azaz jóval drágább lesz kezdetben (meg kell térülnie)
  • Andris
    #30
    olcsóbb... kompatibilis lehet a mostani meghajtókkal
  • mondnick
    #29
    Ok, a blue-raynek nagy a kapacitása. A HD-DVDnek mi az előnye hogy egyáltalán versenyben maradjon?
  • TommoT
    #28
    De mire ez Európába eljut addigra már több minden meg lesz oldva. Szerintem. Egyébként a gépet össze lehet kötni a tv-vel és egy ideig elég lesz, ha a gép írja meg olvassa ezeket. Ha föl akarok venni rájuk... Akkor meg olyan vga kell, amibe a tv-kábelt rá lehet kötni. Már ma is viszonylag olcsón lehet kapni ilyeneket.
  • TommoT
    #27
    Szerintem nemsokára meg lesz oldva a blu-ray/hd-dvd/dvd/cd író és olvasó egybe, csak kicsit drága lesz. :) De szerintem megoldható lesz, mert max a gép cserélgeti az olvasófejeket, ahogy a 3cd-s hifiben mikor a cd-k pörögnek. Értitek ugye?
    Egy lami kérdés. Mi az a BR-driver (#25) meg bmw (#22) ?
  • Tbone
    #26
    Nekem mindig is volt egy erdekes kerdesem, csak eddig senki nem tudott ra valaszolni:
    Ha veszek egy filmet mondjuk VHS-en, akkor megveszem a kazettat mint adathordozot es a jogot, hogy en otthon megnezhetem a filmet. Mi van akkor, ha ugyan az a film kijon DVD-n is es en szeretnem kicserelni a VHS kazimat DVD-re. A film ugyan az, csak az adathordozo mas (ha nem szamitjuk az extrakat ami neha sz@rt sem er). Visszakuldhetem a kiadonak, hogy csereljek ki ugy, hogy max a postakoltseget fizetem ?
  • Dzson
    #25
    A PlayStation3 (és gondolom ez kapcsán az összes sony BR driver a jövőben) tudja olvasni a blueray mellett az ÖSSZES eddigi szabványt visszafelé, szóval nem kell kidobálni majd a régi cd és dvd gyüjteményeket, ilyesmit. Ellenben a másik oldal egyelőre a lemezkapacitással dobálózik, de semmit sem hallottam az esetleges meghajtóiról (vagy csak nem figyeltem eléggé).
  • Hegyikecske
    #24
    BAZZEG EZ MÁR RÉMES H. 2 EGYMÁST KÖVETŐ NAPON TELJESEN ELLENTÉTES HÍREK JÖNNEK KI UGYANARRÓL A TERMÉKRŐL... El kéne már dönteni h mi lesz végre mer ez senkinek se jó... mégiscsak az lesz h amig ezek civakodnak jön a 3. technologia ami szépen felváltja ezt a 2t...
  • jozzee
    #23
    Ha találok rá módot mindenképpen át szeretném "aludni" ezt a szerencsétlennek tűnő helyzetet.Nem akarnak high-tech módon versenyezni, inkább foltozni a régit abszolút költséghatékonyan, perfekt madárnak nézni a felhasználókat.
    Ez a helyzet mindenképpen rámutat valamire:egy cégnek ma a legfontosabb feladata a high-tech helyett a high-marketing.....a fullprofit kiaknázásához....
  • BiroAndras
    #22
    Nagyon nem jó nekünk ez a verseny. Ugyanez volt a DVD-nél is, és évekkel késleltette az elterjedést. Lényegében a combo írók megjelenésekor lett végre piacképes a DVD (az adattárolás szempontjából persze).
    Általában persze előnyös a verseny, de nem a szabványok versenye. A különbség az, hogy pl. audiról bmw-re válthatsz különösebb kényelmetlenség nélkül, viszont HD-DVD-ről Blue-Ray-re nem, mert akkor elveszted a filmjeidet, és a kiírt adataidat.
    Másrészt mit nyerhetsz a versennyel:
    - Nagyobb kapacitást nem, mert a szabvány adott. A kompatibilitás miatt nem lehet változtatni.
    - Minőséget se, mert sajnos manapság a verseny a minőség romlásához vezet (a költségtakarékosság miatt).
    - Olcsóbb árakat se, mert ahhoz az kellene, hogy minél nagyobb mennyiségben tudják eladni a lemezeket, ami viszont a kompatibilitás hiánya miatt nem fog menni. Itt szintén hivatkoznék a DVD-re. Akkor lett az íróknak hirtelen emberi ára, amikor kijöttek a combo írók.

    Jó verseny akkor lenne, ha 1 szabvány lenne, több gyártóval.
  • avman
    #21
    rohadtul nem az fogja eldönteni a versenyt, h mekkora kapacitással rendelkezik, illetve h milyen filmek jönnek ki rajta. mennyiért veszel majd írót és alapanyagot, illetve mennyire megbízható lesz a rajta tárolt adat. a dvd létezik vagy 10 éve, mégis mostanság futott fel mindenhol, mikorra az árak elfogadhatókká váltak. mert éppneséggel 100 gigát kidobni az ablakon ha nem sikerül az írás... fájó dolog mind egy cég, mind a magánfelhasználó részéről. csak sajnos a piaci szemlélet maradt, de remélhetőleg ezzel magukat nyírják majd ki és az egyébként (sztem) egyhelyben toporgó korongos optikai adattárolásnak remélhetőleg befellegzik és jön valami olcsó és megbízható új techológia helyette (álom, álom...)
  • Major
    #20
    Én sem dobtam a drágán megvásárolt eredeti videó kazettáimat :) Amúgy a verseny az csak jó nekünk remélhetőleg. Másrészt később ha marad mind a két formátum marad,akkor lesz valami combó is és mind a két formátumot lejátsza...
  • arty
    #19
    jah, az egyik eltünik, s ez nekünk jo ... max kib*szom a kukába drágán megvásárolt filmeket ...

    ha belegondolok, amikor a dvdket 1 éve gyüjtöttem, s megszünt volna az egész hobelevanc, nem kicsit lettem volna ideges...

    #15 Andris: én nem akarom a nem használt oldal árát megfizetni!!! Te igen?

    #11 Garfield: a divx támogatásrol/kompatibilitásról ne beszéljünk, mert nem létezik. Van jopár lejátszo ami visz több kevesebb divx/xvid filmet ... melyek általában warezből származnak. Hogy megy e a cucc az adott asztalin, szerencse kérdése. H van e felirat, hangsáv, nem esik e szét, stb ...
  • arty
    #18
    nagyon rossz példa. a cd szabvány volt, minden zabálta :) arrol nem beszélek, hogy 500x adatnövekedést adott. pont azt nyujtotta, amit sem a hddvd, sem a BR.

    a dvd is már csak 6-7x növekedést hozott, nade a 4.7hez képest ez a 15/25 már tényleg a vicc kategoria ...
  • Garfield
    #17
    Persze. És amikorra elmondhattad, hogy elterjedtek és reális áron juthattál mind íróhoz, mind lemezhez, mekkorák is voltak a vinyók? (Vnatkozik ez mind a CD-re, mind a DVD-re)
  • Caro
    #16
    Micsoda?
    Mikor elkezdtek terjedni a CD-k a vinyák 100-300 MB közt voltak!
    A DVD beígérésénél pedig 2-4 GB körül!
    Most már tudjuk, hogy lehet csinálni holodiscet is 1 TB kapacitással!
  • Andris
    #15
    Ja, és nem tudom miért nem lehet megegyezni a szabvány egyesítését illetően. Én kapásból tudok egy jó megoldást: Kell egy olyan lemez aminek az egyik oldala Blu-Ray a másik meg HD DVD, és akkor egy lemezen lehetne úgyanaz a film 2x más-más formátumba. És akkor még kombó meghajtó sem kéne hogy olvassa a másik formátumot, csak egyszerűen a jó oldalt kell betenni a meghajtóba.

    mondjuk lehet hogy nem lenne túl költséghatékony...
  • Garfield
    #14
    Nem is nagyon lesz olyan belátható időn belül.
    Mindig megvolt a 20-40-szeres diffi a merevlemezek javára az optikai tárolókkal szemben, most sem lesz nagyon másképp.

    100 gigás lemez? Most, amikor az átlagosan használt merevlemezes-kapacitás valahol 200-250 GB körül van jó esetben?
  • Andris
    #13
    100Gb??? Na neee... Ez is kb olyan lesz mint anno a DVD. Arra is azt mondták, hogy húha: Több mint 17Gbájt ...és mit látunk mi belőle??? 4,7-et de abból legalább van plusszos és mínuszos is . A kétrétegű meg 2000HUF felett van. Olyan embert pedig még csak nem is ismerek aki valaha látott volna kétoldalas kétrétegű DVD-t
  • craesh
    #12
    Sokan ugylátszik NEM látják az egésznek a következményét.

    2 lehetőség van.

    1: Valamelyik formátum el fog veszni a csatában, azaz valamelyik fölülmulja a másikat és egyszerüen nem lesz kereslet a másikra. Ez lehet nagyobb teljesitmény, de kár egy alacsonyabb ár is. Majd eldől. Ez nekünk mindenképpen JO! miért? mert a konkurencia, a verseny az mindig viszi lejjebb az árakat.

    2: Mindkét formátum fenn marad valami csoda folyamán, ez végülis lehetséges, mert mindkét gyártás mögött komolya konszernek állnak, és ebböl lesznek a COMBO drive-ok. Ami végülis nekünk tökmindegy. Mert nekünk igyis ugyis egy olvasót kell venni, és az hogy most hd-dvd-n vagy blu-ray-en nézem meg a filmemet az már nem fog számitani. Azonban itt az árak magasabak lehetnek. (2 fajta lézer, stb.)

    Amit a cikkböl kiemelnék: "A verseny mindeképp érdekes lesz..." Ez tényleg érdekes lesz.
  • Garfield
    #11
    A példa rossz: ha pusztán a kapacitás felől nézzük, akkor a CD -> DVD párhuzam illik ide. Ugyanis A Bluray lemezek sem ígérnek olyan egetrengető változásokat. (Hagyjuk a TDK 100 GB-os lemezét: nem véletlenül van szó 25 GB-ról, amióta csak szóbakerült a BlueRay. A TDK lemeze olyan, mint egy tanulmányautó: szép, érdekes, aztán vagy lesz valami belőle, vagy nem.)

    A kompatibilitással kapcsolatos igényekről meg annyit, hogy a piac kierőszakolta a DivX/XviD támogatást akkor, amikor a DVD már vígan piacon volt: látszólag persze semmi köze a videóformátumnak a lemezhez, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az összes warez film 700-as CD-re van belőve.
  • ThomasTheKoRner
    #10
    Bocs,artynak szántam...
    Amúgy nyílván olyan fejlesztés mellett érdemes feláldozni mindent,ami már tutira befutó lett..
    De ha nem lesz formátumegyesités...akkor az Blue ray fog nyerni...szinte 100...
  • ThomasTheKoRner
    #9
    #4

    Gondolom ugyanezt mondtad mikor floppyról váltottál cd-re....:)
  • arty
    #8
    rövidlátó ... én örülök neki, h a dvd filmet elvihetem a haverhoz, a gépembe is jo, a pléjsztésönbe is, a a nagyinál is megy ...

    ráadásul nem vehetek filmeket sem, hiszen mi lesz, ha az a formátum csödbe megy? dobom a kukába a 100+ ezres gyüjteményem majd ???

    naneeeeee
  • Robin Hood
    #7
    A blu raynek és a hd dvd-nek leáldozott, jön az iomega a 800 GB-os optikai lemezével.
  • Hege15
    #6
    én annak is örülnék ha tudnék venni egy 80 GB -os vincsit és szarnék bele az egészbe
  • ThomasTheKoRner
    #5
    #3

    Én leszarom...ilyen kapacitás feljődésért hajlandó lennék feláldozni a kompatibilitást...
    De tuti h nem 100 G-val fognak kezdeni...mert kifognak sajtolni minden egyes garast a népből...úgyanúgy,mint ahogy eddig is tették...
  • Kis-Bob
    #4
    Én is így látom. Ez csak fokozza a versenyt. Bár kompatibilitás és a támogatottság szempontjából már nem ennyire fényes a dolog.
  • Garfield
    #3
    És ugye majd két asztali videólejátszód lesz otthon pusztán azért, mert a kedvenc filmjeidet két külön szabványú korongon adják ki?
  • pgergo
    #2
    Lehet, hogy rosszul látom, de szerintem nekünk ez jó. Így talán nagyobb kapacitású korongokat kapunk a kezünk közé.
  • concrete
    #1
    ez egyszerűen nevetséges, reggel még tárgyalnak, este meg már semmi esély, miközben meg a felhasználó érdekei le vannnak ......