Gyurkity Péter

CES: új támogatók a Blu-ray és a HD DVD szövetségnél

A két szövetség csatározása a rendezvény alatt sem csitult, és mindkét csoport újabb ígéretekkel, valamint további támogatók szerzésével igyekszik nagyobb befolyásra szert tenni.

A Blu-ray Disc Association nyilatkozata szerint a szövetség olyan jelentős kiadókkal bővült, mint az Electronic Arts, illetve a Vivendi Universal Games, és olyan híres gyártókkal, mint a Sun Microsystems, valamint a Texas Instruments, amely vállalatok a szövetség reményei szerint nagyban hozzájárulhatnak a szabvány elterjedéséhez. Ennek érdekében az újonnan csatlakozott tagok kiveszik részüket a szabvány fejlesztéséből és reklámozásából, és partnereik révén elősegítik annak sikerét.

A vállalatvezetők nyilatkozatai szerint a kiadókat elsősorban a Blu-ray nagyobb tárolókapacitása győzte meg, amely óriási előnyt jelent az új játékok fejlesztésénél. "A játékipar egy többmilliárd dolláros üzlet, amelyet a HD DVD szövetség szinte teljesen figyelmen kívül hagy" - összegezte a kiadók véleményét Richard Doherty, a Panasonic Hollywood Laboratory igazgatója. Reményeik szerint a Blu-ray lemezek és meghajtók legkésőbb 2006 elejére nagy számban állnak a vásárlók rendelkezésére, és az új szabvány rövid idő alatt a DVD örökébe léphet.


A Toshiba, a NEC, és a Sanyo ezzel egy időben a HD DVD szabvány sikerén dolgozik, és a három vezető vállalat közös nyilatkozatban jelentette be, hogy a HD DVD formátumot támogató olvasók és írók - megelőzve a konkurens szövetséget - már az idei év utolsó negyedévében a boltokba kerülnek. A szövetséghez több neves filmstúdió is csatlakozott, úgy mint a Paramount Home Entertainment, a Warner Home Video, az Universal Studios Home Entertainment, a HBO, valamint a New Line Cinema.


Úgy tűnik tehát, hogy amíg a Blu-ray szövetségbe tömörül cégek elsősorban a játékiparra koncentrálnak, a rivális szervezet inkább a filmstúdiók segítségére apellál. Igaz, egyes filmstúdiók, mint például a Walt Disney Pictures and Television, és a Sony szórakoztatóipari részlegei már korábban csatlakoztak a Blu-ray szövetséghez, így a helyzet ennél jóval bonyolultabb, és még korántsem dőlt el, hogy melyik szabvány lesz a DVD valódi örököse.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #6
    A kombó gyártásához nem kell semmilyen megegyezés. Senki nem tiltja és tilthatja, hogy az egyik formátumot kezelő készülék lejátssza a másikat is. Ha így lenne, ma sem lenne egyetlen -/+-os kombinált író.
  • troc #5
    a felső képen az a böszme nagy valami, azzal nem lejátszani, hanem gyártani lehet az új lemezeket... :)
  • arty #4
    a combo sem jo megoldás, drága lesz ... itt azért nem annyi a különbség, mint a +- esetén volt :(
  • thomyka #3
    Arra is várhatsz eleget, mire külön-külön meg fognak jelenni a magyar piacon. Lesz egy időszak amikor nagyon magas árakon adják el őket. Aztán majd eltelik 1 év mondjuk, és kezd barátságosabb áron elérhetővé válni. Eltelik még fél év, vagy több s csak aztán jelenhetnek meg kombók, feltéve, ha meg tudnak eggyezni. Szóval nem mostanában tudsz venni kettős megoldással...
  • SoDI--- #2
    Na akkor ez számítógépes meghajtóknál hogyan lesz? Külön kell mindkettőből majd venni egyet, vagy érdemes várni, hátha megjelenik valami kombó?
  • tehen_m #1
    Mint lemezgyártó a princo is csatlakozhatna.