Gyurkity Péter

Új megoldással kísérletezik a BitTorrent

A filmstúdiókat és a zenei kiadókat tömörítő szervezetek határozott lépései nyomán a népszerű fájlcserélgető program alkotója egy ideje új megoldásokkal (pl. az Exeem) kísérletezik: a csatlakozásért felelős tracker ezentúl nem központi weboldalakon, hanem a kliensen belül helyezkedik el.

Bram Cohen elérhetővé tette a program legújabb változatát, amely e lényeges változtatás révén újabb fegyvert ütött ki a kalózok ellen küzdő szervezetek kezéből. Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) és a Business Software Alliance (BSA) ugyanis tavaly elérte több BitTorrent tracker oldal bezárását, és az így megszerzett információk segítségével visszakeresték a legújabb filmeket és albumokat megosztó személyek adatait. Ezzel a lépéssel a két szövetség megrendítette a korábban sérthetetlennek vélt hálózat működését, és nagymértékben lecsökkentették annak - egy korábbi felmérés szerint az internet egyharmadát kitevő - forgalmát.

A tracker oldalak rendkívül fontosak a p2p hálózat szempontjából, hiszen a felhasználók csak ezeken keeresztül találhatnak rá az általuk keresett fájlokra, az oldalak kiütésével pedig kétségessé válhat a hálózat működése. A program legújabb verziója ezért új lehetőséget kínál a letöltőknek: a tracker funkciót bárki működésbe helyezheti, mindössze egy saját weboldal felállítása szükséges, és az új módszer révén a forgalom ugrásszerű növekedésétől sem kell tartanunk. Ezt a Kademlia "distributed hash table" protokoll teszi lehetővé, amelynek segítségével maga a kliens tárolja a megosztással kapcsolatos információkat.

A megoldás természetesen azonnal kiváltotta a szemben álló szervezetek visszhangját, és többen máris nemtetszésüknek adtak hangot. "Jelenleg egy tracker oldal bezárásával számos letöltést szakíthatunk meg, tehát a funkció eltávolításával egyértelműen nehezebb dolgunk lesz" - jelentette ki Tarun Sawney, a BSA ázsiai részlegének kalózellenes tevékenységéért felelős igazgatója a CNET munkatársának adott válaszában. Hozzátette azonban, hogy az új módszer ellenére még mindig rátalálhatnak a másolt anyagokat terjesztők személyekre, mivel számukra eddig sem a tracker oldalak, hanem a főbb kalózok tevékenységének megszüntetése volt az elsődleges cél. Mindenesetre ez a feladat jóval bonyolultabbá válik, és Cohen lépése kellemetlen meglepetés a kalózok ellen küzdő szervezeteknek.

A tracker nélküli BitTorrent 4.0.1 letöltése

Részletes cikkünk a fájlcsere eddigi fejlődéséről

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Salty #38
    Gondolom az SG is a torrenteken él.
  • Caro #37
    Hát, ja lehet igazad van. De mondjuk én nem szívesen fizetek ezeknek a kereskedőknek, meg a rohadék kiadóknak. Azt szeretném, ha a pénzem az előadóhoz jutna el, nem pedig ilyen rablóbandákhoz. Ők is lopnak. Mert úgy jutnak pénzhez, hogy gyakorlatilag semmit nem tesznek érte. Csak szeritük ez legális...
  • dez #36
    Jé, leesett? ;)
    De szerintem ez egy természetes folyamat.
  • Lenny #35
    "Ha olcsó lesz a film, akkor nem lessz."
    Nem kell, hogy olcsóbb legyen, a fizetések legyenek nyugatiak, ha már a filmet, zenét, programot nyugati áron (vagy drágábban) adják.
  • Lenny #34
    Mekkora LOL már: Itt egy ilyen cikk, alatta meg a program letöltése!
  • Sityi #33
    Gyerekek, nem lehet, hogy most mi egy háborúba csöppentünk bele? Egyik oldal a habzó szájú kiadók és jogwesztők, a másik oldal pedig a "szabadok népe", akik pl. letölthetővé teszik nekünk a premier után egy nappal az SW3-at, illetve mindnféle okosságokkal egészítik ki kedvens p2p-klienseinket...
  • immovable #32
    hajrá fájlcsere
  • Caro #31
    Igen? letiltanak egy DC hubot, ott van 30 másik, és akkor ez csak magyarország. Ha akarok én itthon a linuxos gépemre is felrakok egy dc hubot. :)
    Ahogy bárki.
    De tök mindegy. Amíg szemetek a kiadók lesz warez. Ha olcsó lesz a film, akkor nem lessz. Tiszta sor.
  • [HUN]PAStheLoD #30
    Nenmtudom , nem néztem
  • [HUN]PAStheLoD #29
    igen , csak legutóbb mikor próbáltam .NET nemtom mennyi kellett hozzá nekem meg a legújabb volt fenn és nem tudtam kirimánkodni belőle ,hogy elinduljon ;]