Gyurkity Péter

Közeledik egymáshoz a Microsoft és a Red Hat

A két rivális cég vezérigazgatói egy New York-i étteremben találkoztak, és bár a megbeszélésről semmilyen információ nem szivárgott ki, a találkozó a két vállalat közeledését jelzi.

A Microsofttól a Linux-ellenes kijelentéseiről ismert Steve Ballmer, míg a Red Hat részéről Matthew Szulik vett részt a találkozón, amit egyes források szerint a szoftveróriás kezdeményezett még márciusban. A Red Hat a hír megjelenését követően azonnal tagadta annak valódiságát, a Microsoft elnöke azonban ennél nyíltabbnak mutatkozott, és kijelentette, hogy vállalata továbbra is érdekelt a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőivel való együttműködésben.

A nyílt forráskódú szoftverek fejlesztői között vannak páran, akik hozzánk hasonlóan kereskedelmi bevételekre pályáznak. Szívesen leülünk tárgyalni ezen cégekkel, hogy meghatározzuk közös céljainkat, és hogy mit tehetünk a vásárlók jobb kiszolgálása érdekében. Ebben, azt hiszem, semmi újdonság nincs" - jelentette ki Gates.

Érdekes egybeesés, hogy a Dell alapítója, Michael Dell éppen most szánta el magát egy nagy összegű befektetésre: az üzletember egy befektetőcégen keresztül közel 100 millió dollárt pumpál a Red Hatbe, de arról nem esett szó, hogy az összeget milyen célokra fordítják majd. Mi több, mind a Dell, mind a Red Hat szóvivője megtagadta a nyilatkozatadást, így egyelőre csak találgathatunk a hirtelen elhatározás okait illetően.

A Microsoft és a Red Hat közötti együttműködés lehetősége azért ilyen meglepő, mert a két vállalat nemcsak egyszerű rivális, hanem alapvető nézeteik is különböznek dacára annak, hogy az elmúlt években a Red Hat is növekvő mértékben támaszkodott a vállalati szférára, és e stratégia keretében fizetőssé tette saját Linux disztribúcióját.

A Microsoft ugyanakkor élesen kritizálta a Linux alapjának számító GPL licencet, és a szoftvercég vezetői nyilatkozataikban hol a Pac-Manhez, hol a rákos megbetegedésekhez hasonlították azt. Éppen ezért nemhogy az együttműködés lehetősége nem merült fel, de az is lehetségesnek látszott, hogy a Microsoft ismét komoly harcot indít a Linux ellen. A redmondi cég azonban a jelek szerint ismét a megegyezéses módszert választotta, bár azt még nem tudhatjuk, hogy mi is lehetett a találkozó valódi célja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #19
    http://mslinux.org/
  • Caro #18
    Nem hinném, hogy a szoftverháború még évtizedekig menne. Ha a hardverfejlesztés behal, a szoftverek fejődése sem fog sokáig élni. Utána már csak optimalizálni lehet, arra nem lehet számítani, hogy majd jön gyorsabb processzor, több memória stb...
  • strogg #17
    Háát nem egészen értem mire is gondolsz pontosan.

    véleményem szerint aki olyan szinten be tud lőni egy win szervert, vagy klienst, hogy ne nyomják fel, vagy legyek általánosabb és világosabb; profin, annak igazán nem jelenthet akkora gondot egy linuxos géppel megtenni ugyanezt. a szakember kérdés teáht kicsit túl van misztifikálva. A szakember, az szakember. Van rá képessége elsajátítani mást is jól, ha akarja. Pláne, hogy megvan az előképzettsége.(szerintem, teszem hozzá).

    A borland linuxra is adott fejlesztő eszközt, ami nem olyan kiforrott, mint a wines, de a feladatát jól végzi. (használom, és elégedett vagyok vele:) Nem hinném, hogy linuxra nehezebb fejleszteni, maximum más.

    A média edition témába nem mennék bele, pl: azért, mert a microsoft windows media ed. egy az egyben a linuxos myth TV koppintása. De említhetném az emovieX-et is, amivel egy boot CD-t csinálhatsz, és ha ráheggeszted a filmet is, rögtön média központ a géped, a filmel:) De ott a xine, mplayer mint "mindenevő" lejátszó, és a mencoder, amihez két igen korrekt GUI is van, a "kovnerter", és a "gmencoder". Ez mindent kódol mindenbe.

    Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a linux egyik "hibája", hogy nagyon "all in wonder". Minden van benne, nem is egy példányban. Ettől riasztónak tűnik. Számomra megmagyarázhatatlan okból a felhasználók nem vesznek komolyan egy rendszert, ha: nem pofátlan az ára, nincs nagyon lecsupaszítva, (tehát alig használható alapból), és nincs erőszakosan reklámozva. perzsen me szeretnmém megérni, hogy a linux ilyen legyen. És valóban egyetértek veled, minden hülye ne linuxozzon. Aki lát benne fantáziát, tetszik neki a rendszer, hisz benne, annak hajrá. A többiek kerüljék el.

    Olvastam erről egy remek fórum hozzászólást. Ebben minden benne van. "A linux igenis felhasználóbarát. Csak megválogatja a barátait ;)"
  • BlackRose #16
    A Linuxnak technikai gondjai nincsennek, szuper OS, és megvan hozzá sok olyan alkalmazás amire szükség van, a többi meg csak próbálkozás aminek a mai világban kicsi az esélye a sikerhez. Viszont az ami gond az egyenessen az, hogy a Linuxnak nincs megfogalmazott stratégiája, a Linux piac számtalan résztvevője még számtalanabb dolgokra szorja szét idejét, tudását stb. az ami a Linuxnak kellene az egy dolog ami feldobná, egyetlen egy dolog ami megerősítené és ezután esetleg elindulhatna felfelé a piaci részesedése (mint pl. annak idején a Word volt - Word nélkül nem lenne Windows sem), most a Linux világ az Officeben nem keresheti a motort, mert az Open Office messze jár az MS Officetől (igen a 2.0 is), persze az igaz, hogy a legtöbb felhasználónak ez untig elég, de ez nem elég a felszálláshoz. A Linux tehát két dologból profitálhatott, az egyik az MS ellenségeskedése (ami most lassan megszünni látszik), a másik pedig a szerverpiacon való erőssödése (ami még lehetséges ha a Linux fejlesztők ide koncentrálnak), viszont ez nem lesz egyszerű mert a Linux piacon most komoly verseny van kialakulóban pl. a RedHat meg a Novell között, akkor a kernel fejlesztése is kezd gondokkal küszködni (mi kerül a kernelbe, milyen stabil, nemstabil verziók jöhetnek, milyen tempóval stb.) most ez az ami akkor szokott bekövetkezni amikor egy termék megérik (és a Linux most már érett), most már nem az a kérdés, hogy mi hiányzik belőlle, hanem, az, hogy mit kell még hozzáadni esetleg kitalálni hozzá, akkor most a kódbázis már komoly méretű és emiatt napról napra nehezebb a szervezése stb. (persze ez minden termékre érvényes így a Windowsra is), vagyis ez nem hátrány, de most már nincs az az előny sem ami eddig volt... na azt hiszem aki reális és aki nem követi vakul egyik oldalt sem az érti miről is beszélek... mindenesetre a Windows és a Linux mostmár olyan tényező a piacon amely egyértelműen garantálja, hogy az elküvetkező évtizedekben mindkettő jelenlétével kell foglalkozniunk, tehát egyik sem fog tönkremenni, csak picit jobban megosztodik köztük a piac, persze a Microsoftnak nem ez a célja és ha a Linux közösség ezt nem tartja szem előtt akkor még ki tudja mi fog történni, na de azért ki tudja mit rejteget a jővő.
  • FTeR #15
    sztem linux a 22es csapdájában van. mert addig nem fogják használni míg kevés rá az alkalmazás, viszont addig nem fognak rá fejleszteni, amíg el nem terjed jobban. A lelkes alkalmazás fejlesztés meg kevés.
    Macnak talán annyival nagyobb az esélye, h a felhasználó barátságban és csillivilliben a wines vonalat lovagolja meg.

    (léci ne kérjétek, h felsorolja mi minden nincs linuxra és, h ha van is rá alternatíva az sem elég)
  • blackeagle #14
    "Linux majdnem teljessen figyelmen kívül hagyta a home piacot (nincs pl. Media Edition megfelelő stb.), " Van , úgy hívják mplayer.
  • BlackRose #13
    Az Ázsiai piacon lehet, hogy idővel az MS főlénye csökkeni fog, mert a Linux betőlti az üres tér egy nagy részét, és ezzel egyet értek, de viszont komolyan el kell gondolkodni azon, hogy a Linux (persze ezt nem negatív oldalról szemlélem) rendszerbeállítása és működtetése nagyobb tudást követel mint a Windows-é, na most figyelembe véve azt, hogy a világ minden táján korlátozott a szakemberállomány a Linux egy olyan természetes falba ütközik amit nehéz legyürni. Ide még számíts bele, hogy a fejlesztőrendszerek sokkal nagyobb tudást követelnek a fejlesztőktől a Linuxon mint a Windowson (és ez még jobban érvényes a Visual Studio 2005 álltal kikiabált "productivity out of the box", azt hiszem, hogy a Microsoft itt komoly előnyt fog nyerni. Na most még ehhez raknám azt, hogy a Linux majdnem teljessen figyelmen kívül hagyta a home piacot (nincs pl. Media Edition megfelelő stb.), és itt a felhasználók akik othon Windowsot használnak a desktopon is azt fognak akarni tovább használni. Jelenleg én úgy látom, hogy a MacOSX-nek nagyobb esélye van a desktopon a Windows ellen mint a Linuxnak. Na persze én ezt nem is tartom bajnak, mert már sokszor elmondtam, hogy nem is szeretném ha a Linuxból minden hülye által használt rendszer legyen, de ha nem öszpontosítják a fejlesztéseket a szerver szegmentsben és nem foglalnak el valami közös stratégiát akkor a Linux veszíteni fog a Microsoft új baráti stratégiája mellett... és én ezt nem szeretném.
  • strogg #12
    Blackrose:
    Vitatkoznék veled.
    A linux legnagyobb esélyei változatlanul a szerver piac, illetve egyre inkább az office szegmens.
    erre gyúrtak rá a franciák, a kínaiak, és a németek.Még komoly kissebségben vn a linux az irodában is, de egyértelműen tör előre. Számos hírt olvashattunk róla. Ha ott megerősödik, akkor viszont az m$ nyeresége kerül bajba.
    Erre pedig minden esélye meg is van a linuxnak, mindössze időre van szüksége:))) Lehet pl: röhögni a redflag linuxon (én is azt teszem:))) de ne feledjük, hogy kína a világ legnépesebb országa, ráadásul ott irányított minden. Ezen pl az m$ úgy ahogyan van elbukhatja az ázsiai piacot.
  • fie #11
    Mikor Gates és csatlósai is kipurcannak, mi lesz a microsoftal? Csak az a baj, hogy a microsoft egy nagy szabványosító izé és ha nem lesz, kérdés hogy alakulnak a szabványok. Kéne egy "designed for linux". Gondolok itt pl a grafikus kártyák tv kimenetére.
  • BlackRose #10
    Bill Gates egy álltala számtalanszor megjátszott stratégiát vette elő: "Keep Your Friends Close, but Your Enemies Closer...", a Microsoft az elmúlt hónapokban elindult egy új úton, amelyen efogadta, hogy nincs egyedül, és, hogy szüksége lesz a Linux világra is, mert saját megoldásai együtt kell, hogy működjenek a non-microsoft megoldásokkal is, de mint egy sikeres cég dominációját igyekszik megtartani, és egyfajta kifinomult csendes háborúba kezd a Linux oldallsl (ez kb. olyan mint az USA és a USSR barátsága a 80-as években aztán meg boom összeomlás. Egy gazdasági rendszerben az oldalak egymásra vannak utalva, az MS ellenségeskedése a Linuxal egyenessen a kárukra ment és menne a jövőben is, míg a közeledésből haszna lesz a Linuxnak meg nem, a baj csak ott van, hogy a Linux oldalnak szüksége van az MS-re és ezért nem tudja kikerülni ezt az MS közeledést, most kezdem félteni a Linuxot, mert az MS legnagyobb ellensége nem a Linux volt hanem saját maga, ezt az MS tökéletessen felfogta és korrigálta az útvonalat. A Linux-nak ezek után nem hiszem, hogy esélye lesz a desktopon, de a szervereken még megis erőssödhet, mert ezen a téren van az igazi ereje, ha a fejlesztéseket nem öszpontosítják erre a területre és nem használják ki a Microsoft barátságának momentumát (az interoperability az MS álltal ellenőrzött desktop-al egy nagy lendületet adhat a Linuxnak a szerverpiacon), tehát ha nem összpontosítanak erre akkor a Linux nagy bajban lesz, mert a desktopon egy 90%+ piacú Windowsal akkor amikor jön egy Avalon meg Indigo meg WGF... nem hiszem, hogy esélye lenne, főleg nem ha az MS szoftver tökéletessen fog működni a Linux szerverekkel... ez egy olan dolog, ahol a Linux csak akkor nyerhet, ha egy frontra megy és ez egyértelműen a szerverpiac, ha nem akkor félek, hogy rossz napok elé nézünk. Ja és még mielőtt valaki lerohanna, csak annyit, hogy NEM VAGYOK WINDOWS FANATIKUS, sőt az utobbi időben elég sokat dolgoztam Linuxal és nagyon kedvelem, de szerintem ez a realitás.