Hunter

Az első lépések egy valódi Mátrix irányába

Képzeljünk el olyan mozikat és számítógépes játékokat, amiben átéljük a szagokat, az ízeket, sőt még érezhetjük is a dolgokat. Ezt a csábító kilátást jósolja egy szabadalom, ami érzékelési adatokat sugároz közvetlenül az emberi agyba, amin nem más dolgozik, mint a szórakoztató ipar óriása, a Sony.

A szabadalomban leírt technika semmilyen testi beavatkozást vagy beültetést nem igényel. Az adatátviteli eszköz ultrahang impulzusokat lövell a fejre így módosítva az agy megcélzott részeinek sémáit, "érzékelési élményeket" hozva létre a mozgó képektől az ízeken át egészen a hangokig. A szabadalom állítása szerint a technika megadja a vakok számára a látás, a halláskárosultak számára a hallás lehetőségét.

Míg az agyi implantátumok egyre kifinomultabbá válnak, az agy manipulálásának úgynevezett noninvazív módjaival szinte senki nem foglalkozik. A mágneses stimuláció néven ismert módszer képes az idegek aktiválására mágneses mezők gyors változtatásaival, ami áramot indukál az agy­szö­vetben. Mind­emellett a mág­neses mező­ket nem lehet finomra han­golni, azaz az agy­sejtek kis cso­portjaira összpont­osítani, ellen­tétben az ultrahanggal.

Ha a Sony által leírt módszer valóban működik, rengeteg alkalmazása lehet a kutatásban és a gyógyászatban, még akkor is, ha nem képes a szabadalomban leírt szórakoztatási célokhoz kellő részletességű érzékelési élmény előidézésére. A részletekről keveset tudni, a Sony pedig elutasította a New Scientist azon kérését, hogy interjút készíthessen a feltalálóval, aki a cég San Diegoi irodájában dolgozik.

Mindazonáltal a független szakértők nem hagyták figyelmen kívül az elképzelést. "Megvizsgáltam és életképesnek tartom" - mondta Niels Birbaumer, a német Tübingen Egyetem tudósa, aki úttörő szerepet játszott az agytudományok terén, megalkotva egy eszközt, amivel az emberek agyhullámaik segítségével irányíthatnak eszközöket. A szabadalmi kérvény két, az eszköz életképességét alátámasztó tudományos tanulmányra tartalmaz utalásokat.

Az egyik Galvani klasszikus 18. századi kísérleteit tükrözi vissza, melyeket békalábakon végzett el, bizonyítva, hogy az elektromosság idegi impulzusokat vált ki. Richard Mihran, a Colorado Egyetem kutatójának tanulmánya bi­zo­nyítja, hogy bizonyos ultrahangos im­pul­zu­sok képesek befolyásolni egy békaláb idegeinek inger­lé­keny­ségét. A szerző a New Scientist megkereséséig nem tudott a sza­ba­da­lomról, azonban aggályait fejezte ki a módszer hosszú távú biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

A Sony először 2000-ben nyújtotta be kérelmét az ultrahangos módszer szabadalmaztatására, amit 2003 márciusában engedélyeztek. Azóta a cég hosszabbítások sorát iktatta, a legutóbbit 2004 decemberében. Elizabeth Boukis, a Sony szóvivője elmondta, munkájuk elméleti. "Nem végeztünk el egyetlen kísérletet sem" - mondta. "Ez a bizonyos szabadalom egy előretekintő találmány, ami azon az ihleten alapul, hogy egy nap ez lehet az az irányvonal, ami felé a technika elvisz minket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ackro #104
    ja! a gyerekre meg ráesik a malomkő.
    most mit kell itt egyből meghosszabbítani egy nyúlfarknyi tudást a végtelenbe? az élet nem lineáris.
  • cosman #103
    Jól haladunk ahhoz hogy az ember egy semmi legyen és az istenadta biologia csodánkat elbarmoljuk.
  • dez #102
    1. Ez így icipicit egysíkú.
    2. Az erős lelki függőség mindenképpen rossz, mert korlátozza, elveszi a lelki szabadságot, ami károsítja azt.
    3. Nem-e? Hát szerintem sokkal rabulejtőbb egy valósághű virtuális világ illúzió, mint egy monitoron látott 2D-s 3D kép... És látom, nem értetted, amit a #68-ban írtam. (Tuti, hogy a későbbiekben a VR ki fog terjedni az élet szélesebb területeire, nem csak ilyen mai FPS játékok lesznek. Elképzelni is nehéz, mik lesznek.)
  • dez #101
    Lesz?...

    Viszont a multikat nem nagyon érdekli az egyes emberek élete, mint már annyiszor bizonyították, a lényeg a szilárd piaci helyzet.
  • pemga #100
    Érdekes, hogy a legkézenfekvőbb dolgokra nem gondoltok. Mi volt a húzóágazat olyan technológiák esetén, mint pay-per-view, dvd (és most BR), mms, stb. A sexipar. Az emberek arra hajlandóak a legtöbbet áldozni, még ha azonos árnál egy zenére már húzzák is a szájukat.
  • Mice #99
    b=bb
  • Mice #98
    én sem vagyok oda értük, de nemzetellenes sem vagyok -mert Mary Ann mit tehetne arról, hogy a fejesek országában mit hoznak-, de legalább azt a J-t használd már helyesen ha legaláb fikázol!
  • Mice #97
    az az egy a bibi, hogy eddig még egyetlen olyan elektromos kütyüt nem tudtak még csinálni a humanók ami ha képes volt valamire akkor a használatát korlátozó része hackmentes védelemet is élvezzen

    magyarán te tényleg elhiszed, hogy létezik működőképes szabályozás?
  • Mice #96
    nem élek vele és nem tanulok orvosin se. A tisztában levést meghagyom a betépetteknek
  • HUmanEmber41st #95
    Mindez majd Win. környezetben fog futni..
    Virágillat helyett majd disznószar "illatozik"
    Hát bocsi, de nem bírtam kihagyni...:)
    Aztán, ha ilyesmi megjelenik a köztudatban, akkor már valahol komolyabb eredmények is vannak.
    Egy időben sokat emlegették a fehérje alapú számítógépeket. Valami távoli jövőbe helyezvén el.
    Ki tudja, mi működik már a katonai laboratóriumokban???
    Ezt is majd jól megcsinálják.
    Lásd Ötvenedik ( sci-fi novelláskötet)J. G. Ballard: Mindent a fogyasztóért ( Kozmosz fantasztikus könyvek )