Gyurkity Péter

Először tartóztattak le valakit kéretlen üzenetek miatt

A kéretlen üzenetek után hamarosan a kéretlen azonnali üzenetek - spim - terén is megszülethet az első ítélet: az amerikai hatóságok első ízben tartóztattak le valakit kéretlen azonnali üzenetek elküldése miatt.

A 18 éves Anthony Greco Los Angelesben került a hatóságok kezére, miután a fiatalembert egy hamis üzleti ajánlattal átcsalogatták New York városából. A hatóságok szerint Greco több mint másfél millió kéretlen üzenetet - többnyire pornográf, illetve jelzáloghitelt reklámozó anyagokat - küldött szét a MySpace.com online hálózatán. A fiatalember tevékenységével hamarosan felkeltette a rendőrség figyelmét, mi több, megfenyegette a szolgáltatót, hogy több társával megosztja spamküldési technikáit, amennyiben a cég nem írja alá az általa kínált exkluzív szerződést, amely gyakorlatilag legalizálta volna kéretlen üzeneteit.

A MySpace.com a szerződés aláírása helyett a hatóságokhoz fordult, akik azt tanácsolták, hogy egy megbeszélés ürügyén hívják Los Angelesbe Grecót. A fiatalembert - aki 2004 augusztusa óta terjesztette a kéretlen azonnali üzeneteket - már a reptéren letartóztatták, és azonnal megindították a bírósági eljárást.

Brian Hoffstadt helyettes ügyész nyilatkozatában elmondta, hogy Greco az első, akit kéretlen azonnali üzenetek terjesztése miatt tartóztattak le, és a közeljövőben újabb személyek ellen indítanak eljárást. "Egyelőre mindössze a jéghegy csúcsát látjuk, de hamarosan újabb előrelépésre számíthatunk" - jelentette ki Hoffstadt.

Egyes szakértők már évekkel ezelőtt figyelmeztettek arra, hogy a spim a kéretlen üzenetek másodvirágzását jelentheti, és az eddig használt online kommunikációs eszközöktől megfosztott spamküldők egy része minden bizonnyal az azonnali üzenetküldők segítségével folytatja tevékenységét. Az azonnali üzenetküldő programok népszerűsége pedig kedvező lehetőségeket kínál ezen személyeknek, így mind a vállalatoknak, mind pedig az otthoni felhasználóknak fel kell készülniük a kéretlen üzenetek áradatára, amely a jelenleginél jóval nagyobb méreteket ölthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!