Berta Sándor

Tavaly 50 ezer internetkávézót zártak be Kínában

2004-ben Kínában a helyi hatóságok összesen 50 ezer internetkávézót zártak, zárattak be ideiglenesen vagy végérvényesen különböző indokokra hivatkozva. Ez már önmagában sem kis teljesítmény.

Az ázsiai országban egyedi módon értelmezik a kulturális forradalmat. Kínában évtizedek óta problémát okoz az ország vezetésének az emberi és a polgári jogok kérdése. Az ország mindig is egyedien értelmezte a dolgot és a különböző emberi jogok megsértése miatt a kínai vezetők már évtizedek óta a polgári jogi szervezetek és külföldi kormányok támadásainak kereszttüzében állnak. Könnyen megjósolható, hogy nem lesz ez másként az idén sem, amin a legújabb információk tükrében talán nem is lehet csodálkozni. Elkészült ugyanis egy összefoglaló cikk a tavalyi évről, amely a kínai kommunista párt lapjának, a Zsenmin Zsipaónak online változatában jelent meg.


Állítólag több tízezer internetkávézó tulajdonosa és üzemeltetője sértette meg a kulturális törvényeket és káros hatású kulturális információkat terjesztett vagy ilyen tartalmú oldalakhoz nyújtott hozzáférést. A hivatalos kínai álláspont szerint az érintett internet-kávézók gyakran kis- vagy gyermekkorúakat engedtek be és hagytak internetezni. A tavalyi évben tíz hónapon keresztül tartó, bezáratásokkal végződött kampány célja egyébként hivatalosan az volt, hogy egészséges és biztonságos körülményeket és környezetet teremtsenek a gyerekek és a fiatalkorúak számára.

A bezáratott 47 ezer, más források szerint 50 ezer internetkávézóból időközben 21 ezer újra megnyithatott, ám ezek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek vállalniuk kellett, hogy a jövőben megfelelnek minden kulturális jogszabálynak.

Kínában az 1,3 milliárd lakosból 87 millió szörföl a világhálón, többségük internet-kávézókból. Ugyan a kínai kormány megtűri az internetet, sőt bizonyos tekintetben - például gazdasági és oktatási célokból - hasznosnak is tartja használatát, ám árgus szemekkel figyel és azonnal drákói szigorúsággal megtorol minden politikai vagy politikai jellegű online kezdeményezést, legyen az egy cikk, egy fórum vagy egy chatbeszélgetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #14
    A japán kanji az gondolom a traditional chinese átvétele. A hiragana/katakana ennek egy az idők során kialakult nagyon leegyszerűsített változata (magyarul fogták az eredeti kanjit teljes jelentéssel, elkezdték a hangalakjának megfelelően (eredeti jelentését elvesztve) használni, és egyre pongyolábban írni :).) Viccesen néz ki, hogy a szótövet a kanjival írják, de hiragana-val toldalékolják :). Japán is alapvetően balról jobbra, fentről lefele elven megy, legalábbis neten csak ilyet látni. (Nem sok eltérés van, létezik egy olyan duplázó jel, amelyik csak az oszlopos írásmódban él. De az se túl gyakori...)

    HK-i emberkékkel beszéltem, és ott az utcanyelv az a kantoni. A mandarint az tanulta meg, akit érdekelt. Nem tudom, hogy Kína más részein ez hogyan van. Ők azt mondják, hogy a mandarin az kicsit kulturáltabb, emelkedettebb; a kantoni meg inkább az utca nyelve, sokkal ízesebb, gazdagabb (értsd: több benne a szleng). Az angol szavakat is inkább a kantoniba szövik bele. De hangzásvilágát tekintve szerintem egyértelműen a mandarin a nyerő :). Felhasználhatóságát tekintve nem tudom, mindenki mást mond :(... Általában azt, amelyiket ő nem beszéli...

    ELTE-n ha jól látom következő turnus az már csak az őszi félév lesz :(. De rendes tempóban nyomják. Ár is elviselhető, gondolom a csoportméret sincs az egekben :). Írás-olvasást is nyomnak, vagy ez hogy történik? Mert az ennyi időbe nem nagyon férhet bele. Pinyin/jyutping (v. Hepburn) átírásban tanulni meg azért nem az igazi (nem egyértelmű a fonetika.)
  • Bret #13
    Mosmá elárulom a titkot: Aflatoxinos volt a kávé és az ANTSZ záratott be kávézókat
  • Buduschy Physik #12
    TITKOLÓZÁS:
    Kb. 2000 éves hagyománya van a titkolózásnak és a bezárkózásnak. Még a XX. század elején élt egy legendás politikai vezető, aki annyira nem bírta a külföldieket, hogy sokkrohamot kapott, ha meglátott egyet.

    ATOMCSAPÁS:
    Hát igen, csak ezt a kínaiak viszonozni tudnák...

    ÍRÁS:
    Kétféle van, mindkettőt tanulják; az egyik a klasszikus kínai, amit fentről lefelé és jobbról balra (oszloponként) kell írni, ezt Szingapúrban, Hongkongban, Tajvanon és Japánban használják, a másik az egyszerűsített kínai, amit balról jobbra és soronként (felülről lefelé) - vagyis mint ahogy mi írunk - amit a komcsi Kínában használnak. Ez utóbbit azért fejlesztették ki, hogy a parasztok meg tudjanak tanulni írni. Én egyszerűsített mandarin kínaiat tanulok (ezt arrafelé mindenki beszéli, mégha nem is anyanyelve) tkp. az ELTE BTK-nál, Keleti Nyelvek Iskolája: www.keletinyelvek.hu. Véleményem szerint Magyarországon a kínai nyelvoktatás színvonala még mindenhol elég alacsony, de jobb, mint a semmi.
  • pemga #11
    Annyira, azért nem egyedi. A japánok pont ugyanazokat az írásjeleket használják, és nagyon megfeszíteniük sem kell magukat a kínaiak megértésében, mert ők általánosban tanulnak régi japán írást (ami még a kínai volt). Igaz, én ezt szingapúri fickótól hallottam, aki mind mandarinul, mind japánul (és mellékesen angolul meg németül is) ír-beszél.

    Másrészt a netcafékban Kínában kötelező lesz (ha minden lépés bejön az Intelnek), egy az Intel által kifejezetten Kínának fejlesztett Netcafe-s "platform". Hogy ez a "platform" pontosan mit is takar, azt nem sikerült kibogarásznom az intel féle marketinges PR-os doksikból, de gyanítom, hogy a tűzfalukat biztosan használni fogja, kötelező jelleggel.

    Budushyj Physik,
    Hol tanulsz kínait (és melyiket), GIMMY-GIMMY, plz :). Én japánhoz kerestem iskolát, de csak egy iszony drágát találtam (meg egy olyat, ami heti egy órában nyomta volna, ami szánalmas), úgyhogy elkezdtem önszorgalomból írni tanulni, meg egy kis nyelvtant-szókincset felszedni :). Szal kínai nyelveket hol, merre, hogyan? :).
  • haxoror #10
    Jaja, minden negyedik ember a bolygón kínai állampolgár és mégse tudumk róluk semmit, 4-3 kínai várost tudnék csak mondani.
    És mi lehet ennek az oka?
    Az hogy titkolódznak ezerrel mert nyílván vmi gonosz dolgon törik a fejüket!
    Javaslom a megelőző atomcsapást AZONNAL!!!
  • Buduschy Physik #9
    Mivel már jóideje foglalkozom Kínával, ezért megpróbálok válaszolni:

    "a chatet is monitorozni tudják?"

    Igen. És az SMS-eket is. (A kínaiak a világ legtöbbet SMS-ező népe egyébként, 2000 milliárd SMS/év úgy, hogy kb. 500 millió embernek van mobilja, egy SMS ára kb. 2 forint!:)) Egy mesterséges intelligenciára épülő tűzfal (Great Chinese Firewall) kiszűri, és nem engedi elküldeni azokat a hozzászólásokat, sms-eket, stb., melyekben pornográf vagy politikai tartalom van, és mellesleg listát vezet a netezőkről a politikai megbízhatóság alapján. A keresőprogramok is meg vannak szűrve, hogy csak olyan találatokat adjanak ki, amik nem "szennyezik" a kínai polgárok lelkivilágát. De erre a kínai fiatalok gyakran találnak ellenszert, az alábbi kereső pl. tükrözve adja ki a weblapokat, ezért a tűzfal nem tudja szűrni: www.alltooflat.com/geeky/elgoog/!:) Nem tudom, rájött-e már a kormány.

    "50.000 bezárt hely és itt olvasok eről először, bele se merek gondolni még mi minden történhet odaát airől itt nem is tudni, tisztára mintha egy másik bolygó vagy világ lenne a másfél milliárd emberrel"

    Annyira durva dolgok ma már nem történnek, mint a "béketábor"-ban történtek 1945-1989 között, ugyan ehhez hasonló túlkapások előfordulnak. És persze néhány sikertelen próbálkozás a kormány részéről, hogy kordában tartsa a dolgokat, mint ez a tűzfal, amit elég könnyű kicselezni egy hozzáértőnek. Rengeteg, százezres nagyságrendben, élnek ma is külföldiek ott, néhányat én is ismerek. Sőt rengeteg túrista is az országba látogat, kb. 100 millió évente. A kubai dolgot nem tudják megjátszani, mert Kínában olyan hihetetlenül sok ember él él viszonylag kis területen, hogy egy átlagos utcakép az olyan, hogy 1 métert nem látsz előre a rengeteg embertől. Pl. a metróra - állítólag -időnként a felszínen kell várakozni, mert a peronoknál minden talpalatnyi helyet elfoglaltak. Ilyen körülmények között kicsit nehéz megfigyelni az embereket...

    Egyébként tényleg olyan, mintha egy másik világ lenne, de nem (csak) a politika miatt, hanem azért, mert teljesen más kultúra, az emberek teljesen másként gondolkodnak, mint az európaiak.

    Én ugyan még sajnos nem jártam kint, de ismerek kínaiakat és olyanokat, akik kint éltek 1-2 évig. És jelenleg tanulom a kínai nyelvet is - csak úgy érdekességképpen.:)

    Üdv:
    Buduschy Physik
  • [HUN]PAStheLoD #8
    bezártak 50K-t , de még így is k.rvasok maradt..
  • [HUN]PAStheLoD #7
    sajnos nem teljesen alaptalanul :/
  • Frank99 #6
    sztem a windowsba is be van építve egy és más..

    csak azt nem tudják rólunk, amit nem akarnak, és ezt komolyan gondolom... hiszek az összeesküvés elméleteknek....
  • haxoror #5
    Most volt vmelyik újságban hogy Kubában meg lett tiltva a népnek hogy a feltétlenül szükségesnél többet beszélgessenek a turistákkal, így védve a tiszta eszmét a nyugati befolyástól :)
    Ezt Kína is megjátszhatja ráadásul könyebb dolga is van hiszen a nyelv-írás-kultúra alapvetően különbözik minden más néptől.