• pemga
    #11
    Annyira, azért nem egyedi. A japánok pont ugyanazokat az írásjeleket használják, és nagyon megfeszíteniük sem kell magukat a kínaiak megértésében, mert ők általánosban tanulnak régi japán írást (ami még a kínai volt). Igaz, én ezt szingapúri fickótól hallottam, aki mind mandarinul, mind japánul (és mellékesen angolul meg németül is) ír-beszél.

    Másrészt a netcafékban Kínában kötelező lesz (ha minden lépés bejön az Intelnek), egy az Intel által kifejezetten Kínának fejlesztett Netcafe-s "platform". Hogy ez a "platform" pontosan mit is takar, azt nem sikerült kibogarásznom az intel féle marketinges PR-os doksikból, de gyanítom, hogy a tűzfalukat biztosan használni fogja, kötelező jelleggel.

    Budushyj Physik,
    Hol tanulsz kínait (és melyiket), GIMMY-GIMMY, plz :). Én japánhoz kerestem iskolát, de csak egy iszony drágát találtam (meg egy olyat, ami heti egy órában nyomta volna, ami szánalmas), úgyhogy elkezdtem önszorgalomból írni tanulni, meg egy kis nyelvtant-szókincset felszedni :). Szal kínai nyelveket hol, merre, hogyan? :).