• Buduschy Physik
    #9
    Mivel már jóideje foglalkozom Kínával, ezért megpróbálok válaszolni:

    "a chatet is monitorozni tudják?"

    Igen. És az SMS-eket is. (A kínaiak a világ legtöbbet SMS-ező népe egyébként, 2000 milliárd SMS/év úgy, hogy kb. 500 millió embernek van mobilja, egy SMS ára kb. 2 forint!:)) Egy mesterséges intelligenciára épülő tűzfal (Great Chinese Firewall) kiszűri, és nem engedi elküldeni azokat a hozzászólásokat, sms-eket, stb., melyekben pornográf vagy politikai tartalom van, és mellesleg listát vezet a netezőkről a politikai megbízhatóság alapján. A keresőprogramok is meg vannak szűrve, hogy csak olyan találatokat adjanak ki, amik nem "szennyezik" a kínai polgárok lelkivilágát. De erre a kínai fiatalok gyakran találnak ellenszert, az alábbi kereső pl. tükrözve adja ki a weblapokat, ezért a tűzfal nem tudja szűrni: www.alltooflat.com/geeky/elgoog/!:) Nem tudom, rájött-e már a kormány.

    "50.000 bezárt hely és itt olvasok eről először, bele se merek gondolni még mi minden történhet odaát airől itt nem is tudni, tisztára mintha egy másik bolygó vagy világ lenne a másfél milliárd emberrel"

    Annyira durva dolgok ma már nem történnek, mint a "béketábor"-ban történtek 1945-1989 között, ugyan ehhez hasonló túlkapások előfordulnak. És persze néhány sikertelen próbálkozás a kormány részéről, hogy kordában tartsa a dolgokat, mint ez a tűzfal, amit elég könnyű kicselezni egy hozzáértőnek. Rengeteg, százezres nagyságrendben, élnek ma is külföldiek ott, néhányat én is ismerek. Sőt rengeteg túrista is az országba látogat, kb. 100 millió évente. A kubai dolgot nem tudják megjátszani, mert Kínában olyan hihetetlenül sok ember él él viszonylag kis területen, hogy egy átlagos utcakép az olyan, hogy 1 métert nem látsz előre a rengeteg embertől. Pl. a metróra - állítólag -időnként a felszínen kell várakozni, mert a peronoknál minden talpalatnyi helyet elfoglaltak. Ilyen körülmények között kicsit nehéz megfigyelni az embereket...

    Egyébként tényleg olyan, mintha egy másik világ lenne, de nem (csak) a politika miatt, hanem azért, mert teljesen más kultúra, az emberek teljesen másként gondolkodnak, mint az európaiak.

    Én ugyan még sajnos nem jártam kint, de ismerek kínaiakat és olyanokat, akik kint éltek 1-2 évig. És jelenleg tanulom a kínai nyelvet is - csak úgy érdekességképpen.:)

    Üdv:
    Buduschy Physik