Hunter

Hamarosan próbaúton az első légi lézer-fegyver

Az Egyesült Államok Légiereje (USAF) által tervezett összes új fegyver rendszer közül az F-22 Raptor vadászgép mellett a légi lézert (ABL) tekintik a legígéretesebbnek, mivel az forradalmasíthatja a hadviselést. Közel egy évtizednyi fejlesztés után a USAF és a Rakétavédelmi Hivatal (MDA) úgy határozott, hogy néhány hónapon belül megkezdi az első ABL repülőgép próbaútjait.

Az ABL rendszert ballisztikus rakéták megsemmisítésére tervezték egy sok megawattos lézersugár közreműködésével, ami a fény sebességével szel át nagy távolságokat. A nagy energiájú sugár, ami nagyjából egy kosárlabda átmérőjével rendelkezik, addig hevíti a rakéta falát, amíg az szerkezetileg meg nem hibásodik és visszazuhan a földre. Ideális esetben a rakétát kilövő területén landol.


Az ABL rendszert egy módosított Boeing 747-400F, a kereskedelemben is használt szállító repülőgép hordozza, otthont adva egy nagy energiájú oxigén-jód kémiai lézernek (COIL), egy kifinomult sugárirányító rendszernek "deformálható" tükrökkel, amik pontos célzást és tüzelést tesznek lehetővé a légköri zavarokon keresztül is, valamint egy hadműveleti központ is helyet kap, ahol folyamatosan nyomon követik és priorizálják a lehetséges célpontokat.

A Boeing 20 hónapot töltött a 747-es módosításaival. Ki kellett cserélni a gép orr-részét, ahol maga a lézer és a sugárirányító optikák kaptak helyet, fém támasztórudakkal erősítették meg a géptörzset, titániummal a gép hasát, végül beépítettek egy légmentesen záródó kabint, ami elszigeteli a legénységet a gép lézeres egységeitől.


Jelenleg is folynak az utolsó földi tesztek a YAL-1A Attack Laser nevet viselő gépen. Első körben a COIL és a sugárirányító rendszer nélkül fog repülni, mivel mindkét egységre még fejlesztői munka vár. Valószínűleg csak 2004. elején repülhet teljes felszereltséggel a gép. A USAF azt akarja, hogy az ABL legalább 320 kilométeres hatótávolságú legyen. A program irányítói szerint a működő ABL rendszer egy feltöltéssel 20-40 rakétát lesz képes levadászni. A rakétavédelmen túl más tevékenységekre is képes, repülőgépeket támadhat meg, időlegesen kiiktathat ellenséges műholdakat, felderítő munkát végezhet, vagy cirkáló rakéták ellen nyújthat védelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yeti_ #26
    Öööö... Valszeg nem 1 boeinget küldenek föl...
  • Yeti_ #25
    Hi allz!

    Hát halljátok, amcsik ezt olvasnák csak nézni tudnának:))

    Télleg, mér nem csináltok a magyaroknak ilyen harcilézer nemtommiket? Einstein hozzátok képest kispolski:))
  • MaDFoX #18
    Ha jol emlexem egy regebbi topgun cikkre, a lezer valoban kemiai gerjesztesu es valoban impulzus uzemu... pontos reszletekert ha kell elokeresem, de a hozza valo energiat nyerik valamilyen kemiai hatasbol (-1 atomraktor ;) )... a sugar iranyzasara a hatalmas energia miatt pedig alkalmatlan a tukor, ha jol emlexem specialis kikepzesu prizmarandszert hasznalnak, ami el is foglalja a gep elejet, ami nem kicsi... ;D
    A raketaknak tokmindegy milyen a burkolata, ha nem a ho vegez veluk (nem kell hogy elolvassza, eleg egy kis deformacio vagy kisebb serules amit nem kepes korrigalni), akkor az ionizacio megteszi a dolgat...
  • TheZsenyka #14
    Milyen cinkes lenne, ha megtámadnának egy parabolatükröt amiről visszaverődne a lézersugár és szétkapná a repcsit.
  • mir #9
    azért van 1 kis különbség...
    a tükröket a gép elején vízzel, vagy akár folyékony nitróval is de a rakéta külsejét nem. a rakéta külseje meglehetősen nagy terhelésnek van kitéve, különleges festékkel van ellátva,hogy bírja a kiképzést. szerinted tudnak olyan festéket csinálni, ami bírja akár a több1000°C hömérsékletet is mindenféle károsodás nélkül?(mert ugye ha megrepedezik, a repedések már melegszenek, és akkor az egész borításnak vége...
  • Turmoil #6
    Teny es valo, hogy van olyan anyag, amelyik tukorkent mukodik lezerrel szemben is, emlekeim szerint az arany pont ilyen. Meg hat iranyitjak is a lezert valamivel. Kerdes, hogy a raketakra lehet-e ilyen bevonatot csinalni. Nem hiszem, hogy egyszeru lenne:)
  • Laci73 #2
    Ezek már bíztatóbb kísérletek, mint a Patriot körüli görcsölés. A felhőréteg fölött, ahol már a légkör is ritkább, képesek leszedni az ICBM (interkontinentális-ballisztikus) rakétákat. Kérdés hogy mit tudnak kezdeni az alig harminc méter magasan repülő cirkáló-rakétákkal. Mindig lesz rés a pajzson... viszont egynek örülök: ezek a kísérletek elég szépen előrelendítik a kutatás-fejlesztést.
  • HNR #1
    Korrekt