Gyurkity Péter

Az AMD és az Intel is növelte részesedését

A Mercury Research legfrissebb felmérése szerint a negyedik negyedévben - a kisebb vállalatok kárára - az AMD és az Intel egyaránt javított a processzorpiacon elfoglalt helyzetén.

A felmérés elkészítése során nemcsak az asztali chipeket, hanem a szerverekbe és munkaállomásokba, valamint a noteszgépekbe szánt processzorokat is számításba vették, így a Mercury Research adatai hűen tükrözik a processzorgyártók közötti verseny jelenlegi állását. Ezek szerint az Intel három hónap alatt 82 százalékról 82,2 százalékra növelte részesedését, míg nagy riválisa 16 százalék helyett már 16,6 százalékos részesedést ért el. A kisebb gyártók - elsősorban a Transmeta, illetve a VIA Technologies - viszont rosszul teljesítettek, így tovább csökkent jelentőségük.

A két cég a tavalyi év utolsó napjaiban mindössze 1,2 százalékos részesedést mondhatott magáénak a processzorpiacon. Dean McCarron, a Mercury Research elemzője elmondta, hogy az AMD részesedésének növekedése elsősorban a Sempron processzorok népszerűségének köszönhető, amelyek a belépő szintű számítógépek piacán igen jól teljesítenek a konkurens termékekkel szemben. Bár a Sempron mellett a vállalat egyéb processzorai - az Athlon 64 és az Opteron - is jól szerepeltek, a nagyobb gyártók még mindig az Intel Pentium 4, és Xeon chipeket veszik számításba, ha csúcskategóriás konfigurációkról van szó. Véleménye szerint ebben olykor az is szerepet játszik, hogy az AMD nem tudja kielégíteni a csúcskategóriás processzorok iránt mutatkozó igényeket.

A McCarron által elmondottak ellenére mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az AMD tavaly végre nagyobb számú processzort dobott piacra, és olyan nagy gyártókkal kötött szerződést, mint a HP, a Gateway, vagy a Fujitsu-Siemens. Ennek eredményeként pedig a vállalat csúcstermékei az asztali gépek, illetve a szervek és munkaállomások terén is jelentős részesdésre tettek szert, ami a bevételeket, illetve a piaci részesedést illetően szintén nem elhanyagolható tényező.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • acdc #4
    Aki mercit vesz az is halott már audiról csak nem mindenki ár alapján vásáról........
  • Omegared #3
    Ez azért nem igaz...
  • fanatic #2
    Azért megy az Intel a Tescos gépekben, mert arról már hallot a vidéki paraszt, nem kell különösebb marketing... a jó viszont, hogy 100 emberből 16 már halott az AMD-ről!
  • arty #1
    teszkos gépben tovabbra is celeron lesz, a media marktban pedig a csucsgep 570ezerert p4 3.2ghz ...

    feltételezem, ez kint is igy megy :( a hozzánemértők lehuzása, akik viszont meg is érdemlik :)