Franczy

PC-s processzorpiac: jó eredmények, kemény árharc

Az International Data Corporation (IDC) piackutató cég legfrissebb jelentése szerint az x86-os PC processzorpiac 2002 utolsó negyedévében a vártnál jobban teljesített. A jelentésből többek közt fény derül arra, hogy miközben mind az eladott processzorok darabszáma, mind az ezen chipekből származó bevételek növekedtek az említett időszakban, a forgalomba került processzorok átlagára némileg csökkent.

"Az x86-os PC processzorok piaca a korábbi előrejelzésekhez képest jobban teljesített az elmúlt év utolsó negyedévében, azonban mindez még nem jelenthet okot a felhőtlen örömre. Ebben a piaci szegmensben ugyanis továbbra is olyan komoly árharc folyik, mely alaposan megnehezíti a chipgyártók életét. Mindezt jól példázza, hogy az említett negyedévben eladott processzorok átlagára jelentősen elmaradt a korábbi negyedévekben regisztrált átlagáraktól. Előrejelzéseink szerint egyébként e tekintetben 2003 első felében sem várható különösebb változás, vagyis marad a kegyetlen konkurenciaharc és a csökkenő átlagár" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Shane Rau.

Az IDC jelentése szerint 2002 negyedik negyedévében egyértelműen az Advanced Micro Devices (AMD) volt a legnagyobb nyertes, ugyanis ezen időszakban a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó közel 2,7 százalékkal volt képes növelni piaci részesedését. Mint ismeretes, az AMD számára az ezt megelőző negyedév roppant nehéz időszakot jelentett, ekkor ugyanis nem kevesebb mint 4,1 százalékkal esett vissza a cég részesedése. Az említett 2,7 százalékos negyedik negyedéves részesedés növekedést követően egyébként az AMD mintegy 15,4 százalékos piaci részesedéssel zárta a tavalyi esztendőt. Az IDC szakértői szerint az AMD számára sokat segítettek a közelmúltban végrehajtott alapos átszervezések és munkaerő leépítések.

Az x86-os processzorpiac további résztvevői illetően említést kell tennünk arról, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel a tavalyi év utolsó negyedévében mintegy 2,4 százalékot veszített piaci részesedéséből, ily módon 83,3 százalékos részesedéssel zárta az elmúlt esztendőt. A tajvani székhelyű VIA Technologies 2002 végén a piac mindössze egy százalékát tudhatta magáénak, az elsősorban alacsony fogyasztású mobil processzorairól ismert Transmeta részesedése pedig még az egy százalékot sem érte el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!