Berta Sándor

750 millió dollárt adományozott oltásokra Bill Gates

Bill Gates bejelentette, hogy 750 millió dollárral támogatja a harmadik világ országaiban a különböző betegségek oltóanyagainak kifejlesztését célzó programokat.

Bill Gates olyan ember, aki bár mostanában már nem vesz részt tevékenyen a redmondi óriáscég szoftvereinek fejlesztésében, ám tetteivel, illetve kijelentéseivel mégis gondosodik arról, hogy az írott és az elektronikus sajtó címoldalaira kerüljön. Az üzletember nem örvend nagy népszerűségnek, ám ez őt cseppet sem zavarja, halad az általa jónak vélt úton. Általában mindenről és mindenkiről véleménye van, de amennyire bírál az egyik pillanatban, ugyanúgy tud meghökkenteni is egy-egy kijelentésével vagy tettével a másikban.

Az óriási összeggel - amely körülbelül 140-150 milliárd forintnak felel meg - a Microsoft társalapítója lehetővé teszi, hogy jelentősen felgyorsulhassanak a különböző betegségek oltóanyagainak fejlesztései. A nagylelkű adomány körülbelül tíz évig jelent hathatós támogatást a harmadik világ országainak, így a vakcina-programjaikat nem csak folytatni, de még akár bővíteni is tudják majd. A szakember szerint a pénze jó kezekbe kerül és az a "legjobb befektetés", ha az adományát a beteg gyerekek megsegítését célzó projektek támogatására fordítja. Ráadásul Gates szerint a gazdag országoknak segíteniük kellene a szegényebb államokban élő beteg gyerekeken és ki kellene venniük a részüket azok gyógyításából.

Becslések szerint évente kereken 27 millió harmadik világbeli gyerek marad oltóanyag nélkül és főleg közülük szedi áldozatait évről évre a diftéria, a kanyaró, a tetanusz. 2002-ben 1,4 millió öt évesnél fiatalabb gyerek halt meg világszerte azért, mert nem volt pénz oltóanyagokra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2015-ig nyolc-tizenkét milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy minden gyereket be tudjanak oltani a harmadik világban ezek ellen a fertőző betegségek ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Vegeta_ #49
    Igen a problema pontosan ez amit mondassz. De soxor "sajnos" nem a politikusok a fofejesek. :)

    Mi gyakran beszelunk ilyesmikrol sör tarsasagaban. Persze masrol is, de ez most nem idetartozik. :>
  • vax #48
    Biztosan rendes srác vagy nincs is semmi gond. Igazán az a bajom, hogy általában a fejlődő világ problémáit a politikusok (főleg a fejlett országokban) elintézik azzal, hogy túl vannak szaporodva és kész. Arra nem gondolnak, hogy előtte 500 évig ezek az államok kifosztották(ják), kizsigerezték(ik) ezeket az országokat és talán annak, hogy ezek az államok itt tartanak ma nem csak egyszerűen a túlnépesedésük az oka. Az, hogy mikor mi az igaz mindig az "erőssebbek mondják" meg a politikában.
    Egyébként tényleg jobb sör mellett beszélgetni, de akkor nem csak erről. :)
  • _Vegeta_ #47
    Abban igazad van h kenyelmesebb lenne errol egy-ket sör tarsasagaban vitatkozni, egy nyilvanos forum nem a legmegfelelobb tema erre.
    Hat figyelj tudok egyket nagyon erdekes dolgot, es nagyon okos emberek vesznek korul van honnan elszivni a tudast.
    Egyebkent nemtudom pontosan mit mondtam amit ennyire a szivedre vettel, hangosan gondolkodtam es felvazoltam h minden joban van vmi rossz es forditva. Egyebkent torcibol 4esre erettsegiztem. :>
  • raingun #46
    Nem rossz fickó ám, csak rossz társaságba keveredett...
  • Bith #45
  • vax #44
    Látom a történelmet csengeted. :)
    Szerintem viszont jobban teszed ha inkább alszol és nem irogatsz olyanról amihez lövésed sincsen, mert napközben álmos vagy és ideges és nem látod a lényeget mivel elhomályosítja tisztánlátásod a fáradtság. :)
  • vax #43
    Bocsi, de erra hozzáállásra fellesleges bármilyen vita, vagy magyarázkodás. Nem vita partner ez a hozzáállás. Rövidre és velősre fogtam. Bocsi igazad van lehetett volna árnyaltabban is fogalmazni.
  • _Vegeta_ #42
    Te legalabb tudsz vitazni. A vita vax kollega NEM a masik lehulyezeserol szol.
    Azt kell h mondjam sajnos nagyon eltevedt ember vagy. A problema ottvan h meg sem ertetted amit mondtam es mar okorkodsz itt. Sajnos nagyon sok adattal sem vagy tisztaba ha nemerted mit akartam mondani az iment. Erdekes, mert nemtom mibol szurted le h "dunsztom sincs a vilagbol". Gondolkodj el kicsit a vilag dolgain. Bocs.

    Sorry a kis kitero miatt. Szal..

    Az erzelmeket tegyuk kicsit felre, es vizsgaljuk a dolgot logikusan.
    Tehat nem mast kell vizsgalni csak a tortenelmet. Bizonyos idoszakonkent nagyon megcsappant a fold lakossaganak a szama. Namost akkor mi voltunk a "fejodo orszagok" es minket is erintettek ugyanilyen bajok, gondok. Megis ittvagyunk, es mi vagyunk a "fejlett orszagok". Szoval ottvannak ezek a franya india ill. az afrikai orszagok. Ok most "fejlodo orszagok" es ok is ottvannak mint mi anno. A termeszet proballja fenntartani az egyensulyt, mivel a fold 8-9mrd embernel tobbet nem tud eltartani. Az a lenyeg h barmit is csinalunk a termeszet (masoknak isten) visszavag majd.

    Az egy teny h ezek az orszagok tulnepesedtek. Hat nem azert mert 10-bol csak 1utod maradt meg. Igazad van viszont sajnos nincs szamadatom arrol hany abortusz mutetet vegeznek, de tudod az m1 itt mivan mert mi nem szaporodunk olyan nagy mertekben mint ok. Szerencsere a kinaiak mar rajottek a h nagy gond van. Ok mar lealltak. Meg szerencse, mer josokan vannak. :)
    Szoval h megoldast is mondjak, lovet kene bevinni ezekbe az orszagokba h meginduljon az iparosodas, az embereknek legyen munkaja, keresete stb. Vaj miert nem csinalljak ? Mert ez jot tesz a gyogyszeriparnak.

    whitehawk kollega nagyon jol mondta, SAJNOS ez a helyzet.

    Megegyszer a felreertesek elkerulese vegett: EN is ORULOK ennek az adomanynak, de azert a "vilag dolgain" el kell gondolkodni. ugye vax kollega?
  • Tetsuo #41
    Én személy szerint (több okból) nem bírom Billyt, sőt..
    de ez legalább egy jó húzása volt.
    Nem a médiának csinálta, hiszen olcsóbban is szerepelhetne benne. És nem adot vmi sok pénzt (relatíve (%ban a jövedelméhez képest) egy magyar nyugdíjasnál jóval kevesebbet adott), de legalább adott.
  • vax #40
    Itt "el-Vegetal" és "tojik" a világra.