Berta Sándor

Egy helyben topog az AOL spammerügye

Az AOL egykori munkatársa, Jason Smathers nem kevesebb, mint 92 millió e-mail cím ellopása és eladása miatt áll bíróság előtt, azonban a kijelölt bíró szerint korántsem biztos, hogy a férfi megsértette a CAN-SPAM Act nevű amerikai spam-ellenes törvényt.

Az e-mail címeket a férfi spammereknek adta el, akik ezek után kéretlen elektronikus reklámlevelek millióival bombázták a gyanútlan felhasználókat. Jason Smaters az üzleten összesen 100 ezer dollárt keresett, vagyis 920 e-mail címenként egy dollárt. Smathersnek pillanatnyilag egy szerencséje van, mégpedig az, hogy a Manhattani Szövetségi Bíróság által az ügyben kijelölt bíró, Alvin Hellerstein egy végtelenül precíz és a munkáját kellő alapossággal és körültekintéssel elvégző ember. A bíró jelenleg egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy a férfi valóban elkövette-e a terhére rótt bűncselekményeket, illetve, hogy a tettével megsértette-e a CAN-SPAM Actot, vagyis az amerikai spam-ellenes törvényt.

A jogszabályban ugyanis az áll, hogy azok a személyek vagy cégek, akik meghamisítják az e-mailek fejlécét vagy nem építenek be az elektronikus reklámlevelekbe úgynevezett "kilépési funkciót", e-mailenként legfeljebb 250, de összességében hatmillió dolláros pénzbüntetéssel sújthatók. A bíró szerint nem egyértelmű, hogy a Jason Smathers által elkövetett cselekmény büntethető-e a CAN-SPAM Act megsértése miatt.

Az ügy pikantériája egyébként, hogy Hellerstein korábban maga is spammerek áldozatává vált és emiatt meg is szüntette az AOL-hozzáférését. A bíró azzal indokolta a patthelyzetet, hogy ő ugyanúgy gyűlöli a kéretlen elektronikus reklámleveleket és azok küldőit, mint bárki más, ám ettől függetlenül 100 százalékig meg kell bizonyosodnia arról, hogy vonatkoztatható-e a törvény erre az esetre. A vádirat szerint ha Jason Smathers és a tettestársa, az e-mail címeket végül a spammerekhez eljuttató Sean Dunaway bűnössége bebizonyosodik, akkor a két férfi akár öt évig terjedő börtönbüntetést és nagyon komoly pénzbüntetést is kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akos #2
    Ők is tudják, hogy nem vicc: pénz.
  • trabant #1
    Minden spammernek egy melegekkel telerakott börtönben lenne a helye, hogy megtanulják végre egyáltalán nem vicc amit csinálnak.