Gyurkity Péter

Elfogatóparancs Nagy-Britannia legnagyobb spamküldője ellen

A brit hatóságok elfogatóparancsot adtak ki Peter Francis-Macrae ellen, miután a szigetország legveszélyesebb spamküldőjének tartott fiatalember többszöri felszólításra sem jelent meg a bíróságon.

Francis-Macrae ellen a Nominet indított eljárást - amely cég az összes brit domain felügyeletét végzi - azzal a váddal, hogy a felhasználók félrevezetésével, illetve a rendszerben található kiskapuk kijátszásával jókora összeget zsebelt be, és kéretlen üzenetek millióit küldte szét a világhálón. A 23 éves fiatalember ugyanis az elmúlt időszakban a Nominet domain adatbázisát felhasználva információkat szerzett a cég ügyfeleiről, és a domain regisztrációval rendelkező felhasználókat a cég nevében a regisztráció megújítására szólította fel.

A módszer néhány esetben bevált, de Macrae egy kissé elvetette a sulykot, amikor a tavalyi év hasonló időszakában támadást intézett Cambridgeshire rendőrfőparancsnoka ellen. Akkor ugyanis a rendőrség, illetve a parancsnok nevében több tízezer felhasználót értesített, hogy hamarosan 400 fontot vonnak le bankszámláikról. A rendőrség telefonközpontját szinte elárasztották a hívások, és a Macrae-t rövid időn belül elfogták.

A bíróság döntése értelmében Francis Macrae - aki időközben gyilkossággal, a vállalat központi épületének felgyújtásával, és újabb kéretlen üzenetekkel fenyegette meg a Nominet vezetését -köteles kiszolgáltatni a felhasznált adatokat, és meg kell térítenie az okozott károkat. Az ítélet szerint a fiatalember nem használhatja a vállalat adatbázisát, nem fenyegetheti az alkalmazottakat, és nem küldhet több regisztrációval kapcsolatos üzenetet. Bármely feltétel megsértése esetén a bíróság több éves börtönbüntetéssel sújthatja Macrae-t.

A vádlott ugyan december 10-ig még megvédheti magát a londoni felső bíróságon, de a jelek arra utalnak, hogy Macrae nem kíván megjelenni a bíróság előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #4
    Nem!

    Beültetni egy sötét szobába, ahol nincs semmi, amivel kárt tehente magában. Csak egy számítógép hangszórója, amin keresztül a nap 24 órájában olvassa fel az e-mailcímére érkező spam-eket!
  • HuAn82 #3
    Kivégzés és továbbiakban no problem...
  • 12346 #2
    kira. az összes ilyet és ehez hasonlót kapja el egy valag nagy darab homo börtöntöltelék.
  • Yv@n #1
    Ez spam? szerintem inkáb Phishing...

    Mellesleg szépen be kell kalitkázni, remélem esténként részesül majd egy-egy forró ölelésben...