Berta Sándor

Európai kampány a spammerek ellen

Hamburgban bejelentették a Lycos Europe nevű portál képviselői, hogy új, egész Európát felölelő kampányt kezdenek a kéretlen elektronikus levelek és feladóik ellen.

Egy új akció keretében először védhetik meg magukat a spammerekkel szemben a felhasználók. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy egy különleges funkciókkal felvértezett képernyővédő segítségével a reklámlevelekkel bombázott felhasználók kollektíven vághatnak majd vissza a spammereknek. A harcba vetett képernyővédő többek között azért lesz különleges, mert nem csak az eredeti funkciójának fog megfelelni, hanem a segítségével az adott számítógépes felhasználó kérésekkel bombázhatja majd a kéretlen elektronikus reklámleveleket küldő személyek számítógépét, illetve az azok által használt szervereket.


A számítógépes világban ezt a módszert nevezik Distributed Denial of Service, vagy rövidebb és ismertebb nevén DDoS-támadásnak. Malte Pollmann, a Lycos Europe képviselője szerint általában ismertek a reklámleveleket küldő személyek és e-mail címeik. A gond az, hogy egyre több a dörzsölt spammer, akik gyakran távoli országokban, így például Kínában állítják fel a feladatra használt levélszervereiket.

Piegsda Rohowski, a Lycos Germany képviselője szerint a spam már régóta nemcsak egy jó vicc vagy gyermeki csíny, hanem egy olyan nyereséges üzleti modell, ami nem csak a felhasználók, de a vállalatok életét is jelentősen megkeseríti. A különböző országok gazdaságának a tevékenység évről évre több milliárd eurós károkat okoz. A kampány stílszerűen a Make Love not Spam nevet kapta. A képernyővédő december elsejétől nyolc európai országban lesz letölthető. Abban a pillanatban, hogy az adott felhasználó nem használja a számítógépét, az elkezdi futtatni a képernyővédőt, ami automatikus oldallekérésekkel kezdi el bombázni az ismert spamküldő e-mail címeket.

Az úgynevezett requestek, vagyis az oldallekérések a Lycos szerverén keresztül futnak, így a felhasználók anonimok maradnak. Minél többen használják a képernyővédőt, annál nagyobb adatmennyiség bombázza a spamküldő címet. Így nem csak a kéretlen elektronikus levélküldő szerverek válnak lassabbá, hanem ezáltal az őket üzemeltető spammereknek is nagyobb költségekkel kell majd szembenézniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #12
    http://index.hu/tech/net/lycos041129/
  • Garfield #11
    Szerintem azért ennyire nem hülyék a Lycosnál, hogy erre nem gondolnak...
  • pemga #10
    Lehet, de akkor meg elegendő a lycos felől jövő kéréseket tiltani, mint azt Hopp kolléga megjegyezte :). Továbbra sem értem miért jó ha spamre spammel válaszolnak, én már csak a védtelen hálózati elemeket sajnálom :).
  • TeszteloPontHu #9
    Ezek szerint nem én vagyok a nevetséges, hiszen az eredeti hír pontosan erről szólt.
  • TeszteloPontHu #8
    Akkor feltaláltam a spanyolviaszt...
  • Garfield #7
    Egyrészt csókoltatom a cikkírót, másrészt az alább, a cikkre rávetődött embereket. Legközelebb tessék elolvasni az eredetit is...

    A "támadás" nem a spammerek ellen irányul, hanem a spamekben hirdetett weboldalak, a hirdetők ellen.

    A következő havi netszámla után gondolom megunják a dolgot...
  • pemga #6
    Megvan, az egész egy nagy átverés, tisztán pszichológia. A lycos-nak esze ágában nincs továbbküldeni a requesteket (kinek is küldené? kihasznált dinamikus ip-jű embereknek?). Szóval egyszerűen így akar felhasználói statisztikákhoz v. pagehit-ekhez jutni amiket aztán a banner-eseknek felmutathat a sales-esük :) Ez de mekkora ötlet már :)).

    BTW, mi az hogy oldallekérés e-mail címekre? :)
  • pemga #5
    Ezek hülyék, melyik spammer küld a saját gépéről? Nooormális?

    Erőszakra erőszakkal válaszolni sosem jó megoldás, majd jól megtámadják a tömegek a védtelen felhasználót, aki majd jól visszatámad a támadóknak, akik majd stb-stb. Drakulálok annak aki ezt kitalálta.
  • Alien_AM #4
    tesztelo ne legyel mar nevetseges, egy az hogy a profi spammert nem hinnem hogy zavarna ha spammelnek inkabb uj kihivas uj celpont megjobban felizgatja es aztan ugy megspammeli a cimed hogy naponta kell uj mail servert epitened.
  • TeszteloPontHu #3
    Igen, ez elég érdekes... Elég letiltani a Lycos felől jövő forgalmat. Egyébként meg nem csak a spammereket, hanem a hirdetőket is "bombázni" kellene, egyből elmenne a kedvük a spames hirdetéstől. A hirdetők pedig nem tudnak elbujni, hiszen a spam róluk szól.