Gyurkity Péter

Keresztlicenc-szerződést írt alá a Microsoft és az AutoDesk

A két cég bejelentette egy átfogó keresztlicenc-szerződés megkötését, amelynek értelmében szélesebb körben hozzáférhetővé teszik egymás számára szabadalmi portfóliójukat.

A szerződés révén a két vállalat számos területen kibővítheti együttműködését, úgy mint az adatkezelés, a másolásvédelmi technológiák, a projekt menedzsment, a számítógép-vezérelt tervezés, illetve a területi alapú szolgáltatások terén. "Ez egy újabb jelentős lépés az általunk kijelölt úton" - összegezte véleményét David Kaefer, aki a Microsoft részéről felügyelte a szerződés megkötését.

Emlékeztetett arra, hogy a vállalat a közelmúltban hasonló megállapodást kötött a Cisco Systems, az SAP, valamint a Siemens vezetésével, és a tervek szerint az elkövetkezendő öt évben további 30 ilyen szerződést szeretnének tető alá hozni. Elmondása szerint a szoftveróriás jelenleg mintegy tucatnyi vállalattal folytat tárgyalásokat, amelyek eredményeként a következő év első felében hasonló szövetségek jöhetnek létre az ágazat jelentős szereplői között.

Scott Borduin, az AutoDesk technológiai igazgatója üdvözölte a szerződés létrejöttét, és kiemelte, hogy a mostani az első jelentős keresztlicenc-szerződés a vállalat történetében. "A keresztszerződések pozitív változást jeleznek az ágazatban: a szoftvercégek egymás kiszorítása helyett egyre inkább együttműködésre törekednek, és megosztják egymással a szabadalmakat" - jelentette ki Borduin.

Elemzők szerint a Microsoft kettős stratégiát követ: egyrészt növekvő számban jegyezteti be a saját maga által kifejlesztett új eljárásokat, és ezzel egy időben keresztszerződésekkel igyekszik még jobban bebiztosítani helyét a szoftverpiacon, illetve a növekvő népszerűségnek örvendő Linux disztribúciókkal szemben. Az elmúlt időszakban a vállalat vezetése több alkalommal hangoztatta, hogy a nyílt forráskódú operációs rendszer körüli viták újabb szabadalomsértési perekhez vezethetnek, így nem meglepő, hogy a vállalat jó előre igyekszik bebiztosítani magát ezen a téren.

Kaefer elmondása szerint a Microsoft tavaly 1,4 milliárd dollárt költött a különböző technológiák licenszelésére, de a kiadásokat agresszív licenszpolitikával jelentős mértékben csökkenteni tudják. A szerződés pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JZO #4
    isten óvjon minket a szoftverszabadalmaktól
  • h4x0r #3
    Hajra :-/
  • Yfel #2
    Sokan mások viszont igen... általában egyébként sem az otthoni felhasználók után vetik magukat :o)

    Y
  • blackeagle #1
    "igyekszik még jobban bebiztosítani helyét a szoftverpiacon, illetve a növekvő népszerűségnek örvendő Linux disztribúciókkal szemben." tölem aztán keresztezheti magát a denevérrel is , én akkor se fogom azt a szemetet használni.