Gyurkity Péter

Az ikermagos processzorok megjelenése nem változtat a Microsoft licencfeltételein

A Microsoft szóvivője le­szö­gez­te, hogy az iker­ma­gos pro­cesszo­rok meg­je­le­né­se nem vál­toz­tat a cég licencpo­li­ti­ká­ján, így a vál­la­la­tok­nak a több pro­cesszor­mag miatt nem kell több ope­rá­ciós rend­szert vásárolniuk.

Szakértők szerint a bejelentés elsődleges célja, hogy még idejében tisztázza a licenccel kapcsolatos híreszteléseket, és megnyugtassa a vállalati ügyfeleket. A legtöbb szoftvergyártó ugyanis a processzorok száma alapján határozza meg a licencjogokat, és az ikermagos chipek piacra dobása - amely a következő év első felében várható - alapvetően megváltozatja majd a jelenlegi helyzetet. Felmerülhet a kérdés, hogy a szoftvert fejlesztő cég minden egyes magot külön processzornak tekint - ami kétségtelenül nem teljesen alaptalan álláspont - vagy megelégszik a jelenlegi gyakorlattal, és nem próbál további haszonhoz jutni az eltérő értelmezésre hivatkozva.

A Microsoft szerint a jelenlegi gyakorlatnak köszönhetően kiszámíthatóbb lesz a szoftverekre fordított költség, és hosszú távon jobb választásnak bizonyul majd, mint a licencfeltételek megváltoztatása. "Véleményünk szerint a technikai fejlesztés miatt nem róhatunk újabb terheket a felhasználókra és a vállalatokra" - jelentette ki Cori Hartje, a Microsoft marketingigazgatója.

A legtöbb elemző egyetért abban, hogy a Microsoft némi előnyhöz juthat a konkurens vállalatokkal szemben, és talán ösztönzőleg hat majd a többi szoftverfejlesztőre. "Az ikermagos processzorok révén a felhasználók ugyanazon az órajelen 60-70 százalékkal nagyobb teljesítményt kapnak A Microsoft döntése alapján ugyanakkor nem emelkednek a költségek, így ez mindenki számára jó üzletnek bizonyulhat" - jelentette ki Julie Giera, a Forrester Research elemzője.

Ez az elképzelés azonban korántsem örvend ilyen népszerűségnek az ágazat jelentős képviselői körében. Az Oracle és az IBM már korábban közölte, hogy az ikermagos processzorokat két külön processzorként veszik számításba a licencjogok esetében, ami természetesen újabb költségekkel jár a vásárlókra nézve. Egyes cégek - mint például a Java szerver szoftvert fejlesztő BEA Systems - a köztes megoldást választották, és másfélszeres szorzóval számítják be a dupla magos chipeket, míg az Intel és az AMD egyaránt a jelenlegi licencfeltételek megtartását tartják a legalkalmasabb megoldásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #16
    mármint az xp pro-t !

    az xp home csak 1 procit haszál !
  • Piscator #15
    Látod, látod :-)
  • M2 #14
    Hülyék ezek, ha anno úgy határozzák meg a licenszfeltételeket, hogy ".../100MHz" akkor most 10-20-30-szor annyi pénzük lenne. Biztos sírnak is emiatt.
    Nade most meg leszünk fogva!

    Pedig úgy kell az a teljesítménynövekedés mint egy falat kenyér, mi lesz velünk öt év múlva, ha berángat az office segéd!? Nem fogjuk tudni, hogyan kell doksit megnyitni...etc.
  • Power #13
    Itt a tendenciát kell figyelni, a 2 mag csak a kezdet, később 4+ magos procik is lesznek és az ms azért sem fog kérni plusz pénzt. Egyébként bármennyire is nem tetszik ez a törpieknek, előbb vagy utóbb követniük kell.
    Nonszen dolog, hogy 5 év múlva szinte nem is fogsz tudni 1 magos procit venni és egyből 4 procis licencet kell fizetni.
  • mad mind #12
    Az alap xp-t 1-2 proceszzorral szerelt gépen használhatod. Az rajta is van a matricán, amit a gépre kell ragasztani. Mivel ők már eleve kifizettették a két processzort, nem is emelnek.(milyen "rendes")
  • IrkaBirka #11
    Ha nem lenne linux, akkor most simán kifizettetnék a többprocis license-t.
    De kit érdekel az MS, az a lényeg, hogy mit mond az Orcale és mit az appszerveresek.
  • OMax #10
    Ja nekem xp eredeti es ugy irja a kis licensz papirkan, hogy mittom en Windows Xp pro ... oem... 1cpu szoval na
  • Orgi-CRPD #9
    "így a vál­la­la­tok­nak a több pro­cesszor­mag miatt nem kell több ope­rá­ciós rend­szert vásárolni"
    Fantasztikus....

    u.i.: Ez most hír volt?
    -Orgi-
  • Cat #8
    sunnál, oraclenél ma is igy van
    windows xpt max. kétprocesszoros gépen futtathatod, 4 processzoroson nem (külön kell fizetni érte pluszban)
  • BlackRose #7
    Valószinüleg nem pontossan fogalmazott a cikk írója, vagy a forrása. Ugyanis processzor szerinti licensz (per CPU) a Microsoft termékei között csak a Biztalk Server és az SQL Server esetében van (és lehet, hog az Exchange Server is ide tartozik, na de most ebben nem vagyok biztos), és valószinüleg arra gondoltak, hogy ezek a termékek licenszfeltétele nem fog változni, vagzis a dual core CPU-t nem fogják két CPU-nak minősíteni, mert valójában nem is az, a legjobb esetben is csak 35-40% -al gyorsabb a single CPU-tól (a cikkben említett 60-70% nem éppen elérhető dolog), míg a valódi dual CPU rendszerek ezek az alkalmazások esetében 85-95% -al gyorsabbak, ami sokkal közelebb van a két külön géphez.