JohnnyCage

Továbbra is az ARM, és a Rambus adja el a legtöbb licenszt

Továbbra is a brit ARM, illetve az amerikai Rambus értékesíti a legtöbb félvezetőkkel, és chipekkel kapcsolatos szabadalmat a világon, közölte a Gartner piackutató cég.

A félvezető- és chipgyártáshoz kapcsolódó szellemi tulajdonnal foglalkozó társaságok abból szerzik bevételeiket, hogy az általuk kifejlesztett megoldásokat más gyártóknak licenszelik. Ez a piaci szegmens a Gartner piackutató cég szerint jelenleg jóval kisebb, mint magáé a chipgyártásé, ugyanakkor sokkalta gyorsabban növekszik annál.

A chipgyártáshoz kapcsolódó szellemi tulajdonnal foglalkozó társaságok a Gartner szerint mintegy 933,8 millió dolláros összbevételt szereztek a tavalyi évben, amely 4,7 százalékkal múlta fölül a 2001-ben regisztrált 891,5 millió dollárt. A chipgyártással foglalkozó cégek összbevétele ezzel szemben mindössze 1,9 százalékkal növekedett az időszakban.

A szegmenst továbbra is a Cambridge-i (Anglia) központú ARM vezeti. A társaság 2002-ben 184,9 millió dolláros bevételt ért el, amely 10,1 százalékkal több, mint 2001-ben. Az ARM ezzel a szegmens 19,8 százalékát képviselte. A társaság által kifejlesztett chipmagok képezik a jelenleg piacon lévő mobiltelefon chipkészletek döntő többségének alapját, és a PDA kéziszámítógépekbe szánt processzorok többsége is ARM magra épül.

A Rambus Inc. bevétele 2002-ben valamelyest visszaesett, de a társaság még így is meg tudta őrizni második helyét a piacon. A Los Altos-i (Kalifornia) székhelyű társaság a 2001-es 107,3 millió dollár után 2002-ben mintegy 97,4 millió dolláros bevételt szerzett. A társaság jelenleg a chipekhez fűződő szellemi tulajdonok szolgáltatói piacának 10,4 százalékát képviseli. A Rambus eredetileg nagyteljesítményű memória technológiák fejlesztésével foglalkozott, az utóbbi időben azonban elsősorban chipek közötti kommunikációs megoldásokra összpontosít.

Az ARM és a Rambus mellett szintén jelentős képviselője a szegmensnek a Synopsis, a TTP Com, a MIPS, és a Mentor Graphics.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #4
    Értelmes vita. Esetleg a cikkhez valaki? :-P
  • [HUN]PAStheLoD #2
    nem lehet felfogni hogy a liszensz meg a licenc meg a liszenc meg a licensz nem magyar szó és úgy irod ahogy teccik?