Hunter

Újra sebességrekordot döntött az X-43A

A NASA X-43A kísérleti repülőgépe kedden újra besüvített a rekordok könyvébe, demonstrálva, hogy egy légbeszívásos hajtómű képes a hangsebesség közel tízszeresének elérésére.

A torlósugár-hajtóműves kísérleti gép forradalmi erőforrása az előzetes adatok szerint sikeresen működött 9,8 Machon, vagyis óránkénti 11 200 kilométeres sebességen, miközben több mint 36 ezer méteres magasságon repült. A nagy kockázatú, ám nagy megtérülést ígérő repülést eredetileg november 15-re tervezték egy Csendes-óceán feletti zárt légtérben Los Angelestől északnyugatra. A repülés az utolsó és leggyorsabb volt azon három pilóta nélküli próbarepülésből, mely a NASA Hyper-X Program keretein belül zajlott. A program célja a rakétahajtóművek alternatívájának felkutatása, ami alkalmas az űr eléréséhez.


A B-52B alján a fehér Pegasus gyorsítórakéta, melynek orrán a fekete repülő az X-43A

"Ez a repülés fontos mérföldkő és jelentős lépés egy olyan gyorsító előállításában, ami a nagy és fontos rakományok jövőbeli feljuttatásának megbízható, biztonságos és költségkímélő lehetőségét rejti magában" - mondta a NASA vezetője, Sean O'Keefe. "Ezek a fejlesztések mind az űrkutatás, mind a kereskedelmi repülési technikák terén segítik előre jutásunkat."

A szuperszonikus égésű torlósugár-hajtóművek, a scramjetek repülőgépszerűbb működést, azaz nagyobb rugalmasságot és biztonságot ígérnek az ultra nagy sebességű repülések során, mind a légkörben, mind a földkörüli pálya első szakaszán. A scramjet előnye abban rejlik, hogy amint 4 Mach körüli sebességre gyorsul - amit elvégezhet egy hagyományos sugárhajtómű vagy egy gyorsító rakéta - hiperszonikus sebességgel repülhet, ami akár a 15 Machot is elérheti, anélkül, hogy nehéz oxigéntartályokat kellene magával cipelnie, ami a rakétáknál elengedhetetlen.


A Pegasus rakéta leválása a B52-es aljáról

A hajtóműben nicsenek mozgó alkatrészek. Összesűríti a rajta keresztülhaladó levegőt, így jön létre az égés. A scramjet egy másik előnye, hogy le lehet fojtani, így repülése jobban hasonlít egy repülőgépére, míg a rakéták működésük során végig teljes tolóerőt fejtenek ki.

"Kivételes munkát végzett a Langley-Dryden csapat, valamint a Jármú Rendszerek Program csapata" - mondta a NASA űrrepülési kutatásokért felelős helyettes igazgatója, J. Victor Lebacqz. "A repülés jól példázza milyen teljesítményre vagyunk képesek, ha vállaljuk a kockázatot és közösen küzdünk egy adott célért."


Ennyit látni 10 Machnál
A repülést az X-43A műszereiben adódott hiba elhárítása miatt kellett egy nappal elhalasztani, ezért csak kedden kelt útjára a módosított Pegasus gyorsítóhoz csatolt X-43A egy B-52B hordozó repülőgép szárnya alatt az Edwards Légitámaszponton elhelyezkedő Dryden Repüléskutató Központból. A gyorsítót és a kísérleti gépet 13 200 méteres magasságon engedte el a B-52B, innen a Pegasus repítette tovább az X-43A-t a kívánt magasságára és sebességére. Amikor ezt elérték, az X-43A levált a gyorsítóról és rövid repülése alatt közel 10 Mach sebességre gyorsult fel.

A scramjet hajtómű mindössze 10 másodpercre kapcsolt be. Ezután a gép siklórepülésben ereszkedett, mialatt a mérnökök a gép 10 Mach körüli sebességen történő repülési karakterisztikáiról gyűjtöttek adatokat. A gép repülése végén a terveknek megfelelően az óceánba zuhant, ahol magára hagyták.


Az X-43A a földi szerelésnél

A Hyper-X programot a NASA Langley Kutató Központja és a Dryden közösen vezeti, és a NASA Űrrepülési Kutatások Direktóriuma felügyeli őket. A gépet és hajtóművét az ATK-GASL (korábban Microcraft Inc.) építette, míg a fedélzeti rendszerek hővédelméről a Boeing Phantom Works gondoskodott. A gyorsító egy Pegasus rakéta módosított első fokozata volt, amit az Orbital Sciences Corporation épített.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #33
    Az X-43A-k egyszer használatos járművek voltak, a hajtóművének (ami végülis a lényeg) élettartama alig pár másodperc, a rajta lévő egyébb felszerelés (telemetrikus szenzorok, rádió, stb.) miatt meg nem éri meg ekkora felhajtást csapni.
  • HUmanEmber41st #32
    Akkor már tehettek volna bele valami légzsákot, meg 1 helymeghatározó jeladót, egy arra járó hajó biztos felszedte volna.. Különben ha mondjuk hagyományos sugárhajtóművel indul, akkor 3 Mach-nál egy elzárólemezzel be lehet csukni a hajtóművet, és kinyitni a tolósugarast, majd ha elfogy a levegő, akkor begyújtani a rakétát. Az űrből viszafele meg ugyanezt, csak fordítva..
  • BiroAndras #31
    Gondolom nem különösebben drága maga a gép. Ugyanis egy szál mozgó alkatrész sincs benne, a hajtóműve lényegében egy speciális alakú cső. Emellett gondolom valami nem túl bonyolult vezérlőelektronikája van. Persze a mi pénztárcánkhoz képest nyílván drága, de nekik nem. És a visszaszerzése is tetemes összegbe kerülhet, mert nem a szomszéd utcában esett le, hanem jó messze a nyílt tengeren.
  • AndySkw #30
    Én abban sem vagyok biztos, hogy olyan hűűűdedrűga lett vlna kiszedni pár alkatrészt... Biztos nem átlagos nyomásra lett tervezve egyik alkatrésze sem - á'la 10 Mach -, és mire a vízbe ért, valószínűleg kellőképpen lelassult, szóval nem hinném, hogy teljességgel használhatatlan szemetet hagyott csak maga után...
  • bandia #29
    Én csak azt nem értem minek kell megint szemetelni: "A gép repülése végén a terveknek megfelelően az óceánba zuhant, ahol magára hagyták." Biztos olcsobb, de hosszú távon nem kifizetődő!!!
  • pip #28
    van azert nehany szepseghibaja a dolognak, es itt a szilard hajtomuvekre gondolok. Ott hogy is van megoldva a toloeroszabalyozas? Igazan elmeselhetned. Meg azt is hogy adott geometriaju fuvoka hatasfoka allando uzemi nyomason a legjobb, es hogy mivel jar valtoztatni az atmerojet amikor parezer m/s-on aramlanak ki belole a reszecskek...
  • pip #27
    Sorozatban volt gyartva, de nem ilyen jellegu volt :) semmi koze a torlosugarhajtomuhoz, tavolabb all tole mint egy hagyomanyos sugarhajtomu.
  • LizardX #26
    Szőrszál-hasogatás: a rakétahajtóművek tolóereje is szabályozható menet közben. Nem egyszerűen, de mind a folyékony, mind a szilárd tüzelőanyagúaknál megoldható - tehát nem biztos, hogy a teljes üzemelés alatt "teljes tolóerőt" szolgáltatnak... Üdv minden repülőmérnöknek!
  • pip #25
    ja, mint az elottem levo is mondta, csak egy bizonyos szakaszon hasznalhato, onnan ahol eleri a mukodesehez szukseges sebesseget, egesz odaig, ahol elfogy a levego. Legalabbis "sporlos" uzemmodban. Viszznt igy is nagy elorelepes illteve megtakaritas lenne, hiszen az urbejutasnal is pont a kezdet nehez, elhagyni a legkort es a gravitaciot, itt fogy el a legtobb uzemanyag. Amikor mar nem kell legyozni a legellenallast es a nehezseget, mar nagyon keves uzemanyaggal is mozgasban tarthatoak relative nagy tomegek.
  • [NST]Cifu #24
    Ez csak egy tesztgép, ahol a cél az, hogy a hajtómű gyakorlati működését vizsgálják. Természetesen a teljes léptékű verziók már sokszorta nagyobban lesznek.
    A kezdő sebességre több megoldás is létezik, egyfelől lehetséges, ahogy a cikkben is említik a kombinált meghajtás, amikor a gép fedélzetén szállított oxigénnel táplálják, vagyis rakétahajtóműként indul, aztán amikor elér néhány száz km/h-s sebességet, átáll hagyományos torlósugárhajtómű üzemmódba, majd Mach 3 körül szuperszónikus áramlású torlósugárhajtóművé, amikor pedig már olyan magasra emelkedik, hogy a légkörből már nem tud elég oxigént kinyerni, ismét rakétahajtómű üzemmódba kapcsol, és így éri el az orbitális pályát. Persze ezt így leirni nagyon egyszerű, a megvalósítás azonban iszonyú nehéz lesz, hiszen a különféle üzemmódokhoz különféle belső geometriai/áramlástechnikai formák ideálisak, tehát a hajtóműnek tudnia kell ezeket változtatnia. Alternatív megoldás a hagyományos gázturbinák alkalmazása, amelyel a szükséges sebességre lehet gyorsítani a járművet, ennél az a legfőbb előny, hogy már kéznél van a szükséges technológia, nem kell külön kifejleszteni.