SG.hu

Matáv-Datanet szerződés: Jön a VDSL

A GTS-Datanet a mai napon, az alternatív távközlési szolgáltatók közül elsőként kötötte meg a Matávval a referencia helyi hurok átengedésére vonatkozó szerződést, ismertebb nevén a RUO-t.

A Matáv az előfizetőtől a helyi központig terjedő telefonvonalat engedi át a szerződés alapján, onnantól a felhasználók már a GTS-Datanet berendezései segítségével kapcsolódhatnak a Datanet gerinchálózatához. A Datanet szolgáltatásainak igénybe vételével mintegy 20%-ot spórolhatnak az ügyfelek telefon- és internet-költségeiken a vállalat előzetes számításai szerint.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2004. augusztus 3-án jelentette be határozatát a jelentős piaci erejű (inkumbens) szolgáltatók (Matáv, Invitel, Emitel, Hungarotel, Monortel) referenciahurok-átengedési ajánlatairól, mely szerint három átengedési szolgáltatás díját állapította meg a testület. A törvényben előírtaknak megfelelően a JPE-k (Jelentős Piaci Erejű) kötelesek költségalapon átengedni a tulajdonukban és használatukban lévő, az egyes előfizetőkig terjedő úgynevezett helyi hurkokat az ezt igénylő jogosult szolgáltatók használatára. A meghatározott díjakat a szolgáltatók 2004. augusztus 15-től kötelesek alkalmazni.

A szerződés megkötése lehetővé teszi a GTS-Datanet számára, hogy új szolgáltatásokkal jelenjen meg a távközlési piacon. A helyi hurok átengedésével lehetővé válik a VDSL bevezetése, ami az eddig megszokott ADSL letöltési sebességnél akár harmincszor gyorsabban (maximum 12,5 Mb/s) teszi elérhetővé a világhálót vagy a vállalati magánhálózatot. Mindezt ISDN minőségű telefonálási lehetőség mellett.

A gyakorlatban a helyi hurok átengedése kétféleképpen valósulhat meg: A teljes átengedéssel az érintett ügyfelek telefonszolgáltatást és internet szolgáltatást is megrendelhetnek az alternatív szolgáltatótól, ez esetben a GTS-Datanettől. A számhordozhatóság miatt a telefonszámok természetesen nem változnak, és a Datanet szolgáltatásait igénybe véve az előfizetők sem járnak rosszul, hiszen az előzetes számítások szerint várhatóan 20%-os költségmegtakarítást érhetnek el a szolgáltatóváltással. A részleges átengedés azok számára nyújt kedvező feltételeket, akik csak a szélessávú internet-elérést kívánják az új szolgáltatótól igénybe venni.

Első lépésben Budapest belvárosában lesznek elérhetőek a vállalat olcsóbb adat-, hang-, és internet-szolgáltatásai 2005 januárjától, az év folyamán pedig más budapesti kerületeket és vidéki városokat is bekapcsolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • shabba #22
  Tudom mi az a hytas, itt 3. kerületben is az van, a mai napig nincs ADSL a Pók utcai ltp.-en. Ahogy írtam a gyakorlatban megolható a létesítés de nagy költséggel jár, sőt akár ezt az optikai jelleget pozitívba is lehetne fordítani hisz így az előfizető és a node közötti távolság kisebb(a réz szakasz jellemzően elég rövid hytasos rendszerben) így sokkal nagyobb sebességek is elérhetők. Szóval technikailag megoldható csak épp a fatáv nem hajlandó velünk foglalkozni, a hiba bennük keresendő.

  DSL-től elrugaszkodva teljesen más megközelítésben is lenne más alternatív megoldás találni pl. a Cisco féle LRE(long reach ethernet). Vagy az UTP-s megoldás ahol olyan rövid a távolság. Szóval rengeteg lehetőség lenne de fatáv egyikkel sem hajlandó foglalkozni.

  A full optikát pedig amit a végére írtam abszolút a létező megoldások legjobbika, FTTx-nél jobb neted sosem lesz. Külföldön már kezdik belátni a telcok a DSL technológia korlátaiba állandóan beleütköznek azt átlépni csak gyökeresen új módszerrel lehet, az igazi megoldás totálisan új optikai infrastruktúra kiépítése a fogyasztókig. Ha az optika szál elér hozzád onnantól már az aktuális kor technológiai fejlettségén múlik mekkora sebességet tudnak költséghatékonyan kihozni belőle, maga az optikai szál szinte korlátlan lehetőségekkel bír. Példának ott vannak az FTTH(fiber to the home) hálózatok pl. japánban 100mbps vagy gigabit sebesség elérhető egészen az előfizetőig.
 • Zoley #21
  En meg 802.11b-vel netezek (WLAN), de remelem hogy nalunk is lesz savszel emeles (vagy tovabbra sem lovik be a korlatot :) ), mert igy mar a legszutyokabb adsl is gyorsabb lesz (persze csak le, fel nem valoszinu).
 • Cat #20
  a 8ik és a 13ik kerületet optikai szállal kábelezték be és emiatt most mindkét terület anyáz, mert nem lehet adsl vonaluk (pontosabban joval drágábban). És ne mondd hogy már megoldható, mert 8ban vagyok, és nem csinálják meg. Szóval az az optika jo lesz majd, egyszer, de emiatt több évig szoptam modemmel...
 • shabba #19
  Az UDSL gyakorlatban még nem elérhető, majd úgy jó egy év múlva. Gyakorlati szerepe nem is a sebességben van hanem az hogy egyetlen chipben ötvözve megtalálható az akkor meglévő összes technológia ADSL2+(és lefelé),VDSL2 és ez a 100-200mbps-es extra sebesség. Azzal hogy egyetlen chipbe integrálnak minden variáció költséghatékonyabban lehet hálózatot építeni hisz a távolság függvényében választódik ki melyik technológia aktiválható. Ha pl. az előfizető nagyon kis távolságra van <100 méter akkor lehet akár 100mbps is a sebesség, ha 1km-en belül akkor a VDSL, ha távolabb akkor marad az ADSL2.

  Azt azért nem szabad elfelejteni hogy az általad említett 100mbps-es sebesség csak nagyon kis távolságra nagyon speciális igények kiszolgálására alkalmas. Pl. egy háztömbe behúzza a szolgáltató az optikai szálat és azon keresztül megtápol egy ilyen UDSL képességel rendelkező DSLAM-ot, az előfizetőkhöz pedig elhelyez egy UDSL képességgel rendelkező modemet. Egy háztömbbön belül elég kicsi a távolság és így elérhető ez a magas sebesség. De ez hatalmas mértékű fejlesztés és beruházást követel, lehet ésszerűbb lenne egy az egész DSL dolgot kihagyni és UTP-vel bekábelezni az adott háztömböt és Ethernet megoldani a dolgot. Sőt már most is húznak ki optikai szálat akár az előfizető otthonáig onnantól pedig végképp elveszi a DSL a létjogosultságát. Ez FTTx megoldáshoz képest a DSL-nek nagyon kicsi a hatótávolsága és a rajta elérhető sebesség is.
 • HUmanEmber41st #18
  Itt olvastam az SG-n, hogy megcsinálták a 100Mb-s vonalat és (ha jól értettem)lefele kompatibilis az egyszerű ADSL-lel, tehát két szál rézvezetéken menne továbbra is az adat..UDSL a szabvány neve. Nem szabad megelégedni ezzel a 12,5Mb-s vonallal!!! Határ a csillagos ég!
 • shabba #17
  Azért az az "évek óta van 3mbps" erős túlzás. Németben májusban volt globális sávszél emelés azóta van 3mbps-es csomag, az előtt 1.5 volt a legnagyobb. Angliában pedig csak jővőre tervezik hogy lesz ott jelenleg 2 a max.

  ADSL-nél lehet felmenni akár 50mbps-ig is de ahhoz cserélni kell minden eszközt jobbakra, mind a telefonközpontban mind az előfizetőknél és ilyen költséges dologba nem igen fog a fatáv. Az elsőgerenrációs DSL maximuma pedig 8 mbps az is csak közel a telefonközponhoz. A 3mbps-es sebesség már alaposan lecsökkenti a szolgáltatási terület nagyságát, lényegesen kisebb mint pl. 512kbps esetén. Szóval túlzottan nincs hova nőni nagyfokú fejlesztés nélkül, pont ezért lehetett előre látni évek óta nagyobb sebességek esetén igen hamar kifullad a DSL növekedése. Vagy globális eszköz cserét kell foganasítani de az is csak rövid idejű és fejlődést fog eredményezni mert a következő generációs DSL-ek sem tudnak túllépni a DSL távolság korlátain. Az igazi megoldás sokkal nagyobb node sűrűség kiépítése lenne mondjuk a jelenlegi 10x-e, ez viszont hatalmas beruházást kívánna meg a telco részéről. Ha 10x nagyobb node sűrűség lenne akkor a jelenlegi 4.5km-es telefonközpont távolságokat le lehetne redukálni 1.5km-re és ezen a kisebb távolságon egy sokadik generációs ADSL-lel már lényegesen nagyobb sebességek lennének elérhetők. Viszont ez hatalmas beruházást kíván és a jelenlegi központi monstre DSLAM koncepció totális háthagyását, helyette sok node-ban és ott sok kicsi DSLAM-ban kellene gondolkodni.
 • Cat #16
  és? a technológia birja, jelenleg 40akárhány megabitnél tartanak egy egyszerü rézdroton, van hova növelni
  németországban, angliában évek óta adnak 3 megabitet is, és nem drágábban mint itt...

  egyébként a fejlődés nem egyenes, hanem ugrások vannak, a hüségszerződések miatt. Most csomoan előfizetnek majd, és ez azt jelenti hogy legalább egy évig nem kell velük foglalkozni, mert köti őket a szerződés
 • Sliders #15
  Ne haragudj de ezekszerint ha ennyire leviszik az 1500 árát is, mert lényegében az upgradeval ez történik, akkor lassan bevezetésre kerül a 3000 csomag meg annál nagyobbak is.
 • Cat #14
  nyilván azért nem irnak le konkrétumot, mert még ők se tudnak semmit... egyébként - mivel most kötötték a szerződést - azt se tartom kizártnak, hogy még náluk sincsen tisztázva a dolog minden részlete
 • kicsizoz #13
  "A helyi hurok átengedésével lehetővé válik a VDSL bevezetése"

  A többi cég nem ért hozzá, a tudás csak a Datanet-nél van meg? csak eddig nem volt vezetéke hozzá? vagy hogy van most ez?