shabba#22
Tudom mi az a hytas, itt 3. kerületben is az van, a mai napig nincs ADSL a Pók utcai ltp.-en. Ahogy írtam a gyakorlatban megolható a létesítés de nagy költséggel jár, sőt akár ezt az optikai jelleget pozitívba is lehetne fordítani hisz így az előfizető és a node közötti távolság kisebb(a réz szakasz jellemzően elég rövid hytasos rendszerben) így sokkal nagyobb sebességek is elérhetők. Szóval technikailag megoldható csak épp a fatáv nem hajlandó velünk foglalkozni, a hiba bennük keresendő.
DSL-től elrugaszkodva teljesen más megközelítésben is lenne más alternatív megoldás találni pl. a Cisco féle LRE(long reach ethernet). Vagy az UTP-s megoldás ahol olyan rövid a távolság. Szóval rengeteg lehetőség lenne de fatáv egyikkel sem hajlandó foglalkozni.
A full optikát pedig amit a végére írtam abszolút a létező megoldások legjobbika, FTTx-nél jobb neted sosem lesz. Külföldön már kezdik belátni a telcok a DSL technológia korlátaiba állandóan beleütköznek azt átlépni csak gyökeresen új módszerrel lehet, az igazi megoldás totálisan új optikai infrastruktúra kiépítése a fogyasztókig. Ha az optika szál elér hozzád onnantól már az aktuális kor technológiai fejlettségén múlik mekkora sebességet tudnak költséghatékonyan kihozni belőle, maga az optikai szál szinte korlátlan lehetőségekkel bír. Példának ott vannak az FTTH(fiber to the home) hálózatok pl. japánban 100mbps vagy gigabit sebesség elérhető egészen az előfizetőig.