22
  • shabba
    #22
    Tudom mi az a hytas, itt 3. kerületben is az van, a mai napig nincs ADSL a Pók utcai ltp.-en. Ahogy írtam a gyakorlatban megolható a létesítés de nagy költséggel jár, sőt akár ezt az optikai jelleget pozitívba is lehetne fordítani hisz így az előfizető és a node közötti távolság kisebb(a réz szakasz jellemzően elég rövid hytasos rendszerben) így sokkal nagyobb sebességek is elérhetők. Szóval technikailag megoldható csak épp a fatáv nem hajlandó velünk foglalkozni, a hiba bennük keresendő.

    DSL-től elrugaszkodva teljesen más megközelítésben is lenne más alternatív megoldás találni pl. a Cisco féle LRE(long reach ethernet). Vagy az UTP-s megoldás ahol olyan rövid a távolság. Szóval rengeteg lehetőség lenne de fatáv egyikkel sem hajlandó foglalkozni.

    A full optikát pedig amit a végére írtam abszolút a létező megoldások legjobbika, FTTx-nél jobb neted sosem lesz. Külföldön már kezdik belátni a telcok a DSL technológia korlátaiba állandóan beleütköznek azt átlépni csak gyökeresen új módszerrel lehet, az igazi megoldás totálisan új optikai infrastruktúra kiépítése a fogyasztókig. Ha az optika szál elér hozzád onnantól már az aktuális kor technológiai fejlettségén múlik mekkora sebességet tudnak költséghatékonyan kihozni belőle, maga az optikai szál szinte korlátlan lehetőségekkel bír. Példának ott vannak az FTTH(fiber to the home) hálózatok pl. japánban 100mbps vagy gigabit sebesség elérhető egészen az előfizetőig.
  • Zoley
    #21
    En meg 802.11b-vel netezek (WLAN), de remelem hogy nalunk is lesz savszel emeles (vagy tovabbra sem lovik be a korlatot :) ), mert igy mar a legszutyokabb adsl is gyorsabb lesz (persze csak le, fel nem valoszinu).
  • Cat #20
    a 8ik és a 13ik kerületet optikai szállal kábelezték be és emiatt most mindkét terület anyáz, mert nem lehet adsl vonaluk (pontosabban joval drágábban). És ne mondd hogy már megoldható, mert 8ban vagyok, és nem csinálják meg. Szóval az az optika jo lesz majd, egyszer, de emiatt több évig szoptam modemmel...
  • shabba
    #19
    Az UDSL gyakorlatban még nem elérhető, majd úgy jó egy év múlva. Gyakorlati szerepe nem is a sebességben van hanem az hogy egyetlen chipben ötvözve megtalálható az akkor meglévő összes technológia ADSL2+(és lefelé),VDSL2 és ez a 100-200mbps-es extra sebesség. Azzal hogy egyetlen chipbe integrálnak minden variáció költséghatékonyabban lehet hálózatot építeni hisz a távolság függvényében választódik ki melyik technológia aktiválható. Ha pl. az előfizető nagyon kis távolságra van <100 méter akkor lehet akár 100mbps is a sebesség, ha 1km-en belül akkor a VDSL, ha távolabb akkor marad az ADSL2.

    Azt azért nem szabad elfelejteni hogy az általad említett 100mbps-es sebesség csak nagyon kis távolságra nagyon speciális igények kiszolgálására alkalmas. Pl. egy háztömbe behúzza a szolgáltató az optikai szálat és azon keresztül megtápol egy ilyen UDSL képességel rendelkező DSLAM-ot, az előfizetőkhöz pedig elhelyez egy UDSL képességgel rendelkező modemet. Egy háztömbbön belül elég kicsi a távolság és így elérhető ez a magas sebesség. De ez hatalmas mértékű fejlesztés és beruházást követel, lehet ésszerűbb lenne egy az egész DSL dolgot kihagyni és UTP-vel bekábelezni az adott háztömböt és Ethernet megoldani a dolgot. Sőt már most is húznak ki optikai szálat akár az előfizető otthonáig onnantól pedig végképp elveszi a DSL a létjogosultságát. Ez FTTx megoldáshoz képest a DSL-nek nagyon kicsi a hatótávolsága és a rajta elérhető sebesség is.
  • HUmanEmber41st
    #18
    Itt olvastam az SG-n, hogy megcsinálták a 100Mb-s vonalat és (ha jól értettem)lefele kompatibilis az egyszerű ADSL-lel, tehát két szál rézvezetéken menne továbbra is az adat..UDSL a szabvány neve. Nem szabad megelégedni ezzel a 12,5Mb-s vonallal!!! Határ a csillagos ég!
  • shabba
    #17
    Azért az az "évek óta van 3mbps" erős túlzás. Németben májusban volt globális sávszél emelés azóta van 3mbps-es csomag, az előtt 1.5 volt a legnagyobb. Angliában pedig csak jővőre tervezik hogy lesz ott jelenleg 2 a max.

    ADSL-nél lehet felmenni akár 50mbps-ig is de ahhoz cserélni kell minden eszközt jobbakra, mind a telefonközpontban mind az előfizetőknél és ilyen költséges dologba nem igen fog a fatáv. Az elsőgerenrációs DSL maximuma pedig 8 mbps az is csak közel a telefonközponhoz. A 3mbps-es sebesség már alaposan lecsökkenti a szolgáltatási terület nagyságát, lényegesen kisebb mint pl. 512kbps esetén. Szóval túlzottan nincs hova nőni nagyfokú fejlesztés nélkül, pont ezért lehetett előre látni évek óta nagyobb sebességek esetén igen hamar kifullad a DSL növekedése. Vagy globális eszköz cserét kell foganasítani de az is csak rövid idejű és fejlődést fog eredményezni mert a következő generációs DSL-ek sem tudnak túllépni a DSL távolság korlátain. Az igazi megoldás sokkal nagyobb node sűrűség kiépítése lenne mondjuk a jelenlegi 10x-e, ez viszont hatalmas beruházást kívánna meg a telco részéről. Ha 10x nagyobb node sűrűség lenne akkor a jelenlegi 4.5km-es telefonközpont távolságokat le lehetne redukálni 1.5km-re és ezen a kisebb távolságon egy sokadik generációs ADSL-lel már lényegesen nagyobb sebességek lennének elérhetők. Viszont ez hatalmas beruházást kíván és a jelenlegi központi monstre DSLAM koncepció totális háthagyását, helyette sok node-ban és ott sok kicsi DSLAM-ban kellene gondolkodni.
  • Cat #16
    és? a technológia birja, jelenleg 40akárhány megabitnél tartanak egy egyszerü rézdroton, van hova növelni
    németországban, angliában évek óta adnak 3 megabitet is, és nem drágábban mint itt...

    egyébként a fejlődés nem egyenes, hanem ugrások vannak, a hüségszerződések miatt. Most csomoan előfizetnek majd, és ez azt jelenti hogy legalább egy évig nem kell velük foglalkozni, mert köti őket a szerződés
  • Sliders
    #15
    Ne haragudj de ezekszerint ha ennyire leviszik az 1500 árát is, mert lényegében az upgradeval ez történik, akkor lassan bevezetésre kerül a 3000 csomag meg annál nagyobbak is.
  • Cat #14
    nyilván azért nem irnak le konkrétumot, mert még ők se tudnak semmit... egyébként - mivel most kötötték a szerződést - azt se tartom kizártnak, hogy még náluk sincsen tisztázva a dolog minden részlete
  • kicsizoz
    #13
    "A helyi hurok átengedésével lehetővé válik a VDSL bevezetése"

    A többi cég nem ért hozzá, a tudás csak a Datanet-nél van meg? csak eddig nem volt vezetéke hozzá? vagy hogy van most ez?
  • kicsizoz
    #12
    Olyan ez a cikk, mintha egy marketinges írta volna...
    Nagyon jó lesz nekünk majd egyszer valamiért, valahogy....valamikor

    De valami konkrét az nem jön ki belőle, mondjuk ez tipikusan SG-re való cikk lett :)

    Mennyiért és mit szolgáltatnak?
    Lessz -e telefon előfizetés nélküli csomag is?

    A cikkben egy konkrét van, hogy a GTS-Datanet jobb lesz mint a Matáv, (a marketinges szerző szerint) csak hát lántnánk már...
  • AnarchoiD
    #11
    ez ugy mukodik hogy ahol matavnak van kabel es nem hasznalja, elvileg at kellene adnia barki jelentkezonek (okis anno igykaptak ) csak ok aszondtak eddig meg mostis hogy , nem nemengedjuk mert nincs sapka a fejeden meg kulonbenis csak igyhat nem lehet(ett) sajat vonalat huzni mert MATI megvetozta .....
  • AnarchoiD
    #10
    ebreszto! bilibe log a kezed! ;)
  • Xboxman
    #9
    minden isp emel!
  • TeszteloPontHu
    #8
    Nem egészen így van. Csak arra kötelezik a Matávot, hogy költségalapon adja át a vonalat másnak is, nem elveszik tőle. A második "drót" kihúzása teljesen feleslegesen drágítaná meg a dolgokat, de persze nem csak a Matávra vonatkozik.

    A Q és P problémádat a Google toolbar okozza, szedd le, tedd vissza és jó lesz.
  • RangeR
    #7
    Aha, én is megkaptam azt a levelet, hogy a jelenlegi 512-ről 1024-re nyomják az ADSL-emet. Csak a freeweb küldte én meg axeleros vagyok, ami életem végéig bánni fogok, de már csak 5 hónapig, mert utána lejár a szerződés és húzok ettől a cégtől a lehető legmesszebbre!
  • Zsoldos
    #6


    Nem arra kenyszeritik az ms-t, hogy vegye ki az IE-t, hanem tegye opcionalissa a feltelepiteset. (Magyarul ne eroszakolja ra magat az emberre, ha epp nincs ra szukseg. Marpedig aki mast browsert valaszt, annak valoban semmi szuksege ra.)

    "hiszen minden weblap arra van meccsináva (kb) nem?"
    Szerencsere egyre kevesebb ilyen van. Nem erre van nak "meccsinalva" azok az oldalak, hanem az ie sok dologban elter a html szabvanytol, es ittott ilyen helytelen kodokat hasznalnak, amit az explorer "megeszik", mas browserek pedig nem..
  • _Vegeta_
    #5
    Ezt nemvagom. :)

    Egyebkent en most rendeltem meg az ádéeselt. Most olvastam vhol, h november kozepetol, felemelik az adsl szolgaltatasok savszelet. Tehat a 384es 512es lesz es az 512es 1024es, es nem no a elofizu ara.
    Szal en a 384est rendeltem meg, de akkor 512esem lesz nemsokara ha bekotik ? Ez tok kiraly. :)
  • YaniMan
    #4
    Nem azért mondom, dehogy akarok kötekedni, meg tényleg szar lenne a monopol helyzet meg minden, pusztán kíváncsi vagyok, hogy van ez: A Matáv leteszi a drótot, szolgáltat. Erre rácsapnak a fejére, és azt mondják, adja át azt egy másiknak? Hát miért nem fekteti le amaz a saját drótját? Szóval amit az óvodában tanultam, hogy ne vegyem el Pistike játékát, mert Ö játszik vele, mégsem úgy van? Ugyanez az explórerre meg a többire. m$ megcsinál egy programot, ami jó (na nem annyira), és milyen kényelmes az, ha be van építve az oprébe. Erre mit várna az ember, legyen úgy, hogy ha valaki ír egy jobb böngészöt, akkor úgyis az fog elterjedni, hiszen a zexplórer nem zárja ki másik ilyen használatát. Erre inkább rácsapnak m$ fejére, hogy ne tegye bele az ie-t a win-be (a winbül veszi ki az ie-t teccikéteni?) Amúgy ha kivenné, és külön árulná, akkor is rengetegen használnák, hiszen minden weblap arra van meccsináva (kb) nem?
    Na csak már ez volt a sokadik csepp a "nemértemmér" feliratú poharamban. Amúgy nem nagyon szeretem én egyik céget sem (söt)...
    Még: Miért ír Q-t a kis ö" betü és q-t a kis ü" betü helyett? Ha simán a fórumból írok, minden okés, csak itt, a cikk alatti editboxban ökörködik így. Na jól kifakadtam. De már tényleg érdekel, miért van ez. Ha valaki értelmesen el tudja mondani, vagy rávilágít olyanra, ami amúgy kézenfekvö, csak én vaksi nem látom, lécccci privátba, mert nem valószínü, hogy figyelni fogom ezt a témát. És bocsi.
  • Sliders
    #3
    Jövöre jár le a 3 éves hűség szerződésem a Datanetnél. De ha lesz 3000 vagy 4000KB/s DSL-ük 10 ezerért akkor tutira náluk maradok.
  • harcu
    #2
    Az Mb az eléggé egyértelmű. 8Mb = 1 MB.
  • _Vegeta_
    #1
    12,5 megabyte/sec vagy megabit/sec ? :)