Hunter

Meglepetéseket okoz a Titán a tudósoknak

A tudósok közzétették az általuk minden eddiginél jobbnak tartott felvételeket a Szaturnusz hatalmas holdjának fagyott felszínéről, azonban azt is elismerték, hogy a Cassini űrszonda semmi jelét nem találta folyadéknak, ami bizony jókora meglepetés volt számukra.

A Titánról készült legfrissebb felvételek egy hatalmas egybefüggő, méreteit tekintve Arizona állammal vetekedő felhődarabot fedtek fel, valamint sötét és világos alakzatokat szerte a holdon, melyek elemzése még folyamatban van. A hold felszín felvételeit a Cassini első áthaladásakor készítették, körülbelül 320 000 kilométeres távolságból. "Mindentől különbözik, amit eddig valaha is láttunk" - mondta Elizabeth Turtle képfeldolgozó tudós. "Még próbáljuk értelmezni a Titán felszínét."



A homályos körkörös alakzat egy hatalmas kráter lehet, a lineáris alak pedig egy szénhidrogén folyó vagy egy vetődés, vélekednek a tudósok, akik szerint, a hold kémiai összetevői nagyon hasonlóak lehetnek azokhoz, melyek a Földet jellemezték több milliárd évvel az élet megjelenése előtt. A bolygónak is beillő Titán légköre szerves, azaz szén alapú összetevőket tartalmaz, ráadásul másfélszer sűrűbb, mint a Földé. A tudósok szerint szénhidrogén-tavakat vagy -tengereket rejt az égitest.

Klikk ide!Turtle elmondta, a beérkezett adatok kezdeti elemzése arra utal, hogy a hold valóban valamilyen geológiai aktivitás helyszíne, amibe bele érthető a szél és az erózió, valamint a tavak és a folyók kialakulása is. Azonban a napfény visszaverődéseiből nem láttak semmilyen folyadékra utaló bizonyítékot a hold sima felszínein, ami Kevin Baines a vizuális és az infravörös spektrométeres csapat tagja szerint a tudósokat igen csak elcsüggesztette. "Reméltük látunk néhány villanást, azonban erre egyáltalán nem került sor. Be kell vallanom ez egy kissé összezavart minket" - mondta a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumában megtartott sajtótájékoztató után.

Az új felvételek között napvilágot látott négy kép egy felhőcsoportról közel a Titán déli sarkához, melyről úgy tartják, hogy metánból tevődik össze. Ezek voltak az egyetlen fényesen kiemelkedő pontok a Titán máskülönben homályba burkolózó felvételein. A Titán infravörös-közeli felvételei arra ösztönzik a tudósokat, hogy megkérdőjelezzék a hold felszínéről alkotott korábbi elméleteiket. Úgy gondolták, hogy a világosabb területek vastag jégrétegeket, míg a sötétek különböző anyagok, többek között szénhidrogének keverékeit jelzik, azonban jelen állás szerint ennek pont a fordítottja látszik beigazolódni.

Természetesen számos alkalom lesz még a Titán titkainak leleplezésére a Cassini négy éves küldetése során. A szonda még 45 alkalommal halad el a hold mellett, majd januárban leszállóegységet juttat a légkörbe, ami ejtőernyős ereszkedése alatt folyamatosan képeket sugároz vissza a látottakról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wharyoo #21
    Véletlenül nem ez az a szonda, amit úgy terveztek, hogy folyadékra landol és pár pillanat alatt el is süllyed majd? Mert ha mégis kemény a felszín és sehol egy metánóceán, akkor nem merülés lesz, hanem csak nagy koppanás... Remélem kibírják a müszerek valamilyen szinten...
  • DozR #20
    Azért én részletesebb képeket vártam föld-hold távolságból infravörös tartományban, bár valószínüleg elég sűrű a légkör és nehéz átlátni rajta, de látható fénytartományban is többet vártam volna.
    Szerintem lesz még itt meglepetés amikor leszáll a huygens... remélem leszáll. Alig várom.
  • MaDFoX #19
    WOW Csupa szenhidrogen... ...probaljatok elkepzelni milyen szag lehet ott... =DDDD
  • _Vegeta_ #18
    Ember a marsra se fog eljutni a kozeljovoben. :))
    Ez a leszalloegyseg viszont jolhangzik! Kivancsi lennek a kepekre!
  • Gabest #17
    Ott viszont nem sok oxigén lenne hozzá.
  • bandia #16
    Majd a következő életeim egyikében ellátogatok ide a kis űrhajómon :) Azért szeretnék egy olyan korban élni, mikor oda megyek a galaxisban, ahova csak akarok, és a galaxis széléig sem lenne hosszabb az utazás mondjuk 2 napnál :D
  • Zsoldos #15
    mit szamit milyen nehez felvezetjuk a kabelt
  • RocketyATwork #14
    hun vannak az őslakosok?
  • kukacos #13
    Várjvárj, a Földön ezeket a szénhidrogéneket elégetik a légkör oxigénjével, amit az élővilág gyártott le évmilliárdok alatt...
  • Inquisitor #12
    Vagy csak simán kajagyártásra állnak, tudjátok: C-H-O-N :)
    Amúgy ez vicces, még kiderül, hogy az 1000 éves sci-fi regényeknek van igazuk és tényleg mesterséges ;)