Hunter

A torinói lepel hátoldalán is egy arc látható

A legújabb digitális képfeldolgozó technikák egy férfi vonásait jelenítették meg a torinói lepel hátsó oldalán, azon a vászon darabon, melyről feltételezik, hogy Jézus testét őrizte a keresztre feszítés után.

A felfedezés újabb csavart adott a kereszténység egyik legvitatottabb relikviájának, amit számos katolikus Krisztus feltámadásának bizonyítékaként tisztel, míg több tudós csupán középkori hamisítványként tekint rá. A kedden megjelent tanulmány a híres vászon hátsó felületét vizsgálta. A lepel elülső felét, amin egy férfi testének körvonalai fedezhetők fel tudósok egész hada vizsgálta már. Azonban a másik oldal évszázadokon át rejtve maradt egy nyersvászon darabnak köszönhetően, amit 1534-ben varrtak rá, miután egy tűz egyes részeit megfeketítette.

Az eredeti fekete felületet csak 2002-ben vizsgálták meg alaposan, amikor a 4,2 méter hosszú vászonról teljesen eltávolították a nyersvásznat egy restaurációs projekt keretében. A szabad szem számára a fekete felület szinte semmit nem mutatott, leszámítva egy sajátos varrási technikát, amit Mechtild Flury-Lemberg, a restaurációt végző svájci textil szakértő i.sz. első századiként vagy korábbiként azonosított. Mindemellett a hátsó felületről igen részletes felvételek készültek, amit Giuseppe Ghiberti atya egy könyvben közzé is tett. A restauráció végén egy új erősítő anyagot varrtak vissza a megfeketedett részre.

"Amikor láttam a felvételeket a könyvben, egy halvány sziluettet véltem felfedezni a lepel hátsó oldalán. Úgy gondoltam kell ott lennie valaminek, ami szabad szemmel nem látható" - mondta Giulio Fanti, a Padua Egyetem professzora, a tanulmány szerzője. Kifinomult képfeldolgozó eljárás alkalmazásával, ami a közvetlen és a fordított Fourier transzformáción, képjavításon és sablon összehasonlító technikákon alapul, Ghiberti felvételein Fanti egy férfi arcát fedte fel. A keresztre feszítés jegyeit magán viselő szakálas férfi ismert képe mögött fekvő új kép meglepő háromdimenziós minőséggel rendelkezik és megegyezik az ismert arc formájával, méretével és helyzetével.

"Bár a kép nagyon halvány, az orr, a szemek, a haj, a szakáll és a bajusz tisztán kivehető. Vannak enyhe eltérések az ismert arccal szemben. Például az orr, a túlsó oldalon mindkét orrlyuk azonos nagyságú, míg az elülső oldalon a jobb oldali orrlyuk kevésbé meghatározó" - mondta Fanti. Az arc mindkét oldali jelenléte kézenfekvő jellemvonásnak tűnhetne egy hamisítvány esetében, amikor a lenyomatot a vászonra helyezték a festék beivódott az anyag rostjaiba elérve a hátsó oldalt is. "A lepel esetében nem erről van szó. Mindkét oldalán az arc képe felületi, csupán a legkülső rostokon van jelen. Ha a szövet keresztmetszetét nézzük egy rendkívül felületes kép jelenik meg, egy felül és egy alul, azonban középen semmi nem található. Rendkívül nehéz ilyen jegyekkel ellátott hamisítványt készíteni" - magyarázta Fanti.


Kép a lepel hátsó és első oldaláról

A tudósok szerint ez a kettős felszíniség kulcsfontosságú lehet a központi, mindeddig megválaszolatlan kérdés megválaszolásában, hogyan került a kép az anyagra. A vászon utáni tudományos érdeklődés 1898-ban kezdődött, amikor egy ügyvéd, Secondo Pia lefényképezte azt. A negatívokon egy szakállas ember körvonalai rajzolódtak ki átszúrt csuklóval és lábakkal, valamint vérfoltos fejjel. Közel egy évszázaddal később a Vatikán engedélyezte a kormeghatározó teszteket. Három neves laboratórium Oxfordban, Zürichben és Tucsonban megállapította, hogy a lepel középkori, valamikor 1260 és 1390 környékéről származik, tehát nem lehet az az anyag, melybe Krisztus testét takarták.

A leplet kutatók szerint azonban a kormeghatározás során lényeges hibákat vétettek. Fanti felfedezése alátámasztja John Jackson, amerikai fizikus 1990-ben felmerült hipotézisét, aki 1978-ban az első komoly vizsgálatot végezte a leplen. Jackson az elülső képpel összefüggésben feltételezte egy halvány kép jelenlétét a lepel hátsó oldalán is.

Az anyag története tele van rejtélyekkel. Számos tűzvészt élt túl amióta létezéséről először Franciaországban tettek említést 1357-ben, beleértve az 1997-es rejtélyes tűzesetet a torinói székesegyházban. Egy ezüst díszdobozban feltekerve tárolják, az elmúlt évszázadban mindössze ötször állították ki. Amikor legutóbb 2000-ben kiállították, több mint 3 millió ember látta. Legközelebb 2025-ben lesz újra látható a nagyközönség számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #101
    Van egy másik torinói lelples topic is, azt is olvasd el pls.
    Da Vinchinél egy kicsit öregebb a lepel..
  • exac #100
    A népnek cirkusz kell...

    Úgy bírom ezeket a dolgokat. Torinói lepel. Tudósok egész tömege dolgozik rajta, hogy megfejtse, ahelyett, hogy valami hasznos dolgon gondolkodnának (pl az AIDS vagy rák ellenszere, vagy az atombombák hatástalanítás mikrohullámú sugárral)

    Aki igazán hisz Istenben és Jézusban, az úgyis hinni fog, még akkor is ha bebizonyítják végleg, hogy a torinoi lepel hamis, aki meg csak azért hisz mert "Ó igen, a lepel a bizonyíték", azt bármi más is el tudja tántorítani a hitétől. Aki meg nem hisz annak meg nem mindegy? Akkor meg mi értelme van? Semmi

    Sokkal fontosabb lenne megakadályozni, vagyis inkább redukálni a 3. világháború okozta károkat (merthogy úgyis ki fog törni, amilyen hülyék, és kapzsiak az emberek). Pl kitalálni, hogy hogyan lehetne az atombombák pusztítását megfékezni (sugárzás meggátolása), vagy hogyan kell megállítani/elpusztítani az AIDS vírust, vagy a rákos daganatokat.

    De a népnek nem ez kell. A népnek cirkusz kell...
    Hát nesztek.

    (((A torinói lepel márpedig hamis! Ezt minden normális ember tudja. DaVinci meg ügyes volt)))
  • kukacos #99
    Olvassátok el Szabó Károlytól "A jövő történelme" c. könyvet, ígérem, remekül fogtok szórakozni... :)
  • Tetsuo #97
    Az USA most a világuralommal van elfoglalva..
  • FtranX #96
    inkább a jelenlegi politikusokat kéne ráébreszteni arra, hogy milyen fontos (és többszörösen megtérülő) befektetés a kutatás/fejlesztés.
  • Kryon #95
    Talán van aki egyetért velem abban,hogy egy jobb világ érdekében a tudósoknak/tudománynak (elsősorban természettudósoknak) meg kéne szólítani a népet,és törekedniük kellene a politikai hatalom megszerzésére,egyedül ebben látom gyors,pozitív változás esélyét minden tekintetben.......
  • kukacos #94
    Gy, értelmes ember sosem gondolja azt, hogy a világképe tökéletes és kerek, nem lehet hozzá semmit sem hozzátenni. Amíg van rajta kívül eső dolog, sosem leszünk elégedettek. Épp emiatt egészítjük ki folyamatosan.

    Javaslom számodra a pozitivizmus tanulmányozását, na meg a posztmodernt. Ha észrevetted, az elmúlt század arról szólt, hogy sorban bebizonyították - illetve inkább érzékeltették - a "nagy" kérdésekről, hogy valójában mennyire is értelmetlenek, mennyire majom mivoltunk kis kézzelfogható bizonyítékai, miszerint azt szeretjük csak, amit meg tudunk rágcsálni meg amiről meg tudjuk kérdezni, hogy mi az "oka", mert hisz így van agyunk felépítve. A természettudományok az ember nagy kísérlete arra, hogy valami rajta kívül álló stabil pontot próbáljon létrehozni, és akár hiszed akár nem, a keretei tökéletesen ugyanazok, mint ötszáz évvel ezelőtt: modell, predikció, cáfolat, majd minden előlről. Amíg a valóságba vetett hitünk megvan, addig az eljárás végtelenül ismételhető: Isten is tanulmányozható lenne tudományos eszközökkel, ha kézzel tudnánk fogni. Csak a rajtunk kívül létező valóságba vetett hitünk hiánya okozhatná a természettudományos szemlélet alapvető változását - persze ki tudja, talán ez is eljön egyszer, de kétlem, mert egyszerűen testünk, gondolkodásunk és percepciónk nem hagy igazán más utat, mint a logikát. Talán ha az emberi faj majd egyszer átalakul valami mássá, nyílnak új utak is, de addig valamennyire értelmesen beszélni a világról csak a természettudományon keresztül lehet. Persze tagadhatod ennek is az értelmét, de akkor minden mást is tagadnod kell: a tudomány szerintem az elme utolsó "védőbástyája" a teljes káosszal szemben.

    Bocs, ha kicsit poetikus voltam. Lehet persze beszélni máshogy is a világról, de az sosem univerzális, hanem mindig szubjektív. Mindig előfordulhat, hogy ez a fajta beszéd értékesebb. De ritkán. Egy hívő ember nekem hiába hivatkozik a Bibliára, egy hívővel viszont nagyon mély beszélgetéseket tud ugyanígy folytatni. Nem becsülöm le azt sem, de számomra nem mond semmit. A tudományról, annak eredményeiről viszont mindenkivel lehet beszélgetni, ameddig betartják a játékszabályait.
  • FtranX #93
    "Főleg, ha látható, hogy nem is tud bizonyos kérdésekre választ adni.."

    milyen kérdésekre gondolsz?

    "És ki mondta, hogy egyedül a természettudomány illetékes válaszokat adni, mindenre?"

    ha nem a Természettudomány, akkor szerinted mi adhat választ a kérdésekre? Mivel kéne a tudósoknak foglalkozni?

    "Csak nyitottabbnak kellene lenni arra, hogy idővel majd nyitottabb lesz a tudomány is, azaz nem a mostani keretei között lesz, és a művelői sem. Mint ahogy a kvantumfizika is messze van már a newtoni világképtől."

    Ha szerinted ilyen zárkózott a mai tudomány, akkor hogyan volt képes túllépni a newtoni világképen?
    A világ megismerésére a mai tudósok is ugyan azt a módszertant alkalmazzák, mint akik megalkották a kvantumfizikát. akkor hogy is van ez?
  • FtranX #92
    "Elég nehezen lehet rávenni, hogy kimozduljon a "normális pályáról", és olyat is vizsgáljon, amit még nem bizonyíottak be vagy 100-an előtte."

    honnan veszed, hogy csak ilyen kísérleteket végeznek? nézz utána, hogy mondjuk hány új részecskének bizonyították a létezését az utóbbi évtizedben elsőként és hogy mit csinálnak mostanában!
  • Tetsuo #89
    Bocs gyé, akkor félreértettem.

    Mi a véleményetek a "minden elméleté"-ről (a TOE-ről) amit még anno Einstein tűzött ki?