Hunter

Az arc árulja el a hazug embert

Amerikai kutatók olyan kamerát mutattak be, ami felismeri a hazugságot az emberi arc hőmérsékletváltozása alapján, ezáltal jó eséllyel növelve a repülőterek és más magas biztonsági szintű intézmények védettségét.

Norman Eberhardt és James Levine a Mayo Klinika munkatársai, valamint Ioannis Pavlidis a Honeywell Laboratories részéről fejlesztette ki a nagyfelbontású hőkamerát. Ennek segítségével azonosítható a véráramlás felgyorsulása a szemekhez közeli területeken, ugyanis ezt a jelenséget kötik a hazugságokhoz. A szemkörnyék hőmérséklete több fokkal növekedhet, ezzel együtt a hőkamerának nagyon érzékenynek kell lennie, hogy pontosan észlelje ezt a változást távolabbról is. A tesztek során a rendszer meglehetősen nagy pontossággal emelte ki a valótlant állítókat összevetve a hagyományos hazugságvizsgálóval, ami használata sokkal bonyolultabb és időigényesebb.

A kutatócsapat szerint az új kamera elsősorban a forgalmas biztonsági ellenőrzőpontokon használható. "Ha a technológia ilyen pontosságot ad vissza a reptereken is, akkor forradalmasíthatjuk a repülőtéri ellenőrzést" - mondta Levine. "A koncepció egyszerű, megkérdez valakit, hogy visz-e magával fegyvert és a kamera azonnal felméri a reakciót, illetve az adott választ."

A kutatók még nem teszteltek olyan tényezőket, mint a különböző fűtési szintek és fizikai megerőltetés hatására kialakuló testhő változás hogyan befolyásolja a kamera megbízhatóságát. "További kísérletekre és fejlesztésre van szükség" - szögezte le Levine.

A kamera jelen pillanatban 29 és 38 Celsius fok közötti testhőmérsékletre van kalibrálva és 0,025 foknyi eltérést is képes érzékelni. Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Poligráfiai Intézetében elvégzett 20 kísérlet során a berendezés 75 százalékos sikerrel azonosította azokat, akik hazudtak és 90 százalékkal azokat, akik igazat mondtak. A hagyományos hazugságvizsgáló mindössze 70 százalékos eredményt hozott, Levine azonban hozzátette, hogy a két eszköz közel azonos megbízhatósággal rendelkezik. Szerinte a szemek körül megnövekvő véráramlás a menekülés szándékával köthető össze. Ugyanezt a reakciót váltotta ki az alanyok esetében, ha valamilyen ijesztő zajt hallottak.

Nem minden szakértőt győzött meg a rendszer, miszerint az gyakorlatban is így működne. Aldert Vrij a Portsmuth Egyetem pszichológia karának professzora szerint nem valószínű, hogy a rendszer tökéletesen fog működni, ami veszélyes lehet egy magas biztonsági szintet megkövetelő ellenőrzőpont esetében. "A kockázat ott van, hogy az emberek túlságosan megbízhatnak benne" - mondta.

Frank Horváth, a Michigan State University kriminológiai professzora ugyanezen a véleményen volt, szerinte a kamera, akárcsak a hazugságvizsgáló, az aggodalom okozta fiziológiai változásokat érzékeli, ami nem szükségszerűen utal a bűnösségre vagy az ártatlanságra és ugyanúgy átjátszható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Totya000 #12
    „Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága
    és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti
    a gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban a testvérének őrizője és az elveszett gyermekek
    meglelője. Én pedig lesújtok tereád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal.
    És amazokra is a’kik testvéreim ármányos elpusztítására törnek, és majd megtudjátok
    hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt rátok.” (Ezékiel 25:17).
  • Shrike #5
    ez marhaság
  • Kenny #2
    lolz