Spencer

A világ első S3 DeltaChrome alapú kártyája a Club 3D-től

Az S3 Graphics munkatársai bejelentették, hogy a világon először a Club 3D fog piacra dobni olyan újgenerációs grafikuskártyákat, melyek a vállalat teljes körű DirectX 9.0 kompatibilitással rendelkező, DeltaChrome kódnevű grafikus processzorára épülnek.

Rendkívüli örömmel tölt el bennünket, hogy bejelenthetjük: a Club 3D hamarosan a mi DeltaChrome grafikuschipünkre épülő videokártyákkal jelenik meg a piacon - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Nadeem Mohammad, az S3 Graphics egyik vezető termékmenedzsere.

A Club 3D és egyben a világ első DeltaChrome alapú grafikuskártyájáról tudni lehet, hogy többek közt 256 MB DDR (Double Data Rate) SDRAM memória, valamint egy D-Sub, egy DVI és egy TV-Out csatlakozó kap helyet rajta. Csúcskategóriás grafikus megoldásról lévén szó, a kártyán a pillanatnyilag elérhető legnagyobb teljesítményű DeltaChrome processzor teljesít szolgálatot. Ez a különböző memória sávszélesség kímélő megoldásokkal ellátott, F1 fejlesztési kódnevű grafikuschip nyolc renderelő futószalaggal, futószalagonként pedig egy-egy textúrázó egységgel van felvértezve, fejlett Pixel és Vertex Shadereinek köszönhetően pedig alaposan túlmutat a DirectX 9.0 szabványon. Az AGP 8x-os interfésszel rendelkező Club 3D kártya egyébként egyszerre több monitort is képes kezelni, és támogatja a különböző HDTV felbontásokat is.




Az S3 Graphics képviselői elmondták, hogy a Club 3D a közeljövőben alacsonyabb kategóriákba sorolható, ugyancsak DeltaChrome alapú grafikuskártyákkal is meg kíván jelenni a piacon, vagyis a vállalat termékskálájában a jövő év folyamán fel fognak tűnni a DeltaChrome S8, DeltaChrome S4, valamint DeltaChrome M128 típusjelzésű chipekre épülő olcsóbb videókártyák is.

A legnagyobb teljesítményű, nem kevesebb mint 256 MB memóriával szerelt DeltaChrome F1 chipes Club 3D kártya ára várhatóan 155 euró körül fog alakulni. Ez az ár roppant kedvezőnek tűnik, azonban egyelőre kérdéses, hogy a DeltaChrome alapú grafikus megoldások hogyan muzsikálnak majd az alkalmazásokban, illetve, hogy a gyártó milyen driver támogatást biztosít majd hozzájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #28
  • a_n_d_r_e_w #27
    Igazad lett (sajnos), itthon is az ajánlott fogy.ár nettó 31900.
    Az áfával éppen 155 €. Milyen érdekes...
    Nagy kár érte, ennyiért nem lesz kelendő.
  • a_n_d_r_e_w #25
    :D

    Ha viszont tényleg 155 €-ban gondolkodnak (amit erősen kétlek), akkor szerintem temethetik is a projectet, ennyiért inkább hozatok Japánból, ott max 110 € a 250/250-es, amit fel lehet húzni 300 fölé is :)

    Ha kérdésed van, gyere 26-án a deltachrome.com-ra
    Élő fórum-interjú lesz az S3Graphicsosokkal

  • a_n_d_r_e_w #23
    Az a 155 Euro az Xbittől származik, ők meg nem biztos, hogy jól gondolják (csak azt nem tudom, hogy hogyan kerülhetett fel így a club3D-hez is a hír). Pusztán annyiból gondolom, mert a legdrágább online boltban is 139, a legolcsóbban viszont 117 €-ba kerül, de ha minden igaz, nemsokára lemegy ez 100 köré, reméljük a legjobbakat.
    Az XBit pedig vagy azt a nagyon régi hírt vette alapul az F1 áráról, vagy nem stimmel neki a Dollár->Euro átváltás :)
  • a_n_d_r_e_w #21
    Mégiscsak lehet valami, már kapható a kártya (nem itthon, de már Ausztriában is). Jelenleg viszonylag magas áron, de szerintem ez egy-két héten belül normalizálódni fog.
  • a_n_d_r_e_w #19
    Puff, még mindig semmi. :(
    Értékelem az optimizmusod, talán meríthetek belőle én is :)
  • a_n_d_r_e_w #16
    Félreérted. 155 euró az nem stimmel, mivel még SEHOL sem lehet kapni, nemcsak itthon. Ára meg csak olyannak van, amit már árulnak :)
    Egyébként a 256 megás ára japánban előrendelésben ~30000, a 128-asé ~25000 Ft. A 155 Euró meg az F1 ára lett volna, de abból meg nem lesz semmi.
  • a_n_d_r_e_w #14
    Valószínű, pórul fognak. :(
    Állítólag e hónap végén már árúsítják. De a héten várható pontosabb információ.
  • grebber #12
    A Volarival egyelőre csalódást okozó XGI után újabb szereplő bukkant fel a 3D-gyorsító lapkák piacán: ezúttal a hajdan szebb napokat látott S3 Graphics igyekszik beleszólni az ATI és az NVIDIA által vívott kemény csatába.

    A régi motorosok még biztosan emlékeznek azokra az időkre, amikor szinte minden asztali PC-ben S3-as chip felelt a grafika megjelenítéséért – ez még a 3D-korszak beköszönte előtt történt. Ám a vállalat a háromdimenziós versengésben iránymutató technikai megoldásokkal (egyik textúratömörítési eljárás még ma is az S3TC nevet viseli), de gyenge szoftvertámogatással szép lassan kiszorult a piacról. A Savage3D és Savage4 chipek már nem tudták tartani a lépést az NVIDIA hathónapos termékciklusával. Az S3 utolsó próbálkozása az 1999 augusztusában bejelentett Savage2000 volt, az első hardveres geometriai feldolgozást (T&L) támogató megoldás (amely egy nappal előzte meg a GeForce256-ot). Sajnos – minthogy kikapcsolt T&L egységgel került forgalomba – a chip nem lett sikeres, így tarolt az NVIDIA. 2000 tavaszán az S3 eladta GPU-fejlesztő divízióját a VIA Technologiesnek, így alakult meg az S3 Graphics, amely kezdetben a korábbi Savage4 és Savage2000 alapjaira épülő integrált és mobil grafikus lapkákat fejlesztett a VIA chipkészleteihez.

    A helyzet változatlan maradt egészen 2003 elejéig, amikor, DeltaChrome néven egy teljes grafikuslapka-családot jelentett be az S3 Graphics . Kezdetben három chipváltozatot ígért a cég, de ma úgy tűnik, hogy az F1 jelölésű csúcsmodell – amely csak támogatott memória méretében és a magasabb órajelben tér el az S8 chiptől – nem jelenik meg. A belépő szintű GPU az S4 nevet kapta. Mindkét megoldásnak – amint az manapság divatos – létezik emelt órajelű változata Nitro jelzéssel (még szerencse, hogy nem az XT jelölést választotta a gyártó). A bejelentés óta eltelt egy év, és lassan – igen lassan – piacéretté vált a termék.

    A kisebb S4-esről nem sokat hallani, csupán annyit tudni, hogy a nagytestvér futószalagjainak felét és 128 bites memóriavezérlőt kap, feltehetőleg olcsó, négyrétegű nyákon. Tesztlaborunkban az S3 DeltaChrome S8 járt.
  • grebber #11
    DeltaChrome: az S3 visszatér