JohnnyCage

Az ATI teret nyert a csúcskategóriában

Bár az nVidia továbbra is őrzi vezető pozícióját a grafikus processzorok piacán, a rivális ATI a közelmúltban erősíteni tudott a csúcskategóriában.

Az nVidia jelenleg a grafikus processzorok piacának 64 százalékát tudhatja magáénak, amely igen tiszteletre méltó eredmény. A csúcskategóriás, DirectX 9 támogatású megoldásokra szűkített szegmensben azonban "csak" 60 százalékos részesedése van a gyártónak, amely a rivális ATI erősödését mutatja.

A Mercury Research piackutató cég jelentése szerint az nVidia piacvezető pozícióját egyelőre nem veszélyezteti közvetlenül az ATI Technologies, de érdekes lehet, hogy a társaság részesedése kisebb a csúcskategóriás megoldások szegmensében. A magyarázat meglehetősen egyértelműnek látszik: Az ATI csúcskategóriás Radeon 9600, 9700, és 9800 megoldásai igen népszerűek, amíg az nVidia maga is elismerte, hogy a GeForce FX 5800 egy sikertelen chip.


A nemrég megjelent 9800 SE

A GeForce FX 5800 utódjának szánt FX 5900 megjelenésével, valamint az alsóbb árszegmenst célzó 5200, és 5600 megoldásokkal az nVidia immár ígéretes termékskálát tud felmutatni, az ATI azonban olyan megoldásokkal igyekszik megőrizni pozícióját, mint az RV350, R360, és RV360, valamint az év végefelé megjelenő, következő generációs R420. Az R420 az alsóbb szegmenst célzó RV380-nal együtt várhatóan már PCI Express alapú megoldás lesz. Az nVidia első PCI Express alapú GPU-ja az év végén debütáló NV40 lesz, amelyet a jövő év elején az alsóbb szegmenst célzó NV41 és NV43 változatok követnek.

Az nVidia részesedése az alsóbb árszegmensekben jelenleg hozzávetőleg 70 százalék, közölte a Mercury. Más képet mutat viszont a notebook szegmens, ahol a tavalyi 51 százalékról 59 százalékra növelte részesedését az ATI Technologies, és magabiztosan őrzi vezető pozícióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #8
    szerintem mese. már az, hogy pe. alapú lesz. hasonlót játszottak el anno a memóriáknál aztán megint a régebbi cuccos maradt benne. az év vége az szerintem max szilveszter.
  • [HUN]PAStheLoD #7
    csak asszem áramot nem tud adni a karesznak :D
  • [HUN]PAStheLoD #6
    nem elméletileg a sima PCI is tud legalább annyit mint az AGP
  • [HUN]PAStheLoD #4
    A pci gyorsabb mint az agp már most. csak hát az nem üzlet.
  • Gabest #3
    Aztán majd kiderítik, hogy a pci express is lassú és lesz agp express újra :D