Berta Sándor

Mesterséges intelligencia segít a lavinák előrejel­zésében

A teljesen adatvezérelt rendszer nagyjából olyan megbízhatóan működik, mint a tapasztalt szakemberek.

A Svájci Lavinakutató Intézet - SLF kutatói mesterséges intelligenciát alkalmazó számítógépes megoldást fejlesztettek ki a lavinaveszély felmérésére. A rendszer tavaly tél óta van használatban. A teljesen adatvezérelt megközelítés olyan jól teljesített a regionális lavinaveszély szintjének automatikus előrejelzésében, mint egy tapasztalt lavina-előrejelző szakértő.

Napjainkban az emberi lavina-előrejelzés úgy működik, hogy általában három lavinamérnök egymástól függetlenül, a meglévő adatok alapján értékeli a veszélyhelyzetet. Hogyan alakul az időjárás? Mik az előrejelzések? Miről számolnak be a megfigyelők, mi a visszajelzés a hegyi vezetőktől és a sítúrázóktól? De egy ideje ahelyett, hogy a következő napra vonatkozó lavinajelentést közvetlenül ezekből az értékelésekből állítanák össze, először az emberi véleményt összehasonlítják a gépi véleménnyel.


Frank Techel lavina-előrejelző elmondta, hogy a számítógép másképp értékeli az adatokat, mint az emberek, ezért van az, hogy néha kissé más következtetésre jut. Ezután a szakértők összevont értékelését ismét kritikusan felülvizsgálják - és szükség esetén kiigazítják. Közlése szerint a számítógépes előrejelzés nagy segítség, különösen a különböző veszélyszintek pontos földrajzi lehatárolásánál.

Techel társszerzője a Natural Hazards and Earth System Sciences című folyóiratban megjelent tanulmánynak, amelyben a Cristina Pérez-Guillén, az SLF tudósa által vezetett csapat bemutatta az adatvezérelt megközelítést. A tanulmány szerint a szakemberek a modellt egy több mint 20 éves meteorológiai adatsorral képezték ki. A számítógép megtanította magát arra, hogy felismerje az időjárási adatok és a kutatók által előre jelzett megfelelő figyelmeztetési szintek közötti összefüggéseket. A tudósok szerint a modellek pontossága, azaz a veszélyességi szint helyes előrejelzéseinek aránya 75 százalék körül volt. Ez nagyjából megfelel a hivatásos lavina-előrejelzők pontosságának.

Az SLF kiemeli, hogy a modell jelenleg csak száraz lavinákra alkalmas. A nedves hólavinákra és a hóréteg stabilitására vonatkozó modellek azonban már rendelkezésre állnak és a következő télen tesztelni fogják őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #5
    Konkrétan még egyetemen is mesterséges intelligencia volt a tàrgy neve ahol minimax meg hasonló egyszerű keresőalgoritmusokkal tàblàsjàtékokat írtunk és abba még tanulàs sem volt. Ennek az egész területnek ez a neve és kész, hiàba a sírás.
  • Major #4
    Persze, mert a machine learning olyan béna, legyen rögtön AI.
  • bdzsana #3
    Nem mostanàban kezdik így nevezni a dolgokat, hanem mostanàban van egyre több és több valós usecase. Az ezzel foglalkozó tudomànyàg régóta hasznàlja ezt a fogalmat ennél egyszerűbb algoritmusokra is. Arról nem a tudomànyàg tehet, hogy àtlag Józsi a T800-asra asszociàl a fogalom hallatàn.
  • Agyturbinikusz #2
    Ez egy nagyon érdekes kérdés, nem azért mert nem értek egyet veled, hanem azért, mit nevezünk intelligenciának.
    Ha erről van egy egzakt definíció, akkor máris közelebb kerülünk a megértéséhez.
    Hiszen egy hangya nem képes öntudati szinten létezni, mégis intelligens, míg az emberek képesek öntudati szinten létezni, mégis sok esetben egy hangya is intelligensebb.

    Vagyis ha azt nézzük, hívhatjuk akár AI-nek is az egyfajta öntanuló rendszereket, csak azt kell specifikálni, melyik intelligencia másolata.
  • repvez #1
    mi lenne ha nem mindenre ami az adatok begyűjtése és az abból kinyert adatokra való reakciót, nem mesterséges intelligenciának hívnák? hanem fejlett automata vezérlésnek?
    A kettő között nagy különbség van.
    Mert manapság már a számológép is mesterséges intelligencia vezérli ha megmondja, hogy 2x2=4.