Berta Sándor

Megjelöli a klíma­változást tagadó posztokat a Facebook

A társaság vissza akarja szorítani a platformján megjelenő kapcsolódó álhíreket.

Megerősítést nyertek a CNBC és a The Verge által múlt héten közölt értesülések, miszerint a Facebook a jövőben sokkal erősebben akar fellépni a klímaváltozással kapcsolatos álhírekkel szemben. A vállalat számos olyan intézkedést és módszert akar majd alkalmazni, amelyeket a koronavírus-járvány ideje alatt is bevetett az álinformációk kiszűrésére, illetve visszaszorítására.

Az óriáscég szóvivője közölte, hogy jelölésekkel kezdik ellátni a klímaváltozással kapcsolatos közösségi bejegyzéseket azért, hogy így akadályozzák meg az álinformációk terjedését. Az új funkciót először Nagy-Britanniában vezetik be, majd később Franciaországban, Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban is alkalmazzák.

A közösségi platform az új kampányban együtt fog működni több egyetem szakembereivel, akikkel közösen igyekszik majd kideríteni, hogy mik vannak az egyes álhírek mögött. A vállalat nem akar döntőbíró lenni a kérdésben, de azt sem akarja, hogy továbbra is azzal vádolják, amivel eddig gyakran, hogy nem tesz semmit az álinformációk terjesztésével szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #21
  "Meg vegyél elektromos autót. Miért, egy Tesla C2O lábnyoma kisebb mint normális autóé (gyártástól, mindenestül együtt)?"

  Amennyiben egesz elete soran nuklearis vagy megujulo aramforrasbol toltik es a vegen ujrahasznositjak az akijat, akkor igen, jelentosen kisebb. Az egesz arra alapul, hogy ha csak elektromos jarmuvek es co2 semleges eromuvek vannak, akkor az egesz autoipar co2 semleges. A gond mindig az, hogy valahol el kell kezdeni. A Tesla az autoknal kezdte, mert hiaba epitenek nagyobb kapacitasu co2 semleges eromuveket ha nincs hozza jarmu ami felvegye a toltest. Ha eleg elterjedtek lesznek az elektromos autok, akkor kivezetheto a koolaj alapu autozas es kozben a szen es gaz alapu eromuvek is leallithatoak. A piac innentol bearazza a megujulo es nuklearis technologiakat. (ha autozni akarunk, akkor kelleni fog az aram, raadasul sokkal tobb mint amennyit ma termelnek) Tehat a logika jo mogotte, csak meg nagyon az elejen vagyunk az atallasnak es nincs politikai akarat, hogy erobol keresztulnyomja. (Kinaban es az USA-ban most hogy mar nem kell a demokratikus szabalyokkal torodniuk, kicsit nagyobb az eselye a gyorsabb atallasnak, a vilag maradek reszere meg majd rakenyszeritik)

  A facebook magan ceg, kozszolgalati funkcio kerdese ugyanolyan mint a viz es elektromos szolgaltatoknal. Anno kulon kellett egy torvenyt hozniuk, hogy az ivovizet es kesobb a villanyt sem tagadhatja meg egy szolgaltato senkitol, mert nem tetszik neki a borszine vagy a vallasa. Mert, hogy amerikaban ez tortent. Most van egyfajta beszelgetes arrol, hogy a facebook is legyen kozszolgaltatas, azaz szolgaltatasi kotelezettseggel es hatosagi ar maximalizalassal jaro uzem. A gond az, hogy idokozben a facebook nagyobbra nott mint amit az USA kormanyzata meg iranyitani kepes, sot igazabol mar ok iranyitjak az USA-t (legalabbis ok dontik el ki nyerje a valasztast). Szoval kisebb az esely a kozszolgaltatasi kenyszerre vagy a ceg feldarabolasara mint tortent anno a Bell telefonos ceggel, pedig a technologia es a jogi keret adott mindkettohoz. (igen, ha kozszolgaltatas lenne, akkor meg kellene hatarozni egy hatosagi arat es egy minimalis humanitarius hozzaferesi szintet is, mondjuk havi hany betu lenne post-olhato ingyenesen messenger-en, stb.) Megoldhato lenne a facebook eseten a kozszolgaltasra valtas? Igen. Az orosz vkontakte is igy lett magancegbol allami, odament a hatosag es azt mondta hogy einstand. Mivel eppen ugyanerre keszul az USA a magantulajdonu fegyverek eseten, ezert van ra elvi lehetoseg hogy ez bekovetkezzen, de mivel a facebook es a tobbi mediaceg vezetese van hatalmon, ezert nem valoszinu. Inkabb ok veszik at az USA-t.
 • bmw #20
  Valtozna csak nem igy es ennyire mint most emberi segitseggel!!!
  Azert hulyeseget ne terjesszunk mar, hogy nekunk semmi koze hozza....Sőt...
 • morguldae #19
  Nehogy már a facebook mondja meg, hogy mi is a valóság! A klímaváltozással csak az átlagembereket hülyítik. A cégek nagyívben tesznek rá. De alapvetően természetes dolog, hogy változik a klíma. Ha csak ülnénk és néznénk ki a fejünkből, akkor is változna!
 • Oliwaw #18
  Magáncég, nem magáncég szerintem mindegy, ahogy Mo-n egy kocsmatulajdonos sem tehet kivételt , hogy kit szolgál ki, valószínűleg az USA-ban is így van. és érzek itt némi párhuzamot. ("Az Emberi Jogok Egyetemes nyilatkozatának 19. paragrafusa (1948) szerint a szólásszabadság elidegeníthetetlen jog" (melyet szinte minden ország megszavazott))
 • M2 #17
  Ime egy tökéletes példa olyanra, akit páros lábbal kellene kirúgni, de nem csak a facebookról, hanem az egész internetről is.
 • wraithLord #16
  Kryon #12-re akart menni...
 • wraithLord #15
  Ezzel csak arra próbáltam utalni, hogy funkcióiban közszolgálati, működésében viszont privát játszótér. Nyilván jogilag részvénytársaság, tehát valakiké, magánszemélyeké.

  Az a baj, hogy már kikerülhetetlen platform. Nem feltétlenül magánemberekre gondoltam, egy magánember valóban azt csinál, amit akar. Hanem a vállalkozások, szervezetek, cégek nem tehetik meg, vagy nem teszik jól, ha kikerülik.
  (Ebből kifolyólag a magánemberek számára is praktikus, esetleg ajánlott a használata. Érdemes rá regisztrálni, csak ne ossz meg vele minden privát infót, ne tölts fel rá mindent/minden szart stb.)
 • factorian #14
  Úristen de buták vagytok :D :D :D Ezért maradtok ti szegény emberek. Szegények és birkák. A vírus a média által 10-100szor fel van nagyítva. Rengeteg orvos beszél erről. Csak hát nem mondja a TV nem jut el hozzátok :D :D Szánalmasak vagytok birkucik! Egyébként van gyógymód is a kovidra szóval ez ennyi is.

  Klímaváltozás. Most nem mondjátok komolyan hogy "há me mostn em volt hó tényleg változik a klíma" ilyen szinten vagytok? Egy ősember intelligensebb nálatok. Tudjátok hogy a Föld történelme alatt mindig változott a klíma? Erről komolyan tudományos viták vannak... Bele lehet menni a témába, de nagyon is jogos a kérdés hogy mennyire az emberi tevékenység miatt változott-e. DE. Kit érdekel? Mi mit tudunk tenni? A bűnöző politikusok magángépekkel utaznak a konferenciára ahol elmondják kapcsold le a lámpát ne szennyezd a környezetet :D Ez is csak politika. Meg vegyél elektromos autót. Miért, egy Tesla C2O lábnyoma kisebb mint normális autóé (gyártástól, mindenestül együtt)? De fogadok ennek sem lennétek képesek utána nézni birkucik.

  Az meg a hab a tortán hogy valaki ilyen ír hogy a facebook a javunkat akarja :D LOL. Politikai és hatalmi érdekeket szolgál, cenzúráz és mossa az emberek agyát. Nagyon jól látható módon nálatok működik az agymosás. Ne felejtsétek el megnézni ma is a híradót és a vírusról a statisztikákat hogy tovább mossátok az agyatokat birkucik.
 • Zsombor99 #13
  Ultra jogos! Ugyan párszor volt hó, de igazi, tartós (legalább egy hétig maradó) tél nem volt, tegnap is 18°C felé közelített a hőmérséklet, ami már tavasziasnak minősül!
  Ha a gazdagoknak nem szállna el a maradék eszük is, akkor akár még lehetne is valami, de sajnos ez nem így van! Lehetne erről vitatkozni, csak sajnos nem lenne értelme...
 • Kryon #12
  Cuki sohasem állította, hogy a FB közszolgálati cucc lenne. Ezt a közszolgálati hülyeséget a politikusok találták ki. Ezzel nem védeni akarom őket, én is rühellem, de ez akkor is egy magáncég, tehát kvázi azt tilt le, amit csak akar. Szerencsére nem kötelező használni, és egyszer talán valaki majd csinál jobbat. Ennél nem lenne nehéz...