Berta Sándor

Az erdők védelmében is segíthet a mesterséges intelligencia

Egy új szoftver segíthet az erdészeknek a döntéshozatalban.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) és az EDI GmbH EDE 4.0 néven egy intelligens asszisztensrendszert készítettek az erdőgazdálkodáshoz és -védelemhez, a megoldás különösen a mostani jelentős klímaváltozás idején jelenthet nagy segíthet.

Az erdőket a klímaváltozás rendkívül nagy mértékben fenyegeti, hiszen egyaránt szembe kell nézniük a növekvő szárazsággal, a hőséggel és a kártevőkkel. Az EDE 4.0 a mesterséges intelligenciát hívja segítségül az erdők megőrzéséhez és a megfelelő szintű erdőgazdálkodáshoz. Az erdők szinte mindenhol nehéz helyzetben vannak. Baden-Württembergben például a helyi erdők 43 százaléka károsodott valamilyen mértékben. A tudományos tapasztalatok hozzájárulhatnak a jelenlegi károk helyrehozatalához és az ökorendszer ellenállóbbá tételéhez.

Dr. Joachim Fallmann, a KIT dél-németországi klímairodájának klímakutatója elmondta, hogy a gyertyánnal, juharral vagy vadcseresznyével rendelkező vegyes erdők jobban megbirkóznak az új feltételekkel, mint például a lucfenyőerdők - azonban kevésbé produktívak. Az ültetésben a talaj állapota is fontos szerepet játszik. Az erdőgazdálkodási szakembereknek most kell reagálniuk és összetett feladatokat megoldaniuk. Azért, hogy az erdészek optimális döntéseket hozzanak, az iroda és a KIT munkatársai kifejlesztették az EDE 4.0-át, amely egy felhőkörnyezeten alapuló döntéstámogató megoldás. A fejlesztés alapját az EDI GmbH EDI hive IoT Framework nevű szoftvere jelenti, amely a gépi tanulásra épül, s az űrhajózásban, a repülésben és a gépgyártásban is alkalmaznak.

Dr. Thomas Freundenmann, az EDI GmbH társalapítója kiemelte, hogy a cél egy olyan mobilalkalmazás megalkotása, amely intuitívan kezelhető és az erdészek helyszíni döntéseinek meghozatalában nyújthat támogatást, például abban, hogy kell új fákat ültetni és az adott helyszínen milyen eséllyel nőhet ki egy új fa. De ahhoz, hogy a rendszer fontos eredményeket szállítson, először fel kell ismernie az összefüggéseket és a mintákat. Ezért nagyon sok adatot kell összegyűjteni számos eltérő ágazatból. Az információkat többek között a Német Meteorológiai Szolgálat és a KIT Meteorológiai és Klímakutatási Intézete biztosítja a szakemberek számára. Ehhez jönnek még a KIT Geográfiai és Geoökológiai Intézetének erdőtudományi adatai. Az asszisztensrendszer emellett figyelembe veszi az erdészek helyi tapasztalatait is.

Tavaly a Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) és a Naturalis Biodiversity Center munkatársai nemzetközi tudósokkal közösen kifejlesztettek egy programot, amely megtanulja a faanatómiát, majd minden korábbinál pontosabban ismeri fel a különböző fákat. Ezáltal könnyebbé válik például az illegális fakitermelése kiszűrése - különösen a rendkívül értékes fafajták esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #3
    Vagyis az egésznek semmi köze a klímaváltozáshoz. Ez csak a szokásos meglovagolható propaganda.
  • kvp #2
    Ez egy fakitermeles optimalizalo szoftver. Ha mar mindenkeppen ki akarja valaki vagni a meg meglevo erdoket, akkor segit abban, hogy a leheto legoptimalisabb modon, a betakaritott famennyiseget maximalizalva tegye. Ugyanez vonatkozik a faultetesre is, megmondja a felho(k)bol, hogy mikor erdemes ultetni, hogy meg is maradjanak az uj fak.

    Normal esetben ezeket a feladatokat egyetlen erdesz is kepes elvegezni, maximum a helyi meteorologusokat felhivva, de ha csak betanitott munkasok allnak rendelkezesre, akkor az erdesz helyettesitheto a fenti felho alapu szoftverrel. Csak odaadjak a favagoknak, akiknek a szoftver megmondja, hogy mit vagjanak ki es hol, meg hova ultessenek uj fakat. Es a keszitok megigerik, hogy a mukodeset veletlenul sem a sajat hasznuk maximalizalasara lottek be. :-)

    A masik szoftver meg a kocsin szalitott farol megmondja, hogy valoszinuleg honnan loptak. Ez legalabb tenyleg hasznos, mert egy atlagos rendortol nem varhato el, hogy ranezesre megmondja honnan van a rakomany.
  • Sydra #1
    Hát ha klímaváltozással kell eladni a szoftverüket, akkor valószínű nem túl sok mindenre jó és csak az állami pénzekre pályáznak.