Berta Sándor

Adatbázisba kerültek az energiacímke-köteles termékek

Az európai szintű nyilvántartás lehetővé teszi a termékek összehasonlítását.

Az Európai Bizottság hozzáférhetővé tette az energiacímke-köteles termékek európai adatbázisát, amelynek neve EPREL. A nyilvános webhely egyelőre béta verzióként hozzáférhető.

A rendszerben külön kategóriákban szerepelnek a mosogatógépek, a mosógépek, a mosó-szárítógépek; a televíziók, monitorok és egyéb kijelzők; a hűtők, a fagyasztók és a bortárolók; a kiskereskedelmi használatra szánt hűtők és fagyasztók, italhűtők és fagylaltfagyasztók; a gumiabroncsok, a fényforrások, a légkondicionáló berendezések, a háztartási sütők, a páraelszívók, a háztartási szárítógépek, az egyedi helyiségfűtő és a lakóépületeket szellőztető berendezések, a szilárd tüzelésű kazánok, a helyiségfűtő berendezések hőmérséklet-szabályozói, illetve napenergia-készülékei, a vízmelegítők, a vízmelegítők melegvíz-tároló tartályai, továbbá a vízmelegítők napenergia-készülékei.

Az adatbázis lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy energiahatékonysági osztályuk és más adatok alapján hasonlítsák össze egymással a különböző eszközöket. Az EPREL rendszerében több mint egymillió termékkel kapcsolatban érhetők el részletes információk.

Az Európai Bizottság azzal indokolta a projektet, hogy ezáltal egy soha nem létezett ingyenes átláthatóság valósul meg a területen, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az emberek további megtakarításokat céloznak meg az energiafogyasztásukban. A testület az egész Európai Unióban megpróbálja növelni az energiahatékonyságot. Az EPREL-nek köszönhetően a felhasználóknak rendelkezésére áll egy olyan online eszköz, amelynek a segítségével könnyen megtalálhatják a legenergiahatékonyabb modelleket és az Európai Unió összes hivatalos nyelvén fellelhetők a legfontosabb termékinformációk.

A nyilvántartást a 2017-es energiafogyasztási címkézési keretrendelettel vezették be és elvileg már 2019 óta működik. Az adatbázisba azóta több mint 7000 gyártó és kereskedő regisztrálta be az újonnan piacra dobott 1,3 millió háztartási berendezését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!