Berta Sándor

Véget ért az olcsó nyersanyagok kora

A gyártóknak le kell mondaniuk a korábbi kedvezőbb árakról.

Benedikt Sobotka, a luxemburgi Eurasian Resources Group (ERG) vezetője kifejtette, hogy az ukrán-orosz háború tartós drágulást hoz és a piacot alaposan felkavarja. A mostani évtized kezdete óta egyre biztosabbá vált, hogy az olcsó nyersanyagok korszakának vége. A koronavírus-járvány hatásait a mostani konfliktus tovább erősítette, az Oroszország elleni nemzetközi szankciók pedig hozzájárultak egy példátlan áremelkedéshez.

Az év eleje óta soha nem látott magasságokba emelkedtek a búza, a műtrágya, a nyersolaj, a földgáz, az alumínium és a réz árai, s elkerülhetetlenek a további áringadozások. A következő hónapokban az emberek is megérzik a mindennapi élet számos fontos elemének a drágulását - legyen szó a kenyérről, a kávéról, a számítógépről, az autókról, az építőanyagokról, a házakról és az áramellátásról.

Az ERG a világ egyik vezető kobalt- és rézgyártója, valamint az alumínium-oxid és a vasérc egyik legfontosabb szállítója. A konszern elsősorban Kazahsztánban, Brazíliában és Afrika déli részén tevékenykedik, s világszerte körülbelül 75 000 embert foglalkoztat. Sobotka elmondta, hogy a nyersanyag-szektor az elmúlt évek legnagyobb átalakulását éli meg. Vannak változások, amelyek hosszabb ideig tartottak, de csak átmenetiek, például a beszállítói lánc problémái, míg mások, például a beszerzési források vagy a stratégiai anyagok definíciója alapvetőbbek.

Már nincs lehetőség a legjobb ügyfelek, a legkifizetődőbb szállítási útvonalak vagy a legolcsóbb elérhető anyagok kiválasztására. A hosszú távú fenntarthatóság költségeihez és a globális geopolitikai bizonytalanság hatásaihoz kell alkalmazkodniuk a gyártóknak. Az akkumulátorokhoz fontos nikkel, a karosszériák és a kerekek szempontjából meghatározó alumínium, s a járművek kipufogó rendszereihez elengedhetetlen palládium és a platina egyaránt nehezen szerezhetők be. A raktárakban kevés a kobalt és a réz. Az elektronikus mobilitásra és a megújuló energiákra való átállás miatti nagyobb kereslet pedig csak tovább drágítja a kobalt és a réz árát. Az Oroszország elleni szankciók miatt pedig drasztikusan drágult a nikkel, amely padlóra küldheti az autógyártást, mert az anyag nélkül nehéz lítiumion-akkumulátort készíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #20
    Teljesen igazad van. Én is úgy gondolom, hogy ha segítette volna az ukrán ok EU tagságát, húsz év múlva egy fele akkora lakosságú és nagy valószínűséggel csalódott Ukrajna visszafordult volna az oroszok felé.
    Ukrajna így is el fogja veszíteni a lakosságát, csak most már az oroszokkal szembeni jóindulat elszállt, vagyis az akkori Ukrajna végleg elveszett az oroszok számára.
  • ostoros #19
    "zo szerint minden egyes nyersanyag problema eseten azt latjuk, hogy egy orszag ul egy hegysegnyi nyersanyagon, es vagy politikai eszkozt csinalnak belole, vagy a sajat nepuket/szomszedos nepeket terrorizaljak."
    Hát akkor vegyük el tőlük, hamar! Ugye, ezt akartad mondani? :D
  • Agyturbinikusz #18
    Az ön ellentmondás teljes zavara, az egyik pillanatban szuverén állam mert ja, a másik pillanatban még a szomszéd kertje. Akkor most mi van már? Az összeesküvők s.em tudják eldönteni milyen hülyeséget mondjanak? Ha az egyik csinál báb kormányt az jó ha a másik akkor nem? Mi az a nemzet?
    Sosem létezett ideológia ami csak azért létezik, hogy legyen alap az emberek megosztására. Erre hivatkozni kicsit sem probléma?
    Pl mi az amit MO-t megkülönböztetni a szomszédtól?
    A népviselet? Aki járt már a környező országokban, csak sasolás után tudja eldönteni ki kivel van. A népzene? A nyelvet leszámítva nehéz eldönteni ki kivel van, de az tuti hogy nem magától jött az sem. A nyelv?
    Kamion spanyol szó nagy autót jelent, vagy folytassam?
    Talán az alsó fertály és a saját hidroglobusz találkozása mégsem egy jó ötlet.....?
  • Tetsuo #17
    Szerintem nem egy általános definíciót írt le, hanem a konkrét ügyet.
  • bdzsana #16
    "A nyugat a saját gazdaságát szabotálja el függetlenül az oroszoktól, meg a koronavírustó, se a koronavírus, se az orosz-ukrán összezörrenés nem volt valódi indok a lezárásokral"

    Nem vagyok szakértője a témának, de látva Kínát, ahol az emberélet sokkal kevésbé fontos mint a gazdasági növekedés ott is óriási lezárások vannak, sőt sokkal szigorúbbak. És ott a gazdasági növekedés tényleg nagyon érzékeny téma, magasan kell tartani különben repedezhet a rendszer.

    Aki csak szerencsésen kívülről szemlélte a dolgokat az azt hihette, hogy az embereket csak ijeszgetik és felfújják az egészet, de valójában pont fordítva történt. Töredéke került nyilvánosságra és köztudatba annak milyen súlyos volt a helyzet.
  • Sydra #15
    "Semmit nem kellett volna reagalnia, mert Ukrajna az NEM Oroszorszag, hanem egy masik szuveren allam. Ukrajna azzal baratkozik akivel akar."
    Ez akkor is legyen érv, amikor a nyugat puccsot szervez ukrajnában, meg nyugati bürokraták állítják össze az ukrán kormányt!
  • Sydra #14
    A nyugat a saját gazdaságát szabotálja el függetlenül az oroszoktól, meg a koronavírustól. Se a koronavírus, se az orosz-ukrán összezörrenés nem volt valódi indok a lezárásokra és szankciókra és százszor több problémát csinálnak, mint amit megoldanak. A nyugat saját magát szivatja. Csak a vezetés nyer rajta, a nép meg fizet érte.

    "Ez a "nem az oroszok tehetnek rola" komment pedig kifejezetten hulyen hangzik most, hogy epp lerombolnak egy orszagot"
    Akár az EU is vagy akár Biden is egy hét alatt meg tudna egyezni az oroszokkal. Az oroszok nem kértek különleges dolgokat, a nyugatnak meg nem kerülne semmibe vállalni pár ingyenes garanciát. De a nyugati vezetésnek kimondottan érdeke, hogy legyen ez a balhé. Nem is hajlandók tárgyalni az oroszokkal. Ha az orosz külügyminiszter felszólal az ENSZ-ben, akkor a nyugati diplomaták kivonulnak. Ez ma a nyugati diplomácia.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.04.05. 00:18:02
  • oli314 #13
    Tehát ha ma Kína azt mondaná, hogy holnap rakétakilövő bázisokat telepít Mexikóba, akik ebbe bele is mennek akkor Amerika nem rohanná le őket, mert ahhoz nekik semmi közük. Ez tényleg nagyon valószínű, jól gondolkozol...várj mi is volt a Disznó öbölben anno? Ahhoz se volt senkinek semmi köze. :D
  • Sequoyah #12
    "A Trump adminisztracio utolso feleveben mar onellato volt"
    Nem volt onellato. Meg a csucstermelesen is tobbet fogyasztottak mint amit termeltek.

    " Biden elso donteseinek egyikevel"
    Melyik dontesere gondolsz? A koolajvezetek? Az mindig is tiltva volt, sosem volt faktor a termeles noveleseben. Egyebkent sem erinti a termelest, csak a szallitast tette voln olcsobba.
    Masik dontese, hogy PUBLIKUS teruleteken csak kornyezetvedelmi hatasok tanulmanyozasa felteteleben lehet furni. Ennek sincs sok hatasa, mert majdnem az osszes termeles PRIVAT foldeken folyik. Es jelen helyzetben is a privat termeles felfuttatasa folyik, es meg sokat novekedhet mielott egyaltalan hozza kellene nyulni a publikus teruleteken levo olajmezokhoz. Hatasa 0.
    De eleg csak a grafikont megnezni a termelesrol. Kizarolag 2020 elejen zuhant, elotte es utana is (Biden alatt is) folyamatosan novekszik a termeles.


    "amerikai dolgozo osztalynak art"
    Ez a legnagyobb LOL. Trump (es az utobbi 2 evtized republikanus vezetese) a vallalkozasokat tamogatta kizarolag, a dolgozok elleneben. Munkavallalok es munkavallalas biztonsaga, a dolgozok egeszsegbiztositasa, a csaladok segitese hogy egy csalados anelkul szulhessen gyeereket hogy fel kelljen adnia az allasat, az mind a demokratikus agenda resze.


    "Ha nem csinal semmit, akkor Ukrajna szepen lassan EU, majd NATO tag lett volna"
    Ez miert lenne csapda. Putyinnak az eg vilagon semmi koze hozza. Kicsit tul sok Putyin-propagandat nezel, amiben a vilag minden tortenese az osszeeskuves resze Putyin ellen.

    "Tehat kijelenthetjuk, hogy Putyin rossz modon reagalt a nyugati nagytokesek gazdasagi gyamatositasi kiserletere Ukrajna teruleten"
    Putyinnak ismet csak semmi koze hozza. Semmit nem kellett volna reagalnia, mert Ukrajna az NEM Oroszorszag, hanem egy masik szuveren allam. Ukrajna azzal baratkozik akivel akar.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2022.04.04. 19:32:12
  • kvp #11
    "Az USA sosem volt teljesen onellato. Az elmult evtizedben kozelebb kerult az onellatashoz, ami ma is igaz, ebben nem volt valtozas."

    A Trump adminisztracio utolso feleveben mar onellato volt (az alaszkai es kanadai olajmezoket is amerikai forrasnak tekintve), sot egy tultermelesi valsag is kezdett kialakulni. Ehhez jott volna hozza az epulo uj tavvezetek, ami biztositotta volna, hogy az onellato allapot (es kesobb az amerikai export tobblet) fennmaradjon. Tehat az USA netto foldgaz es koolaj exportor lett volna. Ezt huzta keresztul Biden elso donteseinek egyikevel. Kornyezetvedelmi szempontbol ertheto, de talan elobb kellett volna atallni megujulokra es utanna kirugni a kisszeket maguk alol. Rengeteg olyan rendelete van a kormanyzatnak, ami csak az amerikai dolgozo osztalynak art, ami nem veletlen, mert tobbseguk Trump tamogato volt es nagy mertekben globalista nagytoke ellenes. Viszont a lepeseik mellekhatasa lehet az amerikai mezogazdasag leallasa, ami szeleskoru elelmiszerhianyt okozhat. Erten en, hogy a kapitalizmus majd megoldja, de az ilyen esemenyek inkabb csak destabilizaljak mind a kapitalista, mind a demokratikus rendszereket. Persze ha ez a tenyleges cel, akkor jol csinaljak.

    "Putyin pedig semmibe nem setalt bele. Senki az eg vilagon nem kenyszeritette abba hogy gyilkolaszni kezdjen. Senki nem fenyegette ot, mindenki boldogan utalta neki az olajdollarokat, amig az o SAJAT dontese alapjan haborut nem inditott."

    Ez volt a csapda, amibe onket setalt bele. Ha nem csinal semmit, akkor Ukrajna szepen lassan EU, majd NATO tag lett volna. (vagy inkabb forditva) Az ukran forradalmat amerikai penzbol hoztak ossze es a cel alapvetoen az ukran eroforrasok megszerzese volt (foleg a termofold). Oroszorszag ezzel a haboruval az EU tagsagot csak felgyorsitotta es a krim megszallasaval az addig nem igazan letezo ukran nemzettudatot felerositette, majd a mostani tamadassal stabilizalta. Valoszinuleg nem ez volt a celja. Nem csak fegyveres modon lehet fenyegetni egy orszagot, de gazdasagilag is es az amerikai nagytokesek megprobaltak Ukrajnat a nyugati blokk reszeve tenni. Ehhez elvileg meg is lenne a joguk (persze nem kivulrol fizetett forradalmakkal), csak eppen igy egyre csokkent az orosz mozgaster. Persze erre nem fegyverrel kell valaszolni, hanem gazdasagilag, de Oroszorszag arra nem volt es nem is lenne kepes. Az ukran oroszellenesseg pedig meg a cari, majd a szovjet idokbol szarmazik, mivel az oroszok mindig lerohantak oket. Az egyebkent gruz Sztalin altal okozott ehinseg pedig vegkepp keresztbe tett a megbekelesnek.

    Tehat kijelenthetjuk, hogy Putyin rossz modon reagalt a nyugati nagytokesek gazdasagi gyamatositasi kiserletere Ukrajna teruleten. A nyugati nagytokesek szamara viszont nagyon jol jott ez a vegzetesen hibas reakcio. Az ukran lakossag ebben a konflitkusban mindet fel (a globalista nagytokesek es Oroszorszag) szamara is csak jarulekos veszteseg. Tovabbba igy lett az EU potencialis szovetsegesebol, Oroszorszagbol ellenseg. Putyinnak persze elobb vagy utobb reagalnia kellett volna, de semmikeppen nem haboruval, mivel ez csak az ellenfeleit segiti.