20
  • ostoros
    #20
    Teljesen igazad van. Én is úgy gondolom, hogy ha segítette volna az ukrán ok EU tagságát, húsz év múlva egy fele akkora lakosságú és nagy valószínűséggel csalódott Ukrajna visszafordult volna az oroszok felé.
    Ukrajna így is el fogja veszíteni a lakosságát, csak most már az oroszokkal szembeni jóindulat elszállt, vagyis az akkori Ukrajna végleg elveszett az oroszok számára.
  • ostoros
    #19
    "zo szerint minden egyes nyersanyag problema eseten azt latjuk, hogy egy orszag ul egy hegysegnyi nyersanyagon, es vagy politikai eszkozt csinalnak belole, vagy a sajat nepuket/szomszedos nepeket terrorizaljak."
    Hát akkor vegyük el tőlük, hamar! Ugye, ezt akartad mondani? :D
  • Agyturbinikusz
    #18
    Az ön ellentmondás teljes zavara, az egyik pillanatban szuverén állam mert ja, a másik pillanatban még a szomszéd kertje. Akkor most mi van már? Az összeesküvők s.em tudják eldönteni milyen hülyeséget mondjanak? Ha az egyik csinál báb kormányt az jó ha a másik akkor nem? Mi az a nemzet?
    Sosem létezett ideológia ami csak azért létezik, hogy legyen alap az emberek megosztására. Erre hivatkozni kicsit sem probléma?
    Pl mi az amit MO-t megkülönböztetni a szomszédtól?
    A népviselet? Aki járt már a környező országokban, csak sasolás után tudja eldönteni ki kivel van. A népzene? A nyelvet leszámítva nehéz eldönteni ki kivel van, de az tuti hogy nem magától jött az sem. A nyelv?
    Kamion spanyol szó nagy autót jelent, vagy folytassam?
    Talán az alsó fertály és a saját hidroglobusz találkozása mégsem egy jó ötlet.....?
  • Tetsuo
    #17
    Szerintem nem egy általános definíciót írt le, hanem a konkrét ügyet.
  • bdzsana
    #16
    "A nyugat a saját gazdaságát szabotálja el függetlenül az oroszoktól, meg a koronavírustó, se a koronavírus, se az orosz-ukrán összezörrenés nem volt valódi indok a lezárásokral"

    Nem vagyok szakértője a témának, de látva Kínát, ahol az emberélet sokkal kevésbé fontos mint a gazdasági növekedés ott is óriási lezárások vannak, sőt sokkal szigorúbbak. És ott a gazdasági növekedés tényleg nagyon érzékeny téma, magasan kell tartani különben repedezhet a rendszer.

    Aki csak szerencsésen kívülről szemlélte a dolgokat az azt hihette, hogy az embereket csak ijeszgetik és felfújják az egészet, de valójában pont fordítva történt. Töredéke került nyilvánosságra és köztudatba annak milyen súlyos volt a helyzet.
  • Sydra
    #15
    "Semmit nem kellett volna reagalnia, mert Ukrajna az NEM Oroszorszag, hanem egy masik szuveren allam. Ukrajna azzal baratkozik akivel akar."
    Ez akkor is legyen érv, amikor a nyugat puccsot szervez ukrajnában, meg nyugati bürokraták állítják össze az ukrán kormányt!
  • Sydra
    #14
    A nyugat a saját gazdaságát szabotálja el függetlenül az oroszoktól, meg a koronavírustól. Se a koronavírus, se az orosz-ukrán összezörrenés nem volt valódi indok a lezárásokra és szankciókra és százszor több problémát csinálnak, mint amit megoldanak. A nyugat saját magát szivatja. Csak a vezetés nyer rajta, a nép meg fizet érte.

    "Ez a "nem az oroszok tehetnek rola" komment pedig kifejezetten hulyen hangzik most, hogy epp lerombolnak egy orszagot"
    Akár az EU is vagy akár Biden is egy hét alatt meg tudna egyezni az oroszokkal. Az oroszok nem kértek különleges dolgokat, a nyugatnak meg nem kerülne semmibe vállalni pár ingyenes garanciát. De a nyugati vezetésnek kimondottan érdeke, hogy legyen ez a balhé. Nem is hajlandók tárgyalni az oroszokkal. Ha az orosz külügyminiszter felszólal az ENSZ-ben, akkor a nyugati diplomaták kivonulnak. Ez ma a nyugati diplomácia.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.04.05. 00:18:02
  • oli314
    #13
    Tehát ha ma Kína azt mondaná, hogy holnap rakétakilövő bázisokat telepít Mexikóba, akik ebbe bele is mennek akkor Amerika nem rohanná le őket, mert ahhoz nekik semmi közük. Ez tényleg nagyon valószínű, jól gondolkozol...várj mi is volt a Disznó öbölben anno? Ahhoz se volt senkinek semmi köze. :D
  • Sequoyah
    #12
    "A Trump adminisztracio utolso feleveben mar onellato volt"
    Nem volt onellato. Meg a csucstermelesen is tobbet fogyasztottak mint amit termeltek.

    " Biden elso donteseinek egyikevel"
    Melyik dontesere gondolsz? A koolajvezetek? Az mindig is tiltva volt, sosem volt faktor a termeles noveleseben. Egyebkent sem erinti a termelest, csak a szallitast tette voln olcsobba.
    Masik dontese, hogy PUBLIKUS teruleteken csak kornyezetvedelmi hatasok tanulmanyozasa felteteleben lehet furni. Ennek sincs sok hatasa, mert majdnem az osszes termeles PRIVAT foldeken folyik. Es jelen helyzetben is a privat termeles felfuttatasa folyik, es meg sokat novekedhet mielott egyaltalan hozza kellene nyulni a publikus teruleteken levo olajmezokhoz. Hatasa 0.
    De eleg csak a grafikont megnezni a termelesrol. Kizarolag 2020 elejen zuhant, elotte es utana is (Biden alatt is) folyamatosan novekszik a termeles.


    "amerikai dolgozo osztalynak art"
    Ez a legnagyobb LOL. Trump (es az utobbi 2 evtized republikanus vezetese) a vallalkozasokat tamogatta kizarolag, a dolgozok elleneben. Munkavallalok es munkavallalas biztonsaga, a dolgozok egeszsegbiztositasa, a csaladok segitese hogy egy csalados anelkul szulhessen gyeereket hogy fel kelljen adnia az allasat, az mind a demokratikus agenda resze.


    "Ha nem csinal semmit, akkor Ukrajna szepen lassan EU, majd NATO tag lett volna"
    Ez miert lenne csapda. Putyinnak az eg vilagon semmi koze hozza. Kicsit tul sok Putyin-propagandat nezel, amiben a vilag minden tortenese az osszeeskuves resze Putyin ellen.

    "Tehat kijelenthetjuk, hogy Putyin rossz modon reagalt a nyugati nagytokesek gazdasagi gyamatositasi kiserletere Ukrajna teruleten"
    Putyinnak ismet csak semmi koze hozza. Semmit nem kellett volna reagalnia, mert Ukrajna az NEM Oroszorszag, hanem egy masik szuveren allam. Ukrajna azzal baratkozik akivel akar.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2022.04.04. 19:32:12
  • kvp
    #11
    "Az USA sosem volt teljesen onellato. Az elmult evtizedben kozelebb kerult az onellatashoz, ami ma is igaz, ebben nem volt valtozas."

    A Trump adminisztracio utolso feleveben mar onellato volt (az alaszkai es kanadai olajmezoket is amerikai forrasnak tekintve), sot egy tultermelesi valsag is kezdett kialakulni. Ehhez jott volna hozza az epulo uj tavvezetek, ami biztositotta volna, hogy az onellato allapot (es kesobb az amerikai export tobblet) fennmaradjon. Tehat az USA netto foldgaz es koolaj exportor lett volna. Ezt huzta keresztul Biden elso donteseinek egyikevel. Kornyezetvedelmi szempontbol ertheto, de talan elobb kellett volna atallni megujulokra es utanna kirugni a kisszeket maguk alol. Rengeteg olyan rendelete van a kormanyzatnak, ami csak az amerikai dolgozo osztalynak art, ami nem veletlen, mert tobbseguk Trump tamogato volt es nagy mertekben globalista nagytoke ellenes. Viszont a lepeseik mellekhatasa lehet az amerikai mezogazdasag leallasa, ami szeleskoru elelmiszerhianyt okozhat. Erten en, hogy a kapitalizmus majd megoldja, de az ilyen esemenyek inkabb csak destabilizaljak mind a kapitalista, mind a demokratikus rendszereket. Persze ha ez a tenyleges cel, akkor jol csinaljak.

    "Putyin pedig semmibe nem setalt bele. Senki az eg vilagon nem kenyszeritette abba hogy gyilkolaszni kezdjen. Senki nem fenyegette ot, mindenki boldogan utalta neki az olajdollarokat, amig az o SAJAT dontese alapjan haborut nem inditott."

    Ez volt a csapda, amibe onket setalt bele. Ha nem csinal semmit, akkor Ukrajna szepen lassan EU, majd NATO tag lett volna. (vagy inkabb forditva) Az ukran forradalmat amerikai penzbol hoztak ossze es a cel alapvetoen az ukran eroforrasok megszerzese volt (foleg a termofold). Oroszorszag ezzel a haboruval az EU tagsagot csak felgyorsitotta es a krim megszallasaval az addig nem igazan letezo ukran nemzettudatot felerositette, majd a mostani tamadassal stabilizalta. Valoszinuleg nem ez volt a celja. Nem csak fegyveres modon lehet fenyegetni egy orszagot, de gazdasagilag is es az amerikai nagytokesek megprobaltak Ukrajnat a nyugati blokk reszeve tenni. Ehhez elvileg meg is lenne a joguk (persze nem kivulrol fizetett forradalmakkal), csak eppen igy egyre csokkent az orosz mozgaster. Persze erre nem fegyverrel kell valaszolni, hanem gazdasagilag, de Oroszorszag arra nem volt es nem is lenne kepes. Az ukran oroszellenesseg pedig meg a cari, majd a szovjet idokbol szarmazik, mivel az oroszok mindig lerohantak oket. Az egyebkent gruz Sztalin altal okozott ehinseg pedig vegkepp keresztbe tett a megbekelesnek.

    Tehat kijelenthetjuk, hogy Putyin rossz modon reagalt a nyugati nagytokesek gazdasagi gyamatositasi kiserletere Ukrajna teruleten. A nyugati nagytokesek szamara viszont nagyon jol jott ez a vegzetesen hibas reakcio. Az ukran lakossag ebben a konflitkusban mindet fel (a globalista nagytokesek es Oroszorszag) szamara is csak jarulekos veszteseg. Tovabbba igy lett az EU potencialis szovetsegesebol, Oroszorszagbol ellenseg. Putyinnak persze elobb vagy utobb reagalnia kellett volna, de semmikeppen nem haboruval, mivel ez csak az ellenfeleit segiti.
  • Ender Wiggin #10
    Én csak azt nem értem srácok, hogy itt van két zseni gazdasági szakértő, de arra nem jött rá egyik sem, hogy a magyar ékezetes betűket hogyan aktíválja...
  • Sequoyah
    #9
    Az olajarakat az OPEC tartotta 40 dollar alatt, hogy az Amerikai palagaz termelest szabotalja, mert mig az OPEC 20$-nal is nyereseges, addig az amerikai palagaz termeles 50$ korul valik nyeresegesse.

    Az Amerikai palagaz termeles 100$-os olajar mellett kezdett felfutni, 40$-nal pedig kezdtek bezarni oket sorban. Aztan 50-60$ korul stabilizalodott a helyzet, amig a jarvany ki nem tort.
    Most ujra kezd felfutni, de sokkal ovatosabban, es kevesbe hurra-optimistan, mint eloszor, amikor sokan megegettek magukat.
  • Sequoyah
    #8
    Itt alljunk megy egy par mondatra. Legalabb az alapveto tenyekkel legyel mar tisztaban.

    Az USA sosem volt teljesen onellato. Az elmult evtizedben kozelebb kerult az onellatashoz, ami ma is igaz, ebben nem volt valtozas.
    Fuggetlen pedig aztan vegkepp SOSEM volt, es nem is lesz, mert nem zart a gazdasaguk. Ha tobbet termelnenek mint amennyit fogyasztanak, akkor is a vilagpiaci arakat kovetnek, amit foleg az OPEC hataroz meg a vilagtortenelmi esemenyek mellett.
    Az ellatas biztonsaga viszont (kozep-kelet EU-val ellentetben) egyaltalan nincs veszelyben. Lehet haborodni az arak miatt, de egy percig sem ketseges hogy a benzinkutnal annyi benzint veszek amennyit akarok.



    Biden az egvilagon semmit nem csinalt a beiktatasakor, ezen rendelkezesek a te fejedben leteznek, a valosagban nem. A valosag az, hogy a MAI NAP, tobb olajat termel az USA, mint 2019-et kiveve barmikor a tortenelme soran, es a termeles novekszik. Tores a termelesben egyetlen egyszer volt, meg Trump alatt, 2020 elejen, amikor a jarvany kitort. Azota a termeles folyamatosan emelkedik tores nelkul.

    Putyin pedig semmibe nem setalt bele. Senki az eg vilagon nem kenyszeritette abba hogy gyilkolaszni kezdjen. Senki nem fenyegette ot, mindenki boldogan utalta neki az olajdollarokat, amig az o SAJAT dontese alapjan haborut nem inditott.
  • UUUU
    #7
    Tehat amit oroszorszagtol lehetett olcson beszerezni, azt a nyugat dragabban adja.
    Lattuk ezt mar az olajarakon, amikor palagazt akart bevezetni az USA kozben meg szabotaltak az orosz gazdasagot az olajarak 40 dollar alatti artartasaval.
    Azt gondoljak mindenkit hulyenek lehet nezni.
  • kvp
    #6
    "Attol hogy szamitunk valami rosszra, az nem jelenti azt hogy szeretnenk azt."

    Nem, de a peldanal maradva ha onkent ugrott ki az USA es kis segitseggel o loke ki az europai gazdasagokat is akkor az elegge szandekosnak tunik. Az USA koolajbol es foldgazbol onellato volt Biden beiktatasanak napjaig. Ekkor irta ala azokat a rendelkezeseket, amik ujra fuggove tettek az orszagot a kufoldi forrasoktol. Ez a latvanyos ontokonszuras kategoriaja, viszon eloallitja azt a nyersanyag es ebbol kovetkezo elelmiszerhianyt amit korabban leirtak mint az uj vilagrend bevezetesehez szukseges kiindulasi allapotot. Nem lenne se energia, se elelmiszerhiany ha a nyugati vezetok csapatmunkaban nem teremtik meg a lehetoseget.

    Az oroszok ezt azzal segitettek, hogy Putyin onkent belesetalt abba a csobe amibe a globalistak probaltak belehuzni mar egy ideje. Ez ugyanazt tette mint amit az USA csinalt, csak az ontokonszurasra kes helyett tankot hasznalt es most hogy kezd elulni a fust mar csak a kratert latjuk az eddigi orosz gazdasag helyen. Ez is tokeletesen megfelel az elozetesen publikalt globalista terveknek. Az orosz vezetes onkent es dalolva belesetalt a csapdaba. Persze azt meg nyugaton se gondoltak, hogy ennyire rosszul allnak katonai szinten. Olyan ez mint a 2/3-ados reszvetel melletti 50% folotti fidesz gyozelem, egy napja meg a kormany se hitte volna el, hogy lehetseges, azan most mindenki pislog.

    A kinaiak meg igazabol mar csak egy teat kernek... (ne feledjuk el, alapvetoen ok is benne vannak egy kozos vilagkormany letrehozasaban, felteve, hogy a nagytokesek helyett ok adhatjak a vezeteset)
  • lammaer
    #5
    Ha a nyugati gazdaságok el vannak szabotálva akkr az orosz gazdasági vezetők teljesitményére milyen jelzőt tudnál mondani?

    Egy állítólagos nagyhatalom aminek az egy főre eső GDPje fele a dübörgő magyar gazdaságénak és semmilyen nevezetes exportterméke nincs a nyersanyagokon kívül?

    Mint egy afrikai banánkoztársaság....
  • Sequoyah
    #4
    Hogy a p*csaba ne Oroszorszag hibaja lenne hogy elszabotaljak?

    Szo szerint minden egyes nyersanyag problema eseten azt latjuk, hogy egy orszag ul egy hegysegnyi nyersanyagon, es vagy politikai eszkozt csinalnak belole, vagy a sajat nepuket/szomszedos nepeket terrorizaljak.

    Van jopar fejlett elso vilagbeli orszag ahol szinten rengeteg a nyersanyag. Vajon miert nem veluk van folyton a problema?

    Ez a "nem az oroszok tehetnek rola" komment pedig kifejezetten hulyen hangzik most, hogy epp lerombolnak egy orszagot, es az olajat/gazt hasznaljak politikai eszkozkent arra, hogy mindenki mas csak hagyja hogy ok rombolhassanak...
  • Sequoyah
    #3
    "minden az elvart modon alakul" meg veletlenul sem azonos azzal, hogy "pontosan az tortenik amit szeretnenek".

    Ha kizuhanok a 20. emeletrol, akkor minden biologiai es fizikai logika szerint az az elvart, hogy meghalok. De ezen logika szerint ebbol az kovetkezne hogy pontosan az tortenik amit szeretnek? Attol hogy szamitunk valami rosszra, az nem jelenti azt hogy szeretnenk azt.
  • kvp
    #2
    A nyugati vezetok es gazdasagi szakertok nyilatkozatai alapjan minden az elvart modon alakul, tehat pontosan az tortenik amit szeretnenek. Csak az atlagemberek aggodnak, hogy akkor mar rajuk nincs is szukseg? A valasz: igen, nincs.
  • Sydra
    #1
    Nem a koronavírus meg az oroszok tehetnek róla, hogy a nyugat elszabotálja a gazdaságát minden eszközzel. Tessék a politikai vezetést hibáztatni mentegetés helyett!