Berta Sándor

Magnézium­hiány is várható?

A chiphiány mellett más problémákkal is meg kell küzdenie a közeljövőben az iparnak.

2021 január óta tart a globális chiphiány, ami messze nem csak az IT-ágazatot érinti, például öbb autógyártó is leállította a szalagjait. A helyzet azóta sem javult, sőt, tavaly decemberben már arról szóltak a hírek, hogy a helyzet normalizálódásáig akár több esztendő is eltelhet.

A chiphiány mellett vagy után magnéziumhiány, illetve komoly működési zavarok is jelentkezhetnek a szállítói láncban. Legalábbis erre számít a logisztikai terület két szakértője, Bernd Martens, az Audi egykori beszerzési vezetője és Dirk Hecht ingolstadti gazdasági professzor. Hecht az álláspontjukat azzal támasztotta alá, hogy jelenleg Kína uralja a világ félvezetőpiacát és a magnézium kitermelésében gyakorlatilag monopolhelyzetben van, hiszen a globális termelés 87 százalékát az ázsiai államban végzik.

Az, hogy az anyagból ilyen jelentős hiány alakult ki, már most is rekordárakat eredményezett, a szállításokban is komoly csúszások történhetnek. A helyzetet stabilizáló politikai-stratégiai intézkedések elmaradtak. A professzor hozzátette, hogy a szituáció nem kizárólag a koronavírus-járvány miatt alakult ki, hanem azért, mert Kína hatékonyan valósítja meg a fő technológiákkal kapcsolatos ötéves tervét.

Martens bírálta azt a jelenlegi gyakorlatot, hogy a nyersanyag-vásárlókat elsősorban a költségek érdeklik. A korábbi menedzser szerint az ellátási nehézségek és a rekordárak aktuális példái vagy a ritkaföldfémekkel kapcsolatban néhány évvel ezelőtt felmerült problémák világosan megmutatták, hogy az eddigi eljárások zsákutcába vezettek. Az európai iparpolitika elhanyagolta, hogy a nyersanyagok bányászatába és a vezető technológiákba (akkumulátorok, félvezetők, távközlés stb.) fektessen be. Ezáltal a kontinens mostanra komoly mértékben függ Kínától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Major #7
    Eddig nagyon kevesen akarták bevállalni azt a környezetszennyezést Kínán kívül, amely a ritkaföldfémek bányászatával jár.
  • inkvisitor #6
    De amennyiben a nyugati államok elkezdenek komolyabban befektetni bányászatba és finomításba, hirtelen megint túlkínálat lesz ritkaföldfémekből a piacokon.
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2022.01.13. 07:36:18
  • kvp #5
    Valojaban nincs semmilyen magneziumhiany. Egyszeruen csak annyi tortenik, hogy Kinaban a banyak a belfoldi piacra, a kinai gyaraknak adjak el a kitermelt nyersaganyot. A gyaraknak pedig prioritizalniuk kell a belfoldi megrendeleseket, igy nem marad exportra. Ez igazabol csak azokat a cegeket erinti, amik nem Kinaban termelnek vagy nincsennek kinai tobbsegi tulajdonban. A kinai munkaspart uzenete egyertelmu, nem szeretnenek nyugati konkurenciat es mivel joreszt nalluk vannak a nyersanyagok (Kinabol es egyre inkabb Afrikabol is), ezert ok donthetik el, hogy melyik nyugati uzem marad meg es melyik zar be. Ami meg idoben hajlando a nyugati tulajdonos eladni a kinai allam egyik cegenek, az valoszinuleg megmaradhat.

    Nem valodi hiany van, hanem gazdasagi verseny es kina mint allamkapitalista rendszer kepes a nemzeti termeleset egyetlen cegkent felhasznalni a globalis piacon monopolhelyzetbe kerulesre. Amint nem marad kinaitol eltero tulajdonu ceg egy-egy teruleten, azonnal meg fog szunni a hiany.
  • Zsoltee_a_bator #4
    Mar ertem Csucse.. a saskak ettek meg a magneziumot!
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2022.01.12. 23:06:13
  • robicarlos6 #3
    Akkor gyorsan felvásárlom a gyógyszertárakból a tablettákat amíg lehet
  • Csucse #2
    Amikor egy régióban felszaporonak a sáskák, sáskajárás indul, mert elfogy az élelmük... mennek felhőben, mennek, amíg bírnak, majd megállnak valahol, zabálnak tarolnak, ott is felzabálnak mindent, majd mennek tovább, de egyre kevesebben, mert sok elhullik közben, egymást is marják és járványok is tizedelik a populációt... a legtöbb éhenhal... pár hét után eltűnnek... soha nem szokott ezen gondolkodni senki,vagy legalábbis kevesen, hogy hová és miért, csak örülnek hogy végre vége...
    A túlszaporodott parazita populációk szükségszerű sorsa,hogy újra és újra kipusztulnak....
  • Palinko #1
    Na most már mi is idegesek leszünk nem csak a magnézium hiányosok.