Berta Sándor

220 millió euró büntetést fizethet a Google Francia­országban

A webes konszernre a piaci pozíciójával való visszaélés miatt szabták ki a bírságot.

A Francia Versenyhivatal (L’Autorité de la Concurrence) bejelentette, hogy 220 millió euró pénzbüntetést kell fizetnie az amerikai óriáscégnek, mert visszaélt az online reklámpiacon betöltött meghatározó pozíciójával. A társaság beleegyezett abba, hogy az automatizált internetes hirdetési üzlete néhány gyakorlatát megváltoztatja.

A hivatal azért szabta ki a bírságot a tengerentúli vállalatra, mert az a saját szolgáltatását előnyben részesítette az online reklámok, azon belül is a hirdetési szerverek területén. A Google nem tagadta az ellene felhozott felvetéseket és késznek mutatkozott a vitatott gyakorlat bizonyos elemeinek a módosítására. A L’Autorité de la Concurrence elfogadta a felajánlott lépéseket.

A hivatal az elvégzett vizsgálata során megállapította, hogy a cég az Ad Manager márkanév alatt kínált technológiáit visszaélésekre használta fel. Az utóbbi tettek különösen azért számítottak súlyosnak, mert a hátrányos helyzetbe hozott szervezetek között voltak sajtószövetségek is, amelyek gazdasági modellje már amúgy is meggyengült az újság-előfizetések számának csökkenése miatt.

Isabelle de Silva, a hivatal elnöke úgy fogalmazott, hogy az alkalmazott algoritmusok a háttérbe szorították a piaci versenyt és lehetővé tették a Google számára nem csupán a piacot uraló pozíciója megtartását, hanem annak kiépítését. A Francia Versenyhivatal legutóbb 2019 decemberében sújtotta 150 millió eurós pénzbírsággal a céget azért, mert visszaélt a piaci pozíciójával azáltal, hogy bizonyos hirdetőkkel szemben tisztességtelen módon járt el. Emellett a Google Ads platformon lévő szabályok is átláthatatlanok és nehezen érthetők. A társaságnak az utóbbiakat és a reklámpiaci ügyfelek fiókjainak zárolásával kapcsolatos eljárásokat egyaránt világosabbá kellett tennie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #1
    A franciák évente végig bírságolják az összes nagy multicéget. Szerintem ebből él a francia költségvetés.