Berta Sándor

Lezárult a Google kontra Oracle per?

Amennyiben az Oracle nem fellebbez az új ítélet ellen, akkor pont kerülhet az ügy végére.

Az Oracle és a Google tíz éve a bíróság előtt küzd azért, hogy megszerezze a Java kódját, amelyet a keresőcég az Androidban alkalmaz. Az Oracle azt állította, hogy a webes konszern jogtalanul használta fel a Java kódját az androidos alkalmazások fejlesztése során, míg a Google azzal érvelt, hogy a kód licencei szabadon felhasználhatók. Legutóbb az Oracle álláspontját fogadta el az ügyet tárgyaló bíróság, de a Google jelezte, hogy kész fellebbezni a döntés ellen az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságánál. Az utóbbi most meghozta az ítéletét, amely a webes társaságnak kedvez.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága most kizárólag az úgynevezett Fair Use cikkely alkalmazásával kapcsolatban hozott döntést és nyitva hagyta azt a kérdést, hogy az alkalmazásprogramozási interfészek (API-k) alapvetően a szerzői jog hatálya alá tartoznak-e vagy sem. A testület az ítéletében ugyanakkor kimondta, hogy az API-k valószínűleg a szerzői jog hatálya alá tartoznak, de egy Fair Use szabályozás keretében a programozók is használhatják azokat anélkül, hogy ezzel kapcsolatban licencmegállapodást kötnének bárkivel is.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága négy igen és három nem szavazat mellett hozta meg a döntését, amelynek indoklásában kiemelésre került, hogy az API-k lemásolását a Google által csak az új felhasználói felület integrálásához szükséges mértékben történt meg azért, hogy a vállalat így segítse a fejlesztők munkáját.

A két fél közötti jogi vita 2010-ben kezdődött, néhány hónappal azután, hogy az Oracle felvásárolta a Sun Microsystems céget. Az eljárás a 37 különböző API Java-kódjának 11 500 sorával kapcsolatban zajlott. A Javát még a Sun fejlesztette ki az 1990-es években és a Google az Android elindítása előtt, 2008-ban tárgyalt a konszernnel egy lehetséges licencszerződés megkötéséről. Később a Google licenc nélkül kezdte el használni a kérdéses Java-API-kat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!