Berta Sándor

Autonóm közlekedés - kooperál a Volkswagen és a Microsoft

A két cég kiterjeszti a meglévő együttműködését.

A Volkswagen által vezetett Car.Software.Org nevű szervezet a Microsofttal közösen épít fel egy felhőkörnyezetre épülő automatikus vezetési platformot (ADP), amely a Microsoft Azure felhő- és adatszolgáltatáson alapul és lehetővé teszi majd az automatizált vezetési élmények még gyorsabb elérését globális szinten. A szakemberek a projekt keretében vezetőket segítő rendszereket és automatizált vezetési funkciókat fognak hatékonyabban kifejleszteni a Volkswagen személygépkocsijaihoz.

A két fél stratégiai partnerség keretében már 2018 óta együtt dolgozik és közösen fejlesztik a Volkswagen Automotive Cloud nevű rendszert, amely a jövőben a gyártó minden digitális és mobilitás-ajánlatát magába foglalja majd. Scott Guthrie, a Microsoft felhőkörnyezetért és mesterséges intelligenciáért felelős ügyvezető alelnöke kifejtette, hogy a mostani program a stratégiai együttműködésük újabb szintje és támogatni akarják, hogy a német konszern egy szoftverorientált mobilitás-szolgáltatóvá alakuljon át. A Microsoft Azure a felhő-, az adat- és a mesterséges intelligencia szolgáltatásaival képessé teszi majd a Volkswagent arra, hogy az ügyfeleknek biztonságos és megbízható automatizált vezetési funkciókat kínálhasson.

A tervek alapján az ADP használatával hónapokról hetekre lehet csökkenteni a fejlesztési időszakokat és még a nagy adatmennyiségeket is hatékonyan lehet kezelni. Mind a két társaság lehetővé akarja tenni a technológiai partnerei számára, hogy eszközöket és szolgáltatásokat fejlesszenek ki, amelyeket azután integrálni lehet a platformba.

A Volkswagennel kapcsolatban már tavaly júniusban kiderült, hogy függetlenítené magát a beszállítóktól és 2024-ben érkezhet az operációs rendszere. Christian Senger, az autógyártó holding IT cége, a Car.Software.Org szervezet vezetője akkor azt mondta, hogy 2025-ig az autóikban lévő szoftverek területén 60 százalékra akarják növelni a saját fejlesztésű programok arányát. Jelenleg ez az arány 10 százalék alatt van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!