Berta Sándor

Komoly állami segítség kell az amerikai chipgyártás fejlesz­téséhez

Az ágazat stratégiai jelentőségű az ország jövője szempontjából.

A Semiconductor Industry Association (SIA) nevű ágazati szövetség anyaga szerint az amerikai félvezetőiparnak 37 milliárd dollár állami segítségre van szüksége ahhoz, hogy felépíthessen az Amerikai Egyesült Államokban egy új chipgyárat és megkapja a kellő kutatási támogatásokat. A dokumentum a The Wall Street Journal birtokába került. Az újság információi szerint az amerikai kormány néhány befolyásos tagja, köztük Wilbur Ross kereskedelmi miniszter és Mike Pompeo külügyminiszter azokat a lehetőségeket vizsgálják, amelyek segíthetnek az ágazat erősítésében.

Ross közölte, hogy a kabinet mindent elkövet azért, hogy az USA egy biztonságos, élő és nemzetközi viszonylatban versenyképes csúcstechnikájú ökorendszerrel rendelkezzen, amelyet a hazai chipgyártás is támogat. Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője mindezt azzal egészítette ki, hogy az állam szorosan együtt dolgozik az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusával és a gazdasági élet szereplőivel azért, hogy biztosítsa a félvezetőipar jövőjét az USA-ban.

Republikánus és demokrata szenátorok azt javasolták, hogy a technológiai kiadások növekedése miatt 110 milliárd dollárral kellene támogatni az ipart és ezen belül a félvezető-kutatást. Az elképzelést támogató csoportot Chuck Schumer szenátor, a demokraták frakcióvezetője és Todd Young republikánus szenátor vezeti, míg Tom Cotton republikánus szenátor összeállított egy törvénytervezetet, amely a SIA néhány javaslatát tükrözi. A politikus azt nyilatkozta, hogy a fejlett mikroelektronika meghatározó jelentőségű az Amerikai Egyesült Államok jövőbeli technológiai vezető szerepe miatt és a Kínai Kommunista Párt számára nem tehetik lehetővé, hogy ellenőrizze ezt a kritikus fontosságú szállítóláncot.

A SIA becslései alapján Kína 2030-ig előreláthatóan megkétszerezi majd a chipgyártási kapacitásait, amely így el fogja érni a 28 százalékot. Ezzel szemben az USA határain belül csak a különböző chipek 12 százaléka készül. Az Amerikai Egyesült Államok mindenképpen változtatna ezen, mert nem akar kiszolgáltatott lenni a külföldi gyártóknak. A Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) Trump nyomására bejelentette, hogy a tengerentúlon felépít egy üzemet, amely 2024-től fog működni. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a gyár nem lesz túlzottan nagy, havonta csak kereken 20 000 szilíciumostyát készít majd és 1600 dolgozója lesz. Ezáltal csak ötödakkora lesz, mint egy tajvani létesítmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #15
    Zéró esélye van annak, hogy a TSMC kínai (népköztársasági) kézre kerüljön. Előbb le kellene folynia a harmadik világháborúnak.
    Ezért kár is úgy beszélni, mintha ez már megtörtént tény volna.

    De ha a kontinentális Kína neadjisten(!) megindulna haderővel, akkor a tajvani TSMC gyárat meg kell semmisíteni. Erre az esetre készülnek fel a cikk szerint.

    A kínai termékek nagy része függ a TSMC-től, miért fojtanák meg a gyártást? Fáj a bal lábam, akkor levágom a jobbat?
  • UUUU #14
    Megegyszer. A TSMC is kinai, csak nem a Kinai nepkoztarsasag, hanem a Kinai koztarsasag.
    Az mas kerdes, hogy az USAnak koszonhetnek sok mindent, mert kulonben a kinai nepkoztarsasag mar reg visszacsatolta volna magahoz.

    De viszont van egy fontos kerdes is, ami a jovobeli termeleset a TSMCnek befolyasolo tenyezoje, megpedig az, hogy Tajvanon, mar szinte minden termeszeti kincset kiaknaztak es a gyartas kizarolag csak kulfoldi nyersanyagbol tudjak majd megvalositani. A kozelukben pedig keves olyan orszag van, aki minimalis szallitasi koltseggel tudna ezt szamukra biztositani. A kinai nepkoztarsasag igy is megtudja fojtani a gyartast, ha akarja, vagy megnovelheti ezzel a TMSC chip eloallitasi koltseget.


    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.06.06. 11:28:44
  • intl #13
    ameddig a part ugy gondolja.
  • M2 #12
    Mészáros cégeit folyamatosan "mentik" milliárdokkal, mégse látok sehol kéksisakosokat. Már kiléptünk az EU-ból?
  • M2 #11
    "lassan csak kina fog modern aramkoroket gyartani"

    A TSMC még mindig tajvani vállalat, nem kínai. Nagyrészt amerikai tulajdonban.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2020.06.05. 22:15:50
  • intl #10
    igy igy. allami beszallas kell, mert a part illetve 1.3mrd ember erofarrasaval egy vallalat sem tud versenyezni,
    de a delikvensek kozott valodi versenynek kell lennie!
    ezzel egyebkent az emberiseg jol jar.

    szal lesz mit megvitatni a G7 plusz oroszoknak del koreanak ausztralianak. es megint europa fogja legjobban kiszopni, mert lottek a bmw, audi, vw, merci kinai piacanak, fb google amazon ugye bennt sincs kinaban nincs veszteseguk.
  • Montar #9
    Kínával csak úgy lehet felvenni a versenyt, ha a Kínán kívüli világban mindenki átgondolja az állami támogatások formáját. Hiszen Kínában, ha a központi vezetés eldönti, hogy globálisan mely ágazatokban akarja megvetni a lábát, oda ömlik az állami forrás. Van is eredménye! Tehát az nem lehet kérdés, hogy állami pénzekre szükség van. Szerintem csupán a konstrukció formáját kell jól megtalálni, ahol az állami preferencia és forrás mindenki számára a legelfogadhatóbb formában találkozik a magánszféra ambícióival. Ahol közpénz nem a politika kegyeltjeinél köt ki mindennapi használati tárgyakban, ingatlanokban testet öltve ( lásd kis hazánkat), hanem valóban versenyképes termelést, terméket támogat. Tehát csak ezen konstrukció a kérdés, egyébként állami pénzek nélkül számolhatjuk a napjainkat.
  • mumoka 2012 #8
    pontosan de ez még lesz rosszabb is kinát sem kell félteni szerintem.
  • bdzsana #7
    EU-n belül nem hallottál még olyat, hogy ágazatokat támogatnak vagy mi? Ne csúsztassunk már...
    EU-n belül,sőt Magyarországon belül is vannak külön támogatások mezőgazdaságra, kkv-re, idegenforgalomra nagyon sok területre. Vannak támogatások egészen specifikus területekre is. Az EU-nak semmilyen szabályzata nem tiltja.
    Azt persze tiltja, ha az állam kiválasztana egy privát céget és elkezdené önteni a pénzt bele, de ezt tiltja a világ nagy része is.
  • Csatabika #6
    Nincs ezen mit csodálkozni.
    Minden ország amit többé kevésbé épeszű vezetők irányítanak, védi a stratégiai ágazatait.
    A hadsereg csúcstechnika nélkül egy félkarú óriás.
    A csúcstechnika korszerű chipek nélkül meg nincs,