Berta Sándor

Amerikai chipgyártót vásárolhat a Tsinghua

A kínaiak nagyon terjeszkednek az elektronikai iparban, a konszern a világ harmadik legnagyobb chipgyártójává válna.

Ambíciózus tervet fogalmazott meg a Tsinghua Unigroup Ltd., amely kereken 300 milliárd jüant, vagyis átszámítva 47 milliárd dollárt akar befektetni azért, hogy a világ harmadik legnagyobb chipgyártója lehessen. Amennyiben mindezt sikerül megvalósítani, úgy a társaság megelőzheti az amerikai Qualcommot is. (A Qualcomm jelenleg a harmadik legnagyobb chipgyártónak számít a világon, csak a Samsung Electronics és az Intel előzi meg.)

A Tsinghua jelenleg is tárgyalásokat folytat egy amerikai gyártóval, amely aktív szereplője a félvezetőpiacnak - mindezt elismerte Zhao Weiguo, a cég első embere. A lehetséges tranzakció november végéig valósulhat meg és az elsődleges cél nem a többségi tulajdon megszerzése lesz, de a menedzser további részleteket nem árult el. Zhao Weiguo egyúttal bejelentette azt is, hogy egy memóriachip-gyártóval tárgyalnak arról, hogy egy új üzemet építsen fel Kínában.

Kína jelenleg több félvezetőt importál, mint nyersolajat. Az állam által alapított Tsinghua két éve hajt végre felvásárlásokat és eddig átszámítva több mint 9,4 milliárd dollárt költött ilyen célokra, többek között részesedést szerzett a Western Digitalban és a tajvani Powertech Technology cégben. Zhao Weiguo szerint a következő öt esztendő lesz a kulcs. A legnagyobb kínai chipfejlesztő nyáron tett ajánlatot tett a Micronra, a Tsinghua több mint 23 milliárd dollárt fizetett volna az amerikai flashmemória- és DRAM-gyártóért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!