15
  • M2 #15
    Zéró esélye van annak, hogy a TSMC kínai (népköztársasági) kézre kerüljön. Előbb le kellene folynia a harmadik világháborúnak.
    Ezért kár is úgy beszélni, mintha ez már megtörtént tény volna.

    De ha a kontinentális Kína neadjisten(!) megindulna haderővel, akkor a tajvani TSMC gyárat meg kell semmisíteni. Erre az esetre készülnek fel a cikk szerint.

    A kínai termékek nagy része függ a TSMC-től, miért fojtanák meg a gyártást? Fáj a bal lábam, akkor levágom a jobbat?
  • UUUU
    #14
    Megegyszer. A TSMC is kinai, csak nem a Kinai nepkoztarsasag, hanem a Kinai koztarsasag.
    Az mas kerdes, hogy az USAnak koszonhetnek sok mindent, mert kulonben a kinai nepkoztarsasag mar reg visszacsatolta volna magahoz.

    De viszont van egy fontos kerdes is, ami a jovobeli termeleset a TSMCnek befolyasolo tenyezoje, megpedig az, hogy Tajvanon, mar szinte minden termeszeti kincset kiaknaztak es a gyartas kizarolag csak kulfoldi nyersanyagbol tudjak majd megvalositani. A kozelukben pedig keves olyan orszag van, aki minimalis szallitasi koltseggel tudna ezt szamukra biztositani. A kinai nepkoztarsasag igy is megtudja fojtani a gyartast, ha akarja, vagy megnovelheti ezzel a TMSC chip eloallitasi koltseget.


    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2020.06.06. 11:28:44
  • intl #13
    ameddig a part ugy gondolja.
  • M2 #12
    Mészáros cégeit folyamatosan "mentik" milliárdokkal, mégse látok sehol kéksisakosokat. Már kiléptünk az EU-ból?
  • M2 #11
    "lassan csak kina fog modern aramkoroket gyartani"

    A TSMC még mindig tajvani vállalat, nem kínai. Nagyrészt amerikai tulajdonban.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2020.06.05. 22:15:50
  • intl #10
    igy igy. allami beszallas kell, mert a part illetve 1.3mrd ember erofarrasaval egy vallalat sem tud versenyezni,
    de a delikvensek kozott valodi versenynek kell lennie!
    ezzel egyebkent az emberiseg jol jar.

    szal lesz mit megvitatni a G7 plusz oroszoknak del koreanak ausztralianak. es megint europa fogja legjobban kiszopni, mert lottek a bmw, audi, vw, merci kinai piacanak, fb google amazon ugye bennt sincs kinaban nincs veszteseguk.
  • Montar
    #9
    Kínával csak úgy lehet felvenni a versenyt, ha a Kínán kívüli világban mindenki átgondolja az állami támogatások formáját. Hiszen Kínában, ha a központi vezetés eldönti, hogy globálisan mely ágazatokban akarja megvetni a lábát, oda ömlik az állami forrás. Van is eredménye! Tehát az nem lehet kérdés, hogy állami pénzekre szükség van. Szerintem csupán a konstrukció formáját kell jól megtalálni, ahol az állami preferencia és forrás mindenki számára a legelfogadhatóbb formában találkozik a magánszféra ambícióival. Ahol közpénz nem a politika kegyeltjeinél köt ki mindennapi használati tárgyakban, ingatlanokban testet öltve ( lásd kis hazánkat), hanem valóban versenyképes termelést, terméket támogat. Tehát csak ezen konstrukció a kérdés, egyébként állami pénzek nélkül számolhatjuk a napjainkat.
  • mumoka 2012
    #8
    pontosan de ez még lesz rosszabb is kinát sem kell félteni szerintem.
  • bdzsana
    #7
    EU-n belül nem hallottál még olyat, hogy ágazatokat támogatnak vagy mi? Ne csúsztassunk már...
    EU-n belül,sőt Magyarországon belül is vannak külön támogatások mezőgazdaságra, kkv-re, idegenforgalomra nagyon sok területre. Vannak támogatások egészen specifikus területekre is. Az EU-nak semmilyen szabályzata nem tiltja.
    Azt persze tiltja, ha az állam kiválasztana egy privát céget és elkezdené önteni a pénzt bele, de ezt tiltja a világ nagy része is.
  • Csatabika
    #6
    Nincs ezen mit csodálkozni.
    Minden ország amit többé kevésbé épeszű vezetők irányítanak, védi a stratégiai ágazatait.
    A hadsereg csúcstechnika nélkül egy félkarú óriás.
    A csúcstechnika korszerű chipek nélkül meg nincs,
  • SANTANTICA #5
    ilyesmit lehet? hogy az állam megment egy ágazatot? nálunk ez Eu beküldi a kéksisakosokat meg kötelezztségi béa béa béa van
  • kvp
    #4
    Rajtottek, hogy ha ok nem adnak licenszeket es gyartasi jogot a kinaiaknak, akkor ok meg nem fognak legyartott aramkoroket kapni, mert a kinaiak nem tudjak oket legyartani. Amit meg igen, abban minimum lesz par aramkori szintu backdoor.

    Az allami tamogatas pedig sajnos kb. olyan lesz mint amikor a japan allam felepitett egy teljes LCD gyarat a 3 legnagyobb japan gyartonak aztan a minimalis mukodesi ido utan a cegek azonnal eladtak az egeszet es kiszalltak. Ha magantokebol nem eri meg, akkor allami tamogatassal is csak addig eri meg, amig az allam fizet mindent. Szoval az USA bajban van, lassan csak kina fog modern aramkoroket gyartani.
  • bdzsana
    #3
    Bár lehet igazatok van, de semmi konkrétum nem hangzott el. Az állami támogatás nem minden formájával van baj. Minden országban támogatják a hazai cégeket, Magyarországon is például pályázatok formájában. Fejlesztési pályázatok, bértámogatás stb. Külön pályázatok vannak KKV-ra mezőgazdaságra stb.

    Az viszont egy másik dolog, hogy mondjuk az állam egy privát cégnek egy az egyben kifizeti az adósságait.

    Azt a fenti cikkből nem tudtuk meg hogy melyik támogatási formát fog használni az USA.
  • Agyturbinikusz
    #2
    Hat pont ezt akartam mondani, mert a szemet franciak, kisegítették az Airbus-t ezert bűntette őket az igazságos USA, most ugyan ezt csinálja az USA, de senkinek egy szava sincs ellene. Stronger K9 having Sex
  • intl #1
    de hat a szabad piac!!!!!!