Berta Sándor

Washington nyomást gyakorolt a TSMC-re

A tajvani chipgyártó meghatározó szerepet tölt be a piacon, az amerikai kormány viszont a növekvő kínai befolyástól félti.

A Nikkei Asian Review cikkében kiemelte, hogy Washington egyre nagyobb nyomást gyakorol a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) cégre azért, hogy az Amerikai Egyesült Államokban is nyisson meg legalább egy gyárat. Ugyan a vállalat hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs konkrét terve egyesült államokbeli üzem megvásárlására vagy egy új létesítmény felépítésére és megnyitására, ettől még a nyomásgyakorlás folyamatosan tapasztalható.

Az USA leginkább attól tart, hogy Kína komoly befolyást szerezhet a társaságban, amely számos aktuális amerikai katonai projekt, többek között az F-35 Lightning II vadászbombázó repülőgép-program és számos műholdprojekt beszállítója. Igaz, a TSMC nem közvetlen partner, hanem a chipeket például a Xilinx számára készíti el, amely azután továbbküldi azokat az amerikai fegyveres erőknek.

A Computerbase rámutatott arra, hogy a tengerentúli aggodalmak részben érthetők és jogosak, hiszen amíg korábban az IBM garanciát jelentett a helyi gyártású chipekre és arra, hogy csak ilyen alkatrészek kerültek a nemzetbiztonsági szempontból fontos rendszerekbe, addig a társaság ágazatból való távozása után megváltozott a helyzet. Immár az IBM is a TSMC gyáraiból rendeli meg a chipeket, mert a részben az USA-ban üzemeket működtető Globalfoundries csak korlátozottan tudja teljesíteni az amerikai ügyfelek igényeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #3
  Valójában ennél korábban kezdődött az USA és Kína szövetsége. A 70-es években, amikor Kína és USA szövetséget kötött (melynek célja USA részéről a szovjetunió izolálása volt). Az USA komoly gazdasági segítséget nyújtott Kínának, eltöröltette a vele szemben fennálló kereskedelmi embargókat, stb. Kína emiatt olyan erősen fejlődött, hogy a népesség a szovjetunió összeomlásakor gyakorlatilag le volt kenyerezve, ezért maradt hatalmon a párt a mai napig.
  Persze mindenki ismeri a Tienenman téri eseményeket, meg látta a csávót, aki odaállt a tankhadoszlop elé, de az igazi kérdés, hogy egy tízmilliós városban miért csak ennyien tüntettek? Azért, mert fejlődött a gazdaság, az emberek nem voltak érdekeltek egy rendszer váltásban.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.01.20. 20:20:04
 • intl #2
  az ASML europai, itt az ideje itt is felhuzni plusz gyarakat.
  Utoljára szerkesztette: intl, 2020.01.20. 17:52:17
 • nlght #1
  A 90-es években kellett volna gondolkodni mielőtt minden gyártást kiszerveztek Kínába és Tajvanra, akkor Kína még mindig kb. vietnami szinten lenne gazdaságilag és katonailag sem fenyegetné a térséget, mert nem lenne miből.