Berta Sándor

15 milliárd dollárért épít chipgyárat a Samsung

A dél-koreai társaság nem aprózta el a legújabb beruházását.

A társaság 14,7 milliárd dollárból hozza létre a legújabb chipgyártó üzemét Dél-Koreában, ez rekordösszegnek számít. A 790 000 négyzetméter alapterületű létesítményt a Szöultól 70 kilométerre délre található Pyeongtaekben építik fel, az építkezést 2015 első felében kezdik majd el. Az új gyárban 2017-től készülhetnek el az első chipek és a tervek alapján az üzem 150 000 embernek ad majd munkát. Az óriáscég azt ugyanakkor nem közölte, hogy Pyeongtaekben pontosan milyen chipeket - processzorokat vagy memóriákat - fog gyártani.

Kwon Oh-hyun, a Samsung Electronics vezérigazgatója és alelnöke kijelentette, hogy a befektetés meghatározó befolyást fog gyakorolni a Samsung jövőbeli félvezető-üzletére. Az új gyár biztosíthatja a növekvő megrendelések teljesítését. Kim Ki-nam, a Samsung Electronics félvezető-részlegének elnöke október elején bejelentette, hogy a Globalfoundries céggel együtt ők szállítják az Apple következő generációs chipjeit, amelyek támogatják majd a legújabb technológiákat.

A Reuters rámutatott, hogy a Samsung okostelefon-üzletágát a prémium szegmens felől az Apple, az alsókategóriás megoldásokat pedig a Lenovo támadja erősen, nyeresége fél éve esik. A cég reményei szerint a chipeladásokkal pótolhatják ezt ki, amihez szükség van a gyártókapacitás emelésére. Elemzők szerint idén ősszel három év óta először több profitjuk fog származni a félvezetőkből, mint a mobilokból. A hír különösen azért érdekes, mert júliusban kiszivárgott, hogy újra a Samsung lehet az Apple chipszállítója. A kaliforniai társaság a partnere ugyanis most még a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), de az együttműködés a következő esztendő második felére véget is érhet. A jövőben a 14 nanométeres gyártási eljárással készített chipeket már a Samsung szállíthatja az Apple és a Qualcomm számára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!