JohnnyCage

Továbbra is hiba rejtőzik a Pentium 4-ben

Az Intel Pentium 4 processzorának a megjelenését ugyan ez a hiba egyszer már eltolta egy hónappal. A hiba azóta is a processzorban, pontosabban a hozzávaló chipsetben van, de mivel csupán apró bakiról van szó, ezért a processzor használhatóságát nem befolyásolja.

A Pentium 4-hez való chipsetben megbúvó kisebb rendellenesség a teljesítményre van kedvezőtlen hatással, abban az esetben, ha a processzor bizonyos videó, vagy grafikai adattal végez számításokat, és ehhez a PCI sínt is használatba veszi, mondja az Intel. Amennyiben a gépben két videókártya található, a PCI sínre csatlakoztatott videókártya képében hibák is jelentkezhetnek.

A chipset hibáját a cég a Pentium 4 tervezett kiadása előtt néhány nappal fedezte csak fel, és emiatt lett a megjelenés október 30.-ról november 20.-ára tolva. A cég a három hetes késés ideje alatt részletesen megvizsgálta a hibát, de kijavítani nem sikerült. Később a vezetők úgy döntöttek, hogy mivel a probléma csak nagyon speciális esetekben jöhet elő, a processzor kiadását nem halasztják tovább miatta, mondta Howard High, a cég szóvivője.

Az Intel ehelyett még a kiadás előtt értesítette a gyártókat, és konzultált azokkal, hogy a hiba ne okozhasson működési rendellenességet. A hibamentes chipsetek az Intel szerint hamarosan elkészülnek.

A nagyobb gyártókkal közösen, mint a Compaq, a Dell és az IBM, az Intelnek sikerült elérnie, hogy a probléma ne gördítsen akadályt azok elé sem, akik P4-es rendszerüket két monitorral szeretnék használni. Az említett gyártók ezért a Matrox G450-es videókártyáját építik azokba a rendszerekbe, amelyek a két monitort támogatják. A Matrox G450 képes két monitor egyidejű kezelésére, és mivel a probléma csak két külön videókártya esetén kerül felszínre, a Matrox G450 megkerüli azt.

Dean McCarron, a Mercury Research elemzője szerint "Ez egy rendkívül apró hiba. Tulajdonképpen minden chipset tartalmaz ehhez fogható parányi hibákat."

Az Intel mindenesetre azt javasolja, hogy amíg a javított chipset forgalomba nem kerül, a gyártók inkább ne kínáljanak duálmonitoros rendszereket P4-gyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!