Mortimer

Megérkezett az Intel Pentium 4!

Az Intel hétfőn bemutatta gyors Intel Pentium 4-es processzorát. Mind az Intel, mind a vásárlók számára mérföldkő ez az esemény, hiszen a cég az 1995-ben bemutatott Pentium Pro architektúra óta most először jelentkezik egy új struktúrával, már ami a processzorokat illeti.


Az új Pentium 4 egyelőre 1.5 és 1.4 gigahertzen üzemel. A processzort természetesen úgy fejlesztették ki, hogy a jövőben nagyobb sebességet, teljesítményt is el tudjon érni. Az elemzők szerint az új chip körülbelül öt év alatt akár elérheti a 10 GHz-ces sebességet is, így körülbelül tízszer lesz gyorsabb, mint a legújabb Pentium III.

Az új processzort már az Internet fényében fejlesztették ki, ezrét sokkal jobb grafikus, video, és multimédiás teljesítményt nyújt, mind elődje. Az Intel-től származó hivatalos árinformáció szerint a processzor 1.5 GHz-ces változata 819 dollárba, az 1.4 GHz-ces változata 644 dollárba kerül. (Ezres kiszerelésben!)

A processzor nagy előrelépést tanúsít a Pentium III-ban használt technológiával szemben. Komoly újítás a 400 MHz-ces busz. Jelenleg 133 Megahertzen működik a Pentium III processzor buszrendszere. A busz szállítja az adatokat a memória és a központi egység között, ezért hát a nagyobb buszsebesség jobb grafikus, 3D, video, és audio teljesítményt nyújt.

Az új processzor 42 millió tranzisztort tartalmaz, 50 százalékkal többet, mint a Pentium III, s ez fizikai méretein is meglátszik: a Pentium 4 elődjénél kétszer nagyobb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!