Berta Sándor

A szabadalmak területén is gondot okoz a Brexit

A folyamatnak komoly hosszú távú hatásai lehetnek, elsősorban azért, mert a szigetország nem igazán törekszik kompromisszumokra.

Bár Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése jogilag már biztos, a következmények még beláthatatlanok. A szigetország számos területen akar függetlenné válni a kontinenstől és az egyik ilyen terület a szabadalmi piac lehet. Egy ideje számos európai állam azon dolgozik, hogy létrehozzon egy összeurópai szabadalmi bíróságot. A Unified Patent Court (UPC) az EU-hoz sem kötődne. A brit kormánytól ugyanakkor kiszivárgott, hogy az kilépne a programból - erről számolt be számos forrásra hivatkozva a The Register.

A brit kabinet egyik tagja azt nyilatkozta, hogy aligha lehet egy immár független nemzet törekvése az, hogy egy olyan bíróságban töltsön be szerepet, amelynek az alapját az európai uniós jog jelenti. A szabadalmi joggal foglalkozó helyi jogászok ugyanakkor egyáltalán nem értenek egyet a kormányzati állásponttal és úgy összegezték a véleményüket, hogy a kérdésben sokkal inkább az ideológiáé a főszerep, mint az értelemé.

A UPC-ből való kiválás egyik következménye lenne például, hogy nem London lesz az új bíróság székhelye, eddig ugyanis ez volt a terv. Emellett természetesen a műszaki innovációk is nehezebbé válnának a szigetországban. Mindez, ötvözve azzal, hogy a brit gazdaság az Európai Unióból való kilépés miatt már így komoly kihívások előtt áll, egy további akadályt jelentene, amely különösen a technológiai vállalkozások számára jelentene komoly problémát. A Theresa May által vezetett korábbi kabinet még azt közölte, hogy Nagy-Britannia mindenképpen a UPC része marad, de a Boris Johnson által vezetett új kormány esetében ugyanakkor nem lehet tudni, hogy miként akarja meg- vagy átszervezni a brit szabadalmi rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    "Az EU fejlesztési és kutatási alapjai, ösztöndíjai, ezekhez a britek nemigen fognak hozzáférni. "
    Miért kellene a briteknek EU-s ösztöndíj, meg fejlesztés? A japánhoz sem férnek hozzá, mégis megvannak nélküle, ráadásul az EU-s fejlesztésekben ők nettó befizetők (mindenki, de ez mást téma), fejleszthetik mostantól egyedül, saját magukat és valószínűleg több forrásból tudják megtenni ugyanezt. Ráadásul nem lesznek bezárkózva, hiszen a brit Nemzetközösség országaival eddig is szorosabb (és talán jóbarátibb) volt a viszony, mint az EU-val.

    Oké, az angolok a csalárd történelmi szerepük miatt megérdemelnének egy nagy pofáraesést, míg a skótok és az írek a tőlük való függetlenséget végre, de ettől még az EU-nál rosszabb államszerveződés nem igazán létezik.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2020.03.11. 11:34:25
  • ostoros #10
    Miért is raknának vámot arra, amire szükségük van olcsón? Nem így működnek a vámrendszerek.
    Arra szoktak vámot rakni, amit ki akarnak szorítani a hazai piacról.

    A nyugdíjasokkal kapcsolatban egy szó nem igaz az egészből... Ukrajna sem EU tag, aztán aki itt dolgozott az kapja a magyar nyugdíjat, bár már hazament.

    A skótok viszont megérdemelnék a függetlenséget, sok sikert is kívánok nekik.

    Meg az íreknek is...
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.03.10. 17:41:28
  • Cyberdog #9
    Nem valószínű... Az EU fejlesztési és kutatási alapjai, ösztöndíjai, ezekhez a britek nemigen fognak hozzáférni. Nem lesz innováció, nem lesz fejlesztés. A vámok bevezetésével a nyersanyagárak a duplájára emelkednek, amit a brit vállalkozások már nemigazán tudnak megfizetni. A brit élelmiszeripari áruk értékesítése 2%-s volt az EU-ban, míg az EK-ba, az élelmiszerek 80%-t az EU-ból importálták.

    Az építőiparban a foglalkoztatottak közel 85-90%-a volt külföldi, nem brit állampolgár, ebből kb 70% EU-s állampolgár. Azt ígérték a brit politikusok, hogy nem lesz gond az átmenettel, nem kell senkinek sem félni, aki már életvitelszerűen él a királyságban és dolgozik. De ez közel sincs így, olyanokat is fenyeget a kitoloncolás veszélye, akik már 40-50-s évek óta tartózkodnak brit területen.

    Az EU-ban élő angolok is aggódhatnak, mert van köztük nyugdíjas szép számmal, meg dolgozó is. A nyugdíjasok sok esetben azon ország nyugdíjrendszerében voltak regisztrálva, ahol tartózkodtak. mivel EU-s tagállam volt az EK, ezt meglehetett tenni. De mivel ez most már nincs így veszélybe kerültek a brit - EU-ban élő - nyugdíjasok. A dolgozók szintúgy, mivel nekik meg ezeregyféle dokumentumot be kell szerezniük, hogy tovább dolgozhassanak. Teljes a zűrzavar a briteknél.

    S még nem esett szó a skótokról akiket meg London félvállról vesz. Boris Johnson annyit reagált a skótok IndyRef2-jére, hogy nem foglalkozom ilyen hülyeségekkel. Ha Sturgeon skót miniszterelnök asszony és pártja átviszi a törvényjavaslatot a skót parlamenten amivel törvényes felhatalmazást kap a Függetlenségi népszavazás megszervezésére, akkor Londonra sötét órák fognak ráköszönteni. S keresztül fogja vinni. Az IndyRef 1-t épphogy csak megúszta London 49-51%-l. Csakhogy a skótok dühösek, nem is kicsit és most már azok is akik eddig a skót függetlenség ellen szavaztak, mivel többségük viszont nagyon is EU patrióta.
    Ha az a tét, hogy a Skócia függetlenségével vissza tudnak lépni az EU-ba, akkor megfogják tenni. S már egy-két EU-s vezető is tett olyan kijelentést, ha Skócia függetlené akar válni és EU tag akar lenni, akkor az EU szívesen fogadja őket.

    Skócia a Brit királyság gazdasági csodája volt az elmúlt 20-30 évben, az EU-s forrásoknak köszönhetően. A királyság legdinamikusabban fejlődő régiójává vált. A munkanélküliség szintje jóval a a brit átlag alatt volt.

    Észak-Írország is hasonlóan dinamikussá vált a polgárháborút lezáró békeszerződések után. Az EU-s források jelentősen stabilizálták a régiót. Aminek most szintén vége.

    Az elmúlt 1 évben, már több pokolgépes merénylet is volt ismét. A katolikusok és a protestánsok közti feszültség még jelenleg is növekszik. Több Észak-Ír határ menti városban tüntetések voltak a határok visszaállítása ellen. Amennyiben visszaállítják a határzárakat az Észak-Ír és Írországi területek között, az az Észak-Ír békeszerződések egyértelmű felrúgásaként értelmezhető az észak-írek számára, amiért London a felelős.

    Úgyhogy nagyon súlyos gondok lesznek még ott.
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2020.03.10. 16:14:18
  • felemelő #8
    Majd átveszik az amcsi módszert.
    Báki bármilyen sületlenséget szabadalmaztat és majd pereskednek később.... igaz az EU piacra ezzel meg nem mehet britt termék.... de lehet nem is lesz olyan.
  • szivar #7
    Ezt nagyon szépen megfogalmaztad.

    Usákiában például még DNS szekvenciákat is le akartak szabadalmaztatni. De ne menjünk ennyire messzire. Még az átkosban, az egyik pék kitalálta a 'házi kenyér' elnevezését, gyártástechnológiáját. A vezérigazgató leszabadalmaztatta az elnevezést és a technológiát is. Vajon kinek volt jelentős mértékű anyagi haszna belőle? Annak, aki feltalálta és utána csinálhatta is, vagy annak, aki leszabadalmaztatta? [hipotetikus kérdés volt]

    Bukóciában is ha valaki feltalál valamit, akkor a szabadalmi védelem az őt alkalmazó egyetem, vagy vállalat tulajdona lesz.
  • ostoros #6
    Amit leírtál, az jelentős részben a saját rendszerünk propagandája. Egy csomó autoriter rendszerben voltak amúgy független bíróságok a történelem során.
  • Cyberdog #5
    Minden téren független legyen. Senki ne álljon a törvény felett. Senki nem állhat a törvény felett. Mindenki elszámoltatható legyen kivétel nélkül. Az, hogy születnek hibás bírói döntések Ez nem a független bíróság intézményének a hibája. A nehéz időkben is ragaszkodni kell ezen elvekhez, mert ez az egyik ami megkülönbözteti a demokráciát a diktatúrától. A független bíróság a demokrácia egyik alappillére. A demokrácia sem tökéletes. De az összes politikai berendezkedés közül ez a legjobb.

    Az autoriter rendszerek, korrupcióval, csalással, hazugságokkal, megfélemlítéssel és gyűlölettel uralkodnak.
    Külső és belső ellenségeket kreálnak. Autoritarizmus, Autokrácia, Teokrácia, Egyikben sem akarok élni... s szerintem Te sem szeretnél.
  • Tetsuo #4
    A "független" bíróságok áldását ma is tapasztaljuk. Sajnos ez leginkább azt jelenti, hogy a valóságtól és igazságosságtól független.
    Egy bíróság képviselje csak az adott ország igazságszolgáltatását és ne attól, hanem a külföldi befolyástól legyen független.
    A britek nagyon jól csinálják, legalábbis ezt a részét az adott politikának, persze ott sem a britek érdekképviselete a cél, de ez hosszú téma.
  • Sydra #3
    Nem baj az hogy "lenyúlják". A szabadalmi jog túlkompenzálása valaminek, amivel amúgy is előnyre tettél szert. Másrészt a szabadalom betartatásához neked kell erőszakot kezdeményezned olyannal szemben, akivel semmilyen szerződéses viszonyban nem állsz és fizikailag nem ártott neked, vagyis ez erkölcstelen. Harmadrészt kismillió modern megoldás és finanszírozási modell létezik a szabadalmi probléma megkerülésére teljesen önkéntes alapon.
    Ott ahol nincs vagy gyengén érvényesül a szabadalmi jog ott az történik, hogy a gyártók iteratívan átveszik és tovább fejlesztik egymás ötleteit. (Mert ugye nem csak a te ötleteidet veszik át, te is átveheted mindenki más ötleteit és ez óriási lehetőség.) Mindig akinek egy kicsit jobb terméke van az átmenetileg előnyt élvez a piacon. Egyébként egy komoly újítást nem is olyan könnyű lenyúlni, mert sokszor több év hátrányban vagy mire a gyártási technológiákkal felzárkózol olyanhoz, akinek már kint van a terméke a piacon. A modern gazdaság meg erősen a specializációra épül, ami megint csak bekorlátozza, hogy mennyi mindent tudsz "lenyúlni".
    Nézz meg pár videót arról, hogy a szabadalmi jog miért a multik terepasztala és hogyan lehetetleníti el az egyszerű feltalálókat, akiknek csak hátránya származik az egészből! Szóval a szabadalmi jog pont az ellenkezőjét éri el annak, mint amire kitalálták.
    A szabadalmi jog a jelen formájában semmi más, mint az államtól vásárolt monopólium jog egy adott termék piacán. Az államilag kikényszerített monopóliumokat meg ugye nem szeretjük, mert így nincs verseny a piacon, sem igény a fejlődésre.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.03.06. 12:29:31
  • Cyberdog #2
    Szerintem meg pont, hogy könnyebb lenyúlni a szabadalmakat a széttagoltsággal. Bármilyen peres ügynél, hogyan várhatja el a feltaláló, az igazságos ítélethozatalt a bíróságtól, ha az nem megbízható, mert nincsenek biztosítva bíróságok függetlensége, egy megbízhatatlan kormányzat alatt?
    Van olyan kutató akit az EU-s szabadalmi jog mentett meg.
    Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2020.03.06. 12:02:09