Gyurkity Péter

Hadrendbe állt a kínai lopakodó

Az ötödik generációs gép orosz riválisát követi a sorban, egyelőre kis példányszámban.

A kínai és orosz lopakodók sorsáról, az eddigi fejleményekről folyamatosan beszámoltunk, legutóbb például arról írtunk, hogy a J-20 megkapta saját hajtóművét, az orosz vadászgép pedig hivatalosan is hadrendbe állt. A jelek szerint a kínai típus is valóban kikerült az alakulatokhoz, míg az északi szomszéd esetében a sorozatgyártás beindulásáról számoltak be.

A kínai illetékesek már tavaly jelezték, hogy a meglévő példányokat az elsővonalbeli alakulatok vették át, erről azonban konkrét bizonyítékunk nem volt. A napokban megjelent egy kisebb fotó, amelyen már egy, 6-ossal kezdődő sorozatszámmal látható gép jelenik meg, ez pedig egyes források szerint igazolja, hogy a lopakodó vadász valóban hadrendbe lépett. A tervek szerint egy októberi bemutatón láthatja majd a nagyközönség élőben az új gépet, amely azonban a nyugati szakértők szerint még mindig nélkülözi a véglegesnek szánt hajtóművet, így további fejlesztések esedékesek, ezekre az elkövetkező években kerül majd sor.

Hasonlóképpen értékelik a korábban PAK-FA, mostanában pedig Szu-57 néven emlegetett orosz fejlesztést, amelynek sorozatgyártása a TASSZ jelentése szerint most indult be. A Sukhoi Aircraft az év végéig szállítaná le az első példányt, jelen pillanatban összesen 76 ötödik generációs vadász leszállításáról van szerződésük, bár a folyamat meglehetősen elnyújtott lesz, hiszen csak 2025-re érnék el az évi 24 példányt. Addig is folytatódik a tesztelés, mégpedig a meglévő 10 géppel, itt közben néhány jelentős módosításra is sor került, hiszen az elektronikus hadviseléshez szükséges további eszközök miatt meghosszabbították a törzsvéget, illetve a nyílások átalakítása révén javították az alacsony észlelhetőségi jellemzőket.

Nem véletlen, hogy több ilyen gépet Szíriában is bevetettek, a polgárháború tökéletes éles tesztelési lehetőségeket nyújt mind az orosz, mind pedig az amerikai fél számára, bár (nyilván egyes illetékesek sajnálatára) közvetlenül ezúttal sem hadakozhatnak egymás ellen. Az oroszok azt ígérik, hogy jobb végeredményt nyújtanak majd, legalábbis az F-22 típushoz képest, mégpedig jóval alacsonyabb áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #79
    Ez hogy jön ide? Szerintem sehogy.
  • Sequoyah #78
    Szerintem lapozd fel ujra azt a tortenelemkonyvet, es nezt meg hany haboru tort ki mert az emberek szabadsagra vagytak az elnyomas helyett.
    Spoiler alert: sok. Ez egyaltalan nem uj, es nem Amerikabol ered. A magyar SZABADSAGharcokrol hallottal mar?
  • ostoros #77
    Igen, de mindez amit elmondasz abból a gyerekes világlátásból táplálkozik, (amit az amcsik nagyon kultiválnak és terjesztenek világszerte,) hogy a világ "rosszakra" és "jókra" oszlik.
    Jelen esetben Kína a "gonosz", és a "gonosz" mindig elbukik a "jókkal" szemben, akik meg mi vagyunk.

    Gondolta volna 50 évvel ezelőtt valaki, hogy ma Németo. és Franciao. egy gazdasági és politikai unió része lesz, és mindezt tárgyalásos úton érték el, nem egymás meghódításával? Miért hiszed azt, hogy Kínának ugyanez nem sikerülhet Taiwan esetében?
    Mert ők a gonoszok, azért. És a gonosz elbukik a jókkal szemben akik mi vagyunk.

    Gyerekes világlátás. És USA komolyan ezt nyomatja nemzetközi szinten keményen.
    Sehol máshol nem születhetett volna meg olyan fogalom, hogy "lator államok" meg "gonosz tengelye" stb. csakis az USA-ban. Mások is képviselik az érdekeiket keményen az ellenfeleikkel szemben. De nem azért mert az ellenfeleiket gonosznak tartják. Ez ilyen tipikus amcsi vallási fundamentalizmusból eredő küldetéstudatos... hitvilág. Nincs rá jobb szó.


    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.13. 15:13:48
  • ostoros #76
    Kuss a neved. Ha lényegeset akarsz hozzászólni, majd akkor böködd a billentyűzetet, addig tartsd magadban!
  • Tetsuo #75
    A legtöbb ember simán feladja a szabadságát valamiért cserébe. Ez a valami legtöbbször a biztonság szokott lenni, mindamellett a "szabadság" nem egy obejktíven meghatározható dolog.
    Szerintem mai, általános értelmében egy műszó a (sátáni) lázadás igényére. Egy normális(abb) társadalomban az emberek többsége tudta a helyét, nem akart más lenni, mint ami volt, mint amire rendeltetett - ugyanis nem materiális világképük volt, hanem a mai kor emberével szemben bőven túlláttak azon.
  • Sequoyah #74
    Ezzel nem mondtad el, hogy szerinted mi az ideologiam...

    Es igen, a szabadsag igenye az emberi pszichologia legmelyerol szarmazik. Nem hallottam meg olyan embert aki onkent lemondott volna a szabadsagarol, mert a rabsagot jobban elvezte. Persze lehet letezik ilyen pszichiatriai eset, de hogy nem egy szignifikans meretu csoport az biztos:) Ez olyan mint ha azt mondanad, hogy valaki nem az etelt es a lelegzest valasztja...
    Olyan van, hogy valamiert CSEREBE esetleg lemond a szabadsagrol, de az nem azt jelenti hogy rabsagot akart, hanem hogy valamit meg tobbre ertekelt.
  • Tetsuo #73
    Nem mindenki. Angela Merker családja kelet felé pattant meg.
  • lipovics #72
    Annak idején nyugatra szökdöstek az emberek és nem keletre, ez soha nem fog változni.
    De okoskodjál csak sokat még, nagyon szórakoztató!
  • ostoros #71
    Ami nem jelenti azt, hogy a következő száz évben nem fog megtörténni. Vagy úgy gondolod, ami most van, az örökké így marad? Ezt tanultad történelemből, hogy minden állandó?
  • ostoros #70
    Ideológiailag számodra nem elfogadható, hogy valaki esetleg nem a "demokráciát" és "szabadságot"választja. Ha mégis így tesz, akkor biztos buta, vagy megvezetett, vagy stb.
    Mert te okos vagy, aki meg nem ért egyet az buta, vagy megvezetett, stb.
    Ez szerintem jó megfogalmazás.